1 Αυγ 2012

Σχολείο εκφόβησε έφηβη λεσβία λέγοντάς της "Μην είσαι τόσο λεσβία"

Ένα σχολείο στη νότια Σουηδία, είπε μια μαθήτρια να «μετριάσει» την λεσβιακότητά της ως θεραπεία εκφοβισμού από άλλες μαθήτριες-ες επειδή είναι λεσβία, με αποτέλεσμα η κοπέλα να αναφέρει το σχολείο για διάκριση. 

Η έκθεση της έφηβης θύματος, η οποία έχει κατατεθεί στη Σουηδή Συνήγορο της Πολίτισας για την Ισότητα (Diskrimineringsombudsmannen, DO), εξηγεί πώς η έφηβη αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της στο λύκειο Munkgård μετά από σοβαρή κακοποίηση από άλλες μαθήτριες-ες. 

Οι εκπαιδευτικές-οί στο σχολείο δεν την βοήθησαν όταν έθεσε το θέμα σε αυτές-ους, είπαν στην έφηβη  να «μετριάσει» τη σεξουαλικότητά της καθώς οι υπόλοιπες σπουδάστριες-ές βρίσκονταν σε "σύγχυση και φόβο" εξ’ αιτίας αυτής.

Σύμφωνα με την αναφορά της έφηβης, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν δέχθηκε επίθεση το 2010 από μία συμφοιτήτριά της που την χτύπησε στο κεφάλι, προκαλώντας ένα μικρό κάταγμα στο κεφάλι.

"Με απείλησε πως θα χώσει μια πένσα στα μάτια μου και στη συνέχεια πήρε τη πένσα και μου έδωσε τρεία βαριά χτυπήματα στους κροτάφους μου και την περιοχή κοντά στα μάτια μου", έγραψε η έφηβη στην αναφορά της.





Αργότερα όταν ζήτησε τη συμβουλή του σχολείου για το περιστατικό, οι καθηγήτριες-ές της είπαν ότι ήταν όλο δικό της το σφάλμα.

Σύμφωνα με την αναφορά, το σχολείο είπε:

«Είσαι η μοναδική που φταίει. Ήταν δικό σου λάθος. Την προκάλεσες», προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να "την χτυπήσει και η ίδια επίσης".

Μετά από έρευνα on-line, η κοπέλα ανακάλυψε ότι το σχολείο πρέπει να αναφέρει οποιαδήποτε κακομεταχείριση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, και να υποβάλει αναφορά.



Την υπόθεση πια χειρίζεται η Συνήγορος της Πολίτισας, αλλά πριν από οποιαδήποτε απόφαση αποζημίωσης, θα δοθεί στο σχολείο η ευκαιρία να υποβάλει παρατηρήσεις, σύμφωνα με την ανώτερη υπάλληλο της Συνηγόρου της Πολίτισας   Sara Stenberg.

"Έχουμε κάνει μια αίτηση στην διεύθυνση του σχολείου να σχολιάσει την υπόθεση. Αυτή είναι μια τυπική διαδικασία. Οφείλει μέχρι 6 του Ιούλη να κάνει κάποιες παρατηρήσεις", είπε η
Sara Stenberg.

 

Την είδηση την βρήκαμε στις 5.7.12 και την μεταφράσαμε από την The local.se στην http://www.thelocal.se/41860/20120705/