2 Σεπ 2016

Γονικά δικαιώματα σε λεσβίες κοινωνικές μητέρες


Χρειάστηκαν 25 χρόνια, αλλά την Τρίτη το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε τελικά τη ζημιά που έκανε το 1991 με μια απόφαση που στερούσε γονικά δικαιώματα ανατροφής παιδιών σε μη παραδοσιακές οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων των ετερό άγαμων ζευγαριών, θετών γονέων και των λεσβιών. 


Σε γνωμοδότηση που αναγνωρίζει τα ταχέως αναπτυσσόμενα δικαιώματα των λεσβιακών ζευγαριών, ιδίως, το Εφετείο ανέτρεψε αυτό που ονομάζεται "άσκοπα στενή" απόφαση, η οποία έκρινε ότι ένα πρόσωπο σε μια σχέση εκτός γάμου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως γονέας παιδιών σε αυτή τη σχέση - και έτσι να είναι σε θέση να ζητήσει τα δικαιώματα επιμέλειας ή επισκέψεων - μόνο αν αυτή ήταν βιολογική γονέας ή είχε παιδοθετήσει το παιδί. Υπό την απόφαση του 1991, οι λεσβίες, οι οποίες απαγορευόταν από το νόμο να νυμφευθούν στη Νέα Υόρκη μέχρι το 2011 και απαγορευόταν να παιδοθετήσουν μέχρι το 1995, μπορούσαν να περάσουν χρόνια, υποστηρίζοντας τις συντρόφισές τις στο μεγάλωμα των παιδιών και ακόμα δεν είχαν νομικά δικαιώματα.

Αυτό είναι ό,τι συνέβη στην υπόθεση Brooke SB, η μια προσφεύγουσα αυτής της υπόθεσης, της οποίας η συντρόφισα, Elizabeth ACC, είχε γεννήσει ένα αγόρι το οποίο το μεγάλωναν μαζί, που του δόθηκε το επώνυμο Brooke και την αποκαλούσε "Mαμά Β'" Όταν η σχέση του ζευγαριού τελείωσε το 2010, η Elizabeth προσπάθησε να εμποδίσει την Brooke να έχει επαφή με το αγόρι. Τα δικαστήρια καταδίκασαν την Brooke, επειδή στην απόφαση του 1991, στην υπόθεση Alison D. κατά Virginia M., σήμαινε ότι δεν είχε καμία νομική υπόσταση ως γονέας.

Ανατρέποντας την απόφαση Alison D., το δικαστήριο σημείωσε ότι η κατευθυντήρια αρχή του οικογενειακού δικαίου της Νέας Υόρκης είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα των παιδιών. Στηριζόμενο σε μια ξεπερασμένη αντίληψη του τι συνιστά οικογένεια, το δικαστήριο είπε, πως η προηγούμενη απόφαση τραυμάτισε παιδιά και "προκάλεσε δυσανάλογες δυσκολίες για τον αυξανόμενο αριθμό των μη παραδοσιακών οικογενειών".
Σύμφωνα με το νέο κανόνα, μια συντρόφισα σε ένα άγαμο ζευγάρι μπορεί να αναζητήσει γονικά δικαιώματα, αποδεικνύοντας ότι και οι δύο συντρόφισες είχαν συμφωνήσει να συλλάβουν και να μεγαλώσουν ένα παιδί μαζί, όπως έκαναν η Brooke και η Elizabeth. Το δικαστήριο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι η μια συντρόφισα θα μπορούσε να επιδιώξει γονικά δικαιώματα, ακόμη και αν αυτή δεν συμμετείχε στην απόφαση να συλλάβουν, αλλά δεν απεφάνθει επί του ζητήματος, στις 30.7.2016.

Η απόφαση είναι αναμφισβήτητα σωστή, και εδώ και καιρό. Ακόμη και σε άλλες, πιο συντηρητικές πολιτείες έχουν επεκταθεί τα γονικά δικαιώματα σε λεσβίες γονείς, το δικαστήριο της Νέας Υόρκης αρνήθηκε να ανατρέψει την απόφαση Alison D., πιο πρόσφατα, το 2010. Από τότε, τα δικαιώματα των λεσβιακών ζευγαριών έχουν επεκταθεί σημαντικά: Το 2011, στη Νέα Υόρκη το νομοθετικό Σώμα νομιμοποίησε τον γάμο των λεσβιών, και το 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ακολούθησε το παράδειγμα, δείχνοντας το στίγμα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που μεγαλώνουν από λεσβιακά ζευγάρια και πως  υπόκεινται σε διακρίσεις. Επιβεβαιώνοντας ότι τα νομικά δικαιώματα που συνδέονται με τη μητρότητα δεν εξαρτώνται απλώς από τη βιολογία ή την οικογενειακή κατάσταση, η απόφαση του Εφετείου στέκεται ως ένας σημαντικός δείκτης του συνεχιζόμενου αγώνα για ίσα δικαιώματα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 31.8.2016 και την μεταφράσαμε από την http://www.nytimes.com/2016/09/01/opinion/an-overdue-victory-for-gay-parents-and-their-children.html?smprod=nytcore-iphone&smid=nytcore-iphone-share&_r=0