13 Νοε 2012

Υπόθεση P και S κατά Πολωνίας 57375/08, διακοπή κύησης 1


H διακοπή κύησης και ο βιασμός, η Πολωνία και η ΕΣΑΔ 

Η φαινομενικά τυχαία λειτουργία της νομοθεσίας έκτρωσης της Πολωνίας ήρθε στο ΕΔΑΔ για άλλη μια φορά. Στην υπόθεση P και S κατά της Πολωνίας 57375/08 HEJUD [2012] ΕΔΑΔ 1853 (30 Οκτωβρίου 2012), οι προσφεύγουσες είναι μια κόρη και η μητέρα της κάτοικοι της Lublin. Το 2008, σε ηλικία δεκατεσσάρων, η P βιάστηκε και έμεινε έγκυος. Προκειμένου να προβεί σε παύση κύησης, όπως απαιτεί ο Νόμος Οικογενειακού Προγραμματισμού του 1993 απέκτησε πιστοποιητικό από την εισαγγελία ότι η εγκυμοσύνη της ήταν αποτέλεσμα παράνομης σεξουαλικής επαφής. 

Οι προσφεύγουσες παραπονούνται ότι από τότε αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση στην παύση κύησης, εν μέρει εξαιτίας των αντιφατικών και ανακριβών πληροφοριών από δύο δημόσια νοσοκομεία στην Λούμπλιν, για το τι όροι, αν υπάρχουν, πρέπει να τηρούνται και εν μέρει λόγω της γενικής κωλυσιεργίας και έλλειψης συνεργασίας.

Η επικεφαλής της πτέρυγας της γυναικολογίας σε ένα από τα νοσοκομεία της Lublin πήγε την P για να την δει ένας Ρωμαιοκαθολικός ιερέας χωρίς να την συμβουλευτεί πρώτα: κατέστη σαφές ότι ο ιερέας είχε ήδη ενημερωθεί για την εγκυμοσύνη και σκοπός του ήταν να την πείσει να φέρει την εγκυμοσύνη εις πέρας. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι ανεπίσημες συνδέσεις μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του πολωνικού κράτους είναι ασυνήθιστα ισχυρές, κυρίως επειδή κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής η Εκκλησία ήταν συχνά η μόνη οργανωμένη αντιπολίτευση στο καθεστώς και ο Λεχ Βαλέσα, ο συν-ιδρυτής της Αλληλεγγύης (Solidarność) ήταν και είναι αφοσιωμένος Ρωμαιοκαθολικός.

Τελικά, μετά από ένα επιχείρημα της S, μητέρας της κοπέλας, η επικεφαλής γυναικολόγος αρνήθηκε για λόγους συνείδησης να επιτρέψει την διακοπή της κύησης που έπρεπε να γίνει στον δικό της χειρουργικό θάλαμο. Το νοσοκομείο της Λούμπλιν εξέδωσε επίσης ανώνυμα δελτίο τύπου για την υπόθεση της P. Περαιτέρω, την 1η Ιουλίου το Επαρχιακό Δικαστήριο της Lublin άσκησε προσφυγή κατά της P με την υποψία ότι είχε διαπράξει ποινικό αδίκημα που τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 200 § 1 του Ποινικού Κώδικα: σεξουαλική επαφή με ανήλικη-ο κάτω των 15 ετών.

Για να βρεθείτε στο δεύτερο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.11.12 και την μεταφράσαμε από την http://www.lawandreligionuk.com/2012/11/04/abortion-and-rape-poland-and-the-echr/