23 Νοε 2012

Το 1/3 των καρκίνων που ανιχνεύει η μαστογραφία είναι ανύπαρκτοι!


Το ένα περίπου τρίτο των καρκίνων του στήθους που εντοπίζονται σε μαστογραφίες ρουτίνας, είναι ανύπαρκτοι ή ακίνδυνοι όγκοι που δεν χρειάζονται αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα η υπερβολικά διαδεδομένη χρήση της μαστογραφίας σε υγιείς γυναίκες έχει ως συνέπεια την περιττή θεραπεία αρκετών καρκίνων που ποτέ δεν θα είχαν παρουσιάσει συμπτώματα και γενικά δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή.

Οι ερευνήτριες, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκίλμπερτ Γουέλτς της Ιατρικής Σχολής του Κολλεγίου Ντάρτμουθ, με τη νέα μελέτη έρχονται να αναζωπυρώσουν την επιστημονική διαμάχη για τα οφέλη των τακτικών μαστογραφιών.


Η νέα έρευνα συσχέτισε τα αποτελέσματα των εξετάσεων μαστογραφίας με τα περιστατικά καρκίνου του στήθους, στη διάρκεια μιας μεγάλης χρονικής περιόδου (1976-2008), σε γυναίκες άνω των 40 ετών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ερευνήτριες, πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες που διαγνώστηκαν με τη νόσο, ποτέ δεν θα είχαν αναπτύξει συμπτώματα καρκίνου. Συνολικά, εκτιμούν ότι το 31% όλων των περιπτώσεων διαγνωσμένων καρκίνου του στήθους αφορούν όγκους που δεν χρειάζονται κάποια θεραπεία.

«Η μελέτη μας εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αξία της μαστογραφίας. Η βλάβη από την υπερ-διάγνωση είναι πιθανώς μεγαλύτερη από ό,τι έχει μέχρι σήμερα αναγνωριστεί», υποστηρίζουν οι επιστημόνισες των Ην. Πολιτειών, που επισημαίνουν ότι, μετά τις μαστογραφίες, οι γυναίκες αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες και ορμονοθεραπείες, για να θεραπεύσουν «ανωμαλίες που ποτέ δεν θα είχαν προκαλέσει αρρώστια».

Η διαπίστωση αυτή, όπως διευκρινίστηκε, δεν αφορά τις γυναίκες που έχουν κληρονομική γενετική προδιάθεση για καρκίνο του στήθους και εμφανίζουν μια επιθετική μορφή της νόσου σε πιο νεαρή ηλικία, συνεπώς πρέπει να κάνουν τακτικές μαστογραφίες.

Η νέα μελέτη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις - θετικές και αρνητικές. Το Κολλέγιο Ακτινολογίας των Ην. Πολιτειών την χαρακτήρισε «βαθιά εσφαλμένη και παραπλανητική». Άλλες επιστημόνισες συμφώνησαν ότι όντως έχει υπερτιμηθεί η σημασία της μαστογραφίας, καθώς στην πραγματικότητα δεν έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τη θνησιμότητα από τη νόσο.

Σύμφωνα με τις ερευνήτριες και άλλες επιστημόνισες που συμφωνούν μαζί τις, εφόσον οι τακτικές μαστογραφίες κάνουν πλέον περισσότερες διαγνώσεις καρκίνων σε αρχικό στάδιο και συνεπώς η νόσος εμποδίζεται με έγκαιρη θεραπεία να επιδεινωθεί, θα έπρεπε να εμφανίζεται και μια ανάλογη μείωση των περιστατικών καρκίνων προχωρημένου σταδίου, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στα στατιστικά στοιχεία. Ενώ έχουν διπλασιαστεί οι διαγνώσεις καρκίνων σε αρχικό στάδιο, οι καρκίνοι προχωρημένου σταδίου έχουν μειωθεί μόνο κατά 8%.


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.11.12 από την theinsider.gr στην http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22684:to-13-ton-karkinon-poy-anixneyei-i-mastografia-einai-anyparktoi&catid=43:health&Itemid=114