9 Σεπ 2016

Γοριλίνες καταγράφηκαν να κάνουν λεσβιακό σεξ


Γοριλίνες καταγράφηκαν να κάνουν λεσβιακό σεξ για πρώτη φορά 

Τα άγρια πρωτεύοντα θηλαστικά πιστεύεται ότι κάνουν σεξ για ευχαρίστηση

Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε από τις επιστημόνισες κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού ταξιδιού στο τμήμα της οροσειράς Virunga στη Ρουάντα της κεντρικής Αφρικής. Οι άγριες γοριλίνες του βουνού, παρατηρούνται από μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Cyril Grueter του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, πιστεύει ότι κερδίζουν ευχαρίστηση κάνοντας σεξ και πως ίσως το κάνουν όταν έχουν απορριφθεί από τους γορίλες.  1


Τα θηλυκά πρωτεύοντα έχουν υποβληθεί σε πολύ λιγότερη παρατήρηση. Οι γοριλίνες έχουν επίσης παρατηρηθεί να κάνουν λεσβιακό σεξ στην Ουγκάντα, αλλά τα δεδομένα δεν έχουν δημοσιευθεί ή υπόκεινται σε έλεγχο.
Η ερευνητική ομάδα έθεσε ως στόχο να "ρίξει φως σχετικά με την εξελικτική προέλευση της λεσβιοσύνης", 2 καθώς οι γοριλίνες-ες είναι στενά συνδεδεμένες με τον άνθρωπο. Αλλά η ομάδα του έμεινε έκπληκτη παρατηρόντας 44 περιπτώσεις σεξουαλικής επαφής μεταξύ των γοριλίνων κατά τη διάρκεια της μελέτης στον τομέα της.

Επιθετικότητα μεταξύ των γοριλίνων δεν συμβαίνει πριν από το σεξ παρά το ότι η ομάδα τη θεωρούσε αναμενόμενη. Ο Δρ Grueter είπε στη Daily Mail: "Ήταν προφανές πως εισέπραταν σεξουαλική ευχαρίστηση η μία από την άλλη". Ο επιστήμονας εξήγησε επίσης τους μηχανισμούς του λεσβιακού σεξ των γοριλίνων, προσθέτοντας: "Αυτό που συμβαίνει συνήθως, είναι οι δύο γοριλίνες να ανεβαίνουν η μια πάνω στην άλλη, τρίβουν την κοιλιά και τα σεξουαλικά όργανα τις". Ο Δρ Grueter κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το "φλερτ που εμφανίζεται" είναι "καθαρά σεξουαλική συμπεριφορά" και όχι απαραίτητα ανακλαστικά του σεξουαλικού προσανατολισμού ή προτιμήσεις, 3 οι οποίες πιστεύεται ότι είναι ρευστές. Μια θεωρία για να εξηγήσει το φαινόμενο είναι ότι ορισμένες από τις γοριλίνες ασχολούνται με το σεξ μετά από την απογοήτευση μετά την απόρριψή της από έναν γορίλα, ή αφυπνήστηκαν αφ' ότου έγιναν μάρτυρες κάποιου σεξ. Άλλες θεωρίες εικάζουν ότι οι γοριλίνες κάνουν σεξ για να προσελκύσουν τους γορίλες. 4

Ωστόσο, ορισμένοι γορίλες περιστασιακά επιτέθηκαν να διακόψουν τη διαδικασία, αν και οι περισσότεροι ήταν αδιάφοροι. Η ερευνητική ομάδα σημείωσε επίσης οι γοριλίνες προσπάθησαν να αναζητήσουν προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η μελέτη είπε ότι υπάρχει μια "τάση για τέτοιου είδους ζευγάρωμα σε απομονωμένες περιοχές με πυκνή βλάστηση", πιθανώς για να "αποφευχθεί η αρνητική απάντηση από ώριμο ηλικιακά [γορίλα]". Λεσβιακό σεξ δεν συνέβη μεταξύ γοριλίνων οι οποίες είχαν στενούς δεσμούς, αν και υπήρχε σεξουαλική επαφή ανάμεσα σε ένα ζευγάρι θείας-ανιψιάς. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα: "Οι λεσβιακές σεξουαλικές επαφές μεταξύ των γοριλίνων είναι σαφώς ένα στοιχείο της συμπεριφοράς των γοριλίνων του βουνού, αν και σχετικά σπάνια".

"Δεδομένου ότι τέτοιες λεσβιακές αλληλεπιδράσεις συνέβησαν σε ένα εντελώς άγριο σκηνικό, ο ισχυρισμός ότι είναι ένα τεχνούργημα της αιχμαλωσίας δεν ισχύει".


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.5.16 και την μεταφράσαμε από την http://www.independent.co.uk/environment/nature/gorillas-documented-having-lesbian-sex-for-the-first-time-a7029661.html

1 Η σεξουαλική δράση δεν αλλάζει με βάση την απόρριψη αλλά με βάση την επιθυμία αλλά και αν ακόμη έστεκε κάτι τέτοιο τότε λεσβιακό σεξ θα βλέπαμε πολύ πιο συχνά αφού απόρριψη υπάρχει είτε στα πεδινά είτε στα βουνά.

2 Η ομάδα υποθέτουμε θάχει αποδείξει αντίστοιχα την εξελικτική προέλευση της ετεροσεξουαλικότητας. Πόση ετεροκανόνητα και λεσβοφοβία από μια επιστημονική ομάδα.

3 Φλερτάρει καμιά με προϋπόθεση την ύπαρξη σεξουαλικής επιθυμίας, έστω και περιστασιακής.

4 Οι γορίλες άραγε ζηλεύουν; Αν ζηλεύουν δεν είναι πιο εύλογο να ζηλέψουν κάποιον όμοιο τους παρά μια γοριλίνα; Τόση αμφισβήτηση της λεσβιακής ερωτικής επιθυμίας δείχνει ιδιαίτερη μεροληψία αν όχι λεσβοφοβία.