8 Αυγ 2012

Γερμανία, ίδια φορολογικά δικαιώματα για τα λεσβιακά ζευγάρια


Την εξίσωση της φορολόγησης με τα παντρεμένα ζευγάρια εξετάζει το Βερολίνο -

Προβληματισμό στα γερμανικά συντηρητικά κόμματα έχει προκαλέσει η φορολόγηση των Lbtiq ζευγαριών που ορισμένες Χριστιανοδημοκράτισες βουλευτίνες-ές θέλουν να εξισώσουν με αυτήν των νομίμως παντρεμένων ετερό ζευγαριών.

Η Κριστίνα Σρέντερ, υπουργίνα Οικογένειας (πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ), εξέφρασε τη στήριξή της στην πρωτοβουλία των 13 βουλευτίνών τονίζοντας, μέσω της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, ότι τα Lbtiq ζευγάρια έχουν «συντηρητικές αξίες» και θα έπρεπε να απολαμβάνουν τα ίδια φορολογικά δικαιώματα με τα ετερό.

Η πρόταση των 13 βουλευτίνων αφορούσε τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, επισημοποιώντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη σχέση τους.

Το σύμφωνο αυτό ωστόσο δεν συνιστά γάμο και δεν δίνει στα ζευγάρια αυτά τα ίδια οικονομικά και φορολογικά δικαιώματα με τα ετερό παντρεμένα, γεγονός που έχει καταγγείλει κατ' επανάληψη το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Στην Γερμανία ο γάμος μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής οικονομικά, ιδίως εάν οι σύζυγοι παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις στα ατομικά εισοδήματά τους.

Μολονότι το φιλελεύθερο κόμμα FDP, ο εταίρος της Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού, χαιρέτισε την πρωτοβουλία, η βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) εξέφρασε επιφυλάξεις.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά την πρόταση» δήλωσε ο Στέφαν Μίλερ, εκ των ηγετών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung. Αντιθέτως, ο Ντάγκμαρ Βερλ σε μήνυμά του στο Twitter τάχθηκε υπέρ.

Η γερμανική δεξιά είναι γενικώς διχασμένη εδώ και χρόνια όσον αφορά τα δικαιώματα των λεσβιακών ζευγαριών αλλά η καγκελάριος Μέρκελ έχει αποφύγει να παρέμβει μέχρι σήμερα στο θέμα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.8.12 από την hbnews.gr στην http://www.hbnews.gr/permalink/140377.html

Η φωτογραφία είναι "Η βόλτα-la promenade" του Gary Benfield