2 Αυγ 2012

Απελευθερώστε τις Pussy Riot

Τρεις νεαρές γυναίκες που κρατούνται από τις ρωσικές αρχές για την εκτέλεση δήθεν ενός τραγουδιού διαμαρτυρίας σε έναν καθεδρικό ναό ως η πανκ φεμινιστική ομάδα "Pussy Riot".

Η Nadezhda Tolokonnikova, η Maria Alekhina και η Ekaterina Samutsevich συνελήφθησαν τον Μάρτιο 2012 και κατηγορούνται για "χουλιγκανισμό". Εάν κριθούν ένοχες, μπορεί να φυλακιστούν μέχρι και για 7 χρονιές.

Οι τρεις γυναίκες αρνούνται κάθε συμμετοχή στη διαδήλωση αν και ακόμη κι αν πήραν μέρος, η σοβαρότητα της αντίδρασης των ρωσικών αρχών δεν θα ήταν μια λογική απάντηση στην ειρηνική - αν, για πολλές-ους, προσβλητική - έκφραση των πολιτικών τις-τους πεποιθήσεων.

"Είμαι βαθιά ανήσυχη για την κράτηση της Maria Alekhina, της Ekaterina Samutsevich και της Nadezhda Tolokonnikova για τις κατηγορίες της εκτέλεσης ενός τραγουδιού διαμαρτυρίας σε έναν καθεδρικό ναό ως η πανκ φεμινιστική ομάδα "Pussy Riot".

Οι τρεις γυναίκες, που είναι όλες εικοσάχρονες, κατηγορούνται για χουλιγκανισμό, δυνάμει του άρθρου 213 του Ρωσικού Ποινικού Κώδικα, με τον ισχυρισμό πως έπαιξαν ένα τραγούδι διαμαρτυρίας στο καθεδρικό ναό της Μόσχας στις 21 Φεβρουαρίου.

Εάν κριθούν ένοχες, μπορεί μπορούσε να φυλακιστούν έως και για επτά χρονιές. Οι τρεις γυναίκες αρνούνται κάθε συμμετοχή στη διαμαρτυρία στον καθεδρικό ναό.

Μετά τη σύλληψη των τριών γυναικών, ορισμένα μέλη της οικογένειάς τις, καθώς και μία από τις δικηγορίνες τις δέχθηκαν απειλές. Αν και η αστυνομία και το γραφείο της εισαγγελίας της Μόσχας έχουν ενημερωθεί για τις απειλές αυτές, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία έρευνα σχετικά με τα επεισόδια. Επιπλέον, οι φορολογικές αρχές έχουν μπλοκάρει πληροφορίες του τραπεζικού λογαριασμού του δικηγορικού συλλόγου, όπου η δικηγορίνα μιας εκ των τριών γυναικών εργάζεται.

Πείτε τις ρωσικές αρχές να άρουν όλες τις κατηγορίες και να τις απελευθερώσουν!

Σας καλώ με σεβασμό, να αποσύρετε τις κατηγορίες χουλιγκανισμού και αμέσως και άνευ όρων να απελευθερώσετε την Maria Alekhina, την Ekaterina Samutsevich και την Nadezhda Tolokonnikova. Επιπλέον, σας καλώ για την άμεση και αμερόληπτη διερεύνηση απειλών που δέχονται τα μέλη της οικογένειας και οι δικηγορίνες των τριών γυναικών και, αν απαιτείται, να διασφαλιστεί η προστασία τις. Είτε συμμετείχαν είτε ή όχι οι γυναίκες στην παράσταση στον καθεδρικό ναό, η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και καμιά δεν πρέπει να φυλακιστεί για την ειρηνική άσκηση του δικαιώματος αυτού. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το σοβαρό θέμα".

Αν θέλετε υπογράψτε την παραπάνω επιστολή υποστήριξης για την απελευθέρωση των τριών γυναικών  πατώντας εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 29.7.12 και την μεταφράσαμε από την Διεθνή Αμνηστία στην http://takeaction.amnestyusa.org/siteapps/advocacy/ActionItem.aspx?c=6oJCLQPAJiJUG&b=6645049&aid=517749