27 Νοε 2012

Δικαίωση της λεσβίας Irina Fedotova κατά της Ρωσίας, από τον ΟΗΕ


Η Διεθνής Επιτροπή Νομικών - ICJ και η ILGA χαιρετίζουμε την ιστορική απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην υπόθεση Irina Fedotova κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας CCPR/C/106/D/1932/2010 Communication No. 1932/2010, η οποία δημοσιεύτηκε από την Επιτροπή στις 19 Νοεμβρίου. 

"Είμαστε πολύ ικανοποιημένες με τις διαπιστώσεις της Επιτροπής στην προκειμένη υπόθεση και ιδίως με την αναγνώριση ότι εκφράζουν απόψεις και πληροφορίες σχετικά με το ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός προς το ίδιο φύλο δεν μπορεί να περιοριστεί στο όνομα της δημόσιας ηθικής", δήλωσε ο Alli Jernow, Ανώτερος Νομικός Σύμβουλος της ICJ. Τον Μάρτιο του 2009, η Irina Fedotova κρατώντας μια πικέτα με την οποία δήλωνε πως "Η λεσβιακότητα είναι φυσιολογική" και "Είμαι περήφανη για την λεσβιακότητά μου" κοντά σε κτίριο δευτεροβάθμιου σχολείου στη Ryazan.


Ο νόμος της Ryazan απαγορεύει διοικητικές παραβάσεις "δημόσιες δράσεις που στοχεύουν στην προπαγάνδα της λεσβιακότητας μεταξύ ανηλίκων". Η Fedotova συνελήφθη, καταδικάστηκε και της επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ρουβλίων.

Η Fedotova έχασε την προσφυγή της στο περιφερειακό δικαστήριο και το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απαγόρευση των πληροφοριών που ήταν "ικανές να βλάψουν την υγεία, την ηθική και πνευματική ανάπτυξη, καθώς επίσης και να διαμορφώσουν διεστραμμένες αντιλήψεις για ισότιμη κοινωνική αξία των παραδοσιακών και μη παραδοσιακών οικογενειακών σχέσεων" δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Όμως, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ρωσία είχε παραβιάσει τα δικαιώματα της Fedotova στην ελευθερία της έκφρασης και στο να είναι απαλλαγμένη από διακρίσεις. Αυτά τα δικαιώματα κατοχυρώνονται από τα άρθρα 19 και 26 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

"Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι ανατρέπει ουσιαστικά τη θέση που είχε λάβει η Επιτροπή, στην υπόθεση Hertzberg κατά Φινλανδίας το 1982, η οποία επικύρωνε την απαγόρευση παρόμοια με εκείνη στην υπόθεση Fedotova", πρόσθεσε ο Jernow.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιστρέψει το πρόστιμο που έχει καταβληθεί από τη Fedotova καθώς και τα δικαστικά της έξοδα και να διασφαλίσει ότι οι σχετικές διατάξεις του εθνικού δικαίου είναι συμβατές με τα άρθρα 19 και 26 του Συμφώνου.
Δεδομένου ότι ο νόμος εκρίθηκε στην Ryazan, μια σειρά άλλων περιοχών της Ρωσίας έχουν εγκρίνει τη νομοθεσία που απαγορεύει τη «λεσβιακή προπαγάνδα». Ακτιβίστριες σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Πετρούπολης, έχουν ήδη συλληφθεί και καταδικαστεί βάσει αυτών των νόμων.

Στην απόφασή της, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι οι περιορισμοί για τους σκοπούς της δημόσιας ηθικής, που προέρχονται "από πολλές κοινωνικές, φιλοσοφικές και θρησκευτικές παραδόσεις, δεν μπορεί να βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στη παράδοση”.

Επιπλέον, οι εν λόγω περιορισμοί "πρέπει να νοούνται υπό το φως της καθολικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής της μη-διάκρισης". Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι η "απαγόρευση των διακρίσεων σύμφωνα με το άρθρο 26 περιλαμβάνει επίσης τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό".

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η Ρωσία "δεν έχει δείξει ότι ο περιορισμός του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης στη 'προπαγάνδα της λεσβιακότητας'- σε αντίθεση με την προπαγάνδα της ετεροφυλοφιλίας ή της σεξουαλικότητας γενικά - μεταξύ ανηλίκων βασίζεται σε εύλογα και αντικειμενικά κριτήρια" οι δράσεις της Fedotova δεν είχαν ως στόχο τη συμμετοχή ανηλίκων σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Αντίθετα, "έδιναν έκφραση στη σεξουαλική της ταυτότητα και με σκοπό την κατανόηση αυτής".

"Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση-ορόσημο θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία να επανεξετάσει τις εν λόγω διακρίσεις και να εγκαταλείψει οποιεσδήποτε προτάσεις νομοθετικής ποινικοποίησης της "λεσβιακής προπαγάνδας", δήλωσε η Evelyne Paradis, εκτελεστική διευθύντρια της ILGA.

Η ICJ είχε υποβάλει μια νομική γνωμοδότηση, της οποίας η Επιτροπή ανέλυσε αποσπάσματά της, με το επιχείρημα ότι ο νόμος εισάγει διακρίσεις και ότι οι περιορισμοί των δικαιωμάτων δεν μπορούν δημιουργούν διακρίσεις. Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, η ICJ και η ILGA-Europe δημοσίευσαν ένα ενημερωτικό έγγραφο με τίτλο «Απαγορεύσεις Λεσβιακής Προπαγάνδας:. Ανάλυση και συστάσεις"
Συγγράφουν 60 επιφανείς δικαστίνες-ές και δικηγορίνες-οι από όλες τις περιοχές του κόσμου, η Διεθνής Επιτροπή Νομικών προωθεί και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω του κράτους δικαίου, με τη μοναδική εμπειρογνωμοσύνη της για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των εθνικών και διεθνών συστημάτων δικαιοσύνης. Ιδρύθηκε το 1952 και δραστηριοποιείται στις πέντε ηπείρους, η ICJ έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την προοδευτική ανάπτυξη και την αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να εξασφαλίσει την υλοποίηση των πολιτικών, πολιτιστικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Τη διασφάλιση της διάκρισης των εξουσιών και να εγγυηθεί την ανεξαρτησία του δικαστικού και νομικού επαγγέλματος: 


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.11.12 και την μεταφράσαμε από την ilga-europe.org στην http://ilga-europe.org/home/news/for_media/media_releases/russia_human_rights_groups_hail_historic_decision_on_homosexual_propaganda_ban 

Στη φωτογραφία δεξιά είναι η Irina Fedotova με τη σύζυγό της Irina Shipitko