15 Ιουν 2011

Η Γαλλία απέρριψε το γάμο των λεσβιών

Η Βουλή της Γαλλίας απέρριψε τη νομοθεσία του γάμου των λεσβιών

Η κάτω βουλή του κοινβουλίου της Γαλλίας στις 14.6.11 απέρριψε νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γάμου των λεσβιών. Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση, η οποία πρότεινε το νομοσχέδιο, είπε ότι θα κάνει τη νομιμοποίηση του γάμου των λεσβιών προτεραιότητα αν έρθει στην εξουσία το 2012.

Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Γαλλίας απέρριψε νομοσχέδιο που θα επέτρεπε να νυμφεύονται οι λεσβίες.
Η Βουλή, που κυριαρχείται από το κυβερνών δεξιό κόμμα UMP, από τις 293 ψήφους οι 222 ήταν κατά του νομοσχεδίου, με τις περισσότερες σοσιαλίστριες νομοθέτιδες να το υποστηρίζουν και οι περρισσότερες δεξιές να αντιτίθενται στο δικαίωμα του γάμου.

"Είμαστε κατά της σεξουαλικής προκατάληψης - λεσβοφοβίας, αλλά δεν θέλουμε να αλλάξει η εικόνα και η λειτουργία του γάμου στο συλλογικό υποσυνείδητο", δήλωσε ο δεξιός- UMP νομοθέτης Michel Diefenbacher.

Ο του Σοσιαλιστικού Κόμματος νομοθέτης Patrick Bloche είχε αποκαλέσει το νομοσχέδιο ως μέτρο για τον τερματισμό μιας μορφής διακρίσεων και "πως θα περάσει σε ένα νέο στάδιο την ισότητα των δικαιωμάτων".

Αρκετές από τις Χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία, το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες, έχουν νομιμοποιήσει το γάμο μεταξύ των λεσβιών.


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.6.11 και την μεταφράσαμε από την France 24 στην http://www.france24.com/en/20110614-french-parliament-rejects-gay-marriage-bill-homosexuality

Οι λεσβίες Corinne Cestino και Sophie Hasslauer, πόυ έχουν PACS στη Γαλλία, ζουν μαζί εδώ και 15 χρονιές και έχουν τέσσερα παιδιά, αξιώσαν το δικαίωμα να νυμεφυφθούν αλλά απορίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η απαγόρευση δεν παραβίαζε το γαλλικό σύνταγμα και είπε πως είναι θέμα της Βουλής να αλλάξει το νόμο.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου από την TNS Sofres έδειξε ότι 58% από τις 950 ερωτώμενες-ους ήταν υπέρ του γάμου των λεσβιών και 35% ήταν ενάντια.
Το 2006, η ίδια εταιρεία ερευνών είχε διαπιστώσει πως μόνο 45% των ερωτουσών-νων συμφωνούσαν να δωθεί στις λεσβίες το δικαίωμα να νυμφεύονται.
Επτά ευρωπαϊκές χώρες - Νορβηγία, Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Κάτω Χώρες, Σουηδία και Ισλανδία - επιτρέπουν στα λεσβιακά ζευγάρια να νυμφευθούν.
Άλλες, όπως η Αγγλία και η Γερμανία, επιτρέπουν το σύμφωνο συμβίωσης ή τις πολιτικές ενώσεις.
Των δύο τελευταίων χωρών το σύμφωνο συμβίωσης και η πολιτική ένωση εξελίσονται προσομοιάζοντας όλο και περισσότερο με τον γάμο. Πρόσφατα για παράδειγμα η Γερμανία ψήφισε υπέρ της παιδοθεσίας και της εξίσωσης της φορολογίας με τα ετερό παντρεμένα ζευγάρια.

Η κοινωνία της Ιρλανδίας είναι υπέρ του λεσβιακού γάμου, η Σλοβενία προετοιμάζεται για το γάμο, το Liechtenstein ενέκρινε το PACS, η Πολωνία ενέκρινε οι Πολωνές λεσβίες να νυμφεύονται σε άλλες χώρες, και τέλος η κοινωνία της Δανίας εγκρίνει τους θρησκευτικούς γάμους στα λεσβιακά ζευγάρια.