1 Ιουν 2011

Έρευνα για την ανεκτικότητα στη λεσβιοσύνη

Όλο και περισσότερες χώρες γίνονται πιο ανεκτικές στην λεσβιοσύνη, ομοερωτικότητα, δείχνει μια έρευνα

Τα αποτελέσματα μιας νέας διακρατικής έρευνας έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών έχουν περισσότερη αποδοχή στη λεσβιοσύνη τις τελευταίες 20 χρονιές - αν και η τάση είναι σαφώς πιο αργή στη Ρωσία και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες.

Με την υποστήριξη του Williams Institute, μια έκθεση από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Γνώμης (NORC) στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου παρουσιάσε νέες διαπιστώσεις σχετικά με τις διακρατικές διαφορές νοοτροπίας απέναντι στην λεσβιοσύνη. Βασισμένη σε πέντε κύκλους ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες μεταξύ των ετών 1988 και 2008, η έκθεση εξέτασε τις γενικές τάσεις και κατέταξε τις χώρες, σχετικά με τη στάση τις απέναντι στην λεσβιοσύνη.

Το συμπέρασμα ήταν ότι "η συντριπτική πλειοψηφία, των κοινωνιών έχουν περισσότερη αποδοχή στη λεσβιακή συμπεριφορά". Σε τριάντα μία χώρες ταυτοποιήθηκαν τα δεδομένα που αφορούν την κοινή γνώμη σχετικά με τις Lgbtiq. Από αυτές, η έγκριση της λεσβιοσύνης αυξήθηκε σε 27 χώρες και μειώθηκε σε μόνο τέσσερις: τη Ρωσία, τη Τσεχική Δημοκρατία, τη Κύπρο και τη Λετονία.

Οι πέντε κορυφαίες χώρες με την υψηλότερη αποδοχή της λεσβιοσύνης ήταν οι Κάτω Χώρες, η Δανία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Βέλγιο-Φλάνδρα, ενώ η λίστα των χωρών με τη χαμηλότεη αποδοχή της λεσβιοσύνης αποτελείται από επτά πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τέσσερις της ανατολικής Ασίας, τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τη Κύπρο, τη Νότια Αφρική και τη Τουρκία. Στη Ρωσία, για παράδειγμα, 59% του πληθυσμού θεωρούσαν τη λεσβιακή συμπεριφορά κακή το 1991 σε σύγκριση με το 64% το 2008. Κατά την ίδια χρονιά, το 54% του πληθυσμού των Ην. Πολιτειών δήλωσε ότι θεωρούσε πως η λεσβιοσύνη ήταν "πάντα λάθος”.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι η στάση απέναντι στην λεσβιοσύνη ήταν πιο ανεκτική από τις νεαρές ενήλικες, τις μορφωμένες, τις μη-θρησκευόμενες και εκείνες που ζουν στις μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές.


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.5.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2011/05/30/increasing-number-of-countries-becoming-more-tolerant-of-homosexuality-survey-shows/