6 Οκτ 2012

EWL, Ώρα να ενισχυθούν οι φωνές των ηλικιωμένων γυναικών


Βρυξέλλες, Σήμερα, 1 Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, μια μέρα που αποκτά σημασία με κάθε χρονιά που περνά και ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται. Ενώ οι γυναίκες ζουν περισσότερο, η χρόνια ποιότητα της ζωής τις είναι μικρότερη. Συσσωρευμένες δια βίου ανισότητες μεταξύ των φύλων συνδέονται με τη φροντίδα τους ρόλους και τις προσδοκίες των γυναικών, τα μοτίβα μερικής απασχόλησης και τη χαμηλότερη αμοιβή με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας, καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν. 

Αυτή η «γυναικοποίηση της φτώχειας», κατά μέσο όρο το 22% (1) των γυναικών που ζουν στην ΕΕ, ηλικίας άνω των 65 ετών διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας έναντι του 16% των ανδρών της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας, το ποσοστό χειροτερεύει καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν: σχεδόν 24% από όλες τις γυναίκες ηλικίας 75 + βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, σε χώρες όπου τα ποσοστά φτώχειας είναι υψηλότερα για τις ηλικιωμένες-ους σε γενικές γραμμές, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τις γυναίκες 75 + μπορεί να φτάσει και το 40%. (2)


Η τρέχουσα κρίση και τα μέτρα λιτότητας που ακολουθούν χτυπούν τις γυναίκες, ιδιαίτερα σκληρά τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς οι ήδη πενιχρές συντάξεις τις έχουν κοπεί και μειώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες. Σε ολόκληρη την ΕΕ, τα μέλη της οργάνωσης Ευρ. Λόμπυ Γυναικών πιστοποιούν τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας: στην Ελλάδα οι μειωμένες συντάξεις σε συνδυασμό με αυστηρούς περιορισμούς στη δημόσια ιατρική περίθαλψη και τη φαρμακευτική υποστήριξη σημαίνει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στην Πολωνία, οι ηλικιωμένες γυναίκες πρέπει να φροντίζουν τα εγγόνια τις, έχουν και τη φροντίδα των παιδιών αφ' ότου κόπηκαν οι υπηρεσίες στο σχολείο, στη Σουηδία, μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις του δημοσίου για την φροντίδα ηλικιωμένων με αποτέλεσμα τη μεταφορά αυτών των υπηρεσιών στις οικογένειες, όπου οι νεότερες γενιές των γυναικών γεμίζουν τα κενά, έτσι τίθετεται σε κίνδυνο η οικονομική ανεξαρτησία τις, καθώς γερνούν.

"Μακροζωία: αντιμετωπίζοντας το Μέλλον", το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων 2012, θα έχει νόημα μόνον όταν ακουστούν δυνατά οι φωνές των γυναικών και όταν ο κύκλος προοπτικής ζωής του ευαίσθητου φύλου αποτελεί τον πυρήνα της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και της οικονομικής ανεξαρτησίας σε όλη τις τη ζωή.

"Φωνές Γυναικών" το περιοδικό της
οργάνωσης ΕΛΓ είναι αφιερωμένο στα δικαιώματα των γυναικών καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τις για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Χρονιάς Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών.
 

(1) Eurostat, EU-SILC το 2009. 
(2) Asghar Zaidi, ο κίνδυνος φτώχειας για τις ηλικιωμένες - Επικαιροποίηση, Επιστολή Πολιτικής Ιανουαρίου (1Ι) 2010, Ευρωπαϊκό Κέντρο


Την είδηση την βρήκαμε στις 1.10.12 και την μεταφράσαμε από την European Women's Lobby  στην http://www.womenlobby.org/spip.php?article4090