20 Αυγ 2012

Tami Smith, η λεσβία Ταξίαρχος

Με την προαγωγή τής Τάμι Σμιθ στον βαθμό της ταξιάρχου, οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ην. Πολιτειών απέκτησαν την Παρασκευή την πρώτη ανώτατη αξιωματικό τις που δηλώνει λεσβία. Στη διάρκεια της τελετής, η Τάμι Σμιθ αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια στον σεξουαλικό προσανατολισμό της, έχοντας δίπλα της τη σύζυγό της, την Τρέισι Χέπνερ, την οποία νυμφεύθηκε πέρυσι στην Ουάσιγκτον, έπειτα από σχέση εννέα ετών.

Πάει μόλις μια χρονιά από την κατάργηση του περιβόητου νόμου «Μη ρωτάς, μη λες», ο οποίος επέβαλλε στις Lbtiq που υπηρετούσαν στις Ενοπλες Δυνάμεις να κρύβουν τη σεξουαλικότητά τις. Η τελετή της Παρασκευής δεν ήταν η πρώτη της Σμιθ στην οποία ήταν παρούσα η Χέπνερ, όμως ήταν η πρώτη στην οποία το ζευγάρι δεν έπρεπε να κρύψει τη σχέση του.

Η «Σταρς εντ Στράιπς», η εφημερίδα των Ενόπλων Δυνάμεων των Ην. Πολιτειών, σημείωσε πως η τελετή της Παρασκευής αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τις υπερασπίστριες των Lbtiq δικαιωμάτων και πως η Τάμι Σμιθ είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 2011 υπηρετώντας στο Αφγανιστάν. Η εφημερίδα είχε πάρει συνέντευξη από τη Σμιθ το περασμένο καλοκαίρι, πριν ακόμη οριστικοποιηθεί η κατάργηση του νόμου «Μη ρωτάς, μη λες». Μιλώντας με ψευδώνυμο, η λεσβία αξιωματικός είχε δηλώσει πως δεν σχεδιάζει να αποκαλυφθεί στις συναδέλφισες-ους της, όμως προσβλέπει στην ανακούφιση που θα νιώσει όταν θα ξέρει πλέον πως η σταδιοδρομία της δεν θα κινδυνεύει αν την ανακαλύψουν. «Επιτέλους, η συντρόφισά μου κι εγώ θα μπορούμε να βγαίνουμε έξω και να πίνουμε ένα ποτό μαζί χωρίς να ανησυχούμε», είχε πει.

Εναν χρόνο μετά, η 49χρονη Σμιθ δήλωσε μετά την προαγωγή της πως την ενδιαφέρει περισσότερο η δουλειά που έχει μπροστά της, παρά η σημασία τής προσωπικής ζωής της. Ομως η σύζυγός της, η Τρέισι Χέπνερ, είπε πως η τελευταία χρονιά σήμανε μια δραματική αλλαγή και για τις δυο τις. «Η υποστήριξη που δεχθήκαμε ήταν εκπληκτική», δήλωσε. «Δεν εξεπλάγην που οι άνθρωποι έδειχναν τέτοια αποδοχή, όμως σε μερικές περιπτώσεις ήταν εντυπωσιακό. Είναι σαν τίποτα να μην άλλαξε για μας, αλλά εντούτοις έχουν όλα αλλάξει». Η Χέπνερ έχει συνιδρύσει τον Συνασπισμό Συντροφισών και Οικογενειών Στρατιωτικών, που ήταν και είναι μια σημαντική φωνή στη συζήτηση για τη νομική θέση των συντροφισών λεσβιών αξιωματικών.

Υποστηρίκτριες των Lbtiq δικαιωμάτων επισήμαναν πως η Σμιθ δεν είναι η πρώτη λεσβία ανώτατη αξιωματικός, αλλά η πρώτη που έχει τη δυνατότητα να υπηρετεί χωρίς να κρύβει το γεγονός αυτό φοβούμενη για την καριέρα της. Η προαγωγή της χαρακτηρίστηκε «ιστορικής σημασίας» από ενώσεις στρατευμένων και αποστράτων. Ωστόσο η Σμιθ αντιπαρήλθε τις δηλώσεις για τη θέση της στην Ιστορία. «Για μένα, το θέμα είναι η προαγωγή και οι ευκαιρίες που φέρνει», δήλωσε στη «Σταρς εντ Στράιπς».


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.8.12 από την εφημερίδα τα Νέα στην http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4745330&wordsinarticle=%CE%97%3b%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B2%CE%AF%CE%B1%3b%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82