7 Δεκ 2011

Δήλωση της ΕΕ για την Ημέρα κατά του Aids B'

Δήλωση της ΕΕ και των χωρών μελών της για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS B'

11. Η ΕΕ τονίζει τη σημασία του να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή προς τις πληθυσμιακές ομάδες με υψηλότερο κίνδυνο όπου περιλαμβάνονται
όσες κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι μετανάστριες, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, οι κρατούμενες, οι εθνοτικές μειονότητες, οι εργαζόμενες στο σεξ και οι πελάτισες-ες τις. Συχνά, αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες είναι περιθωριοποιημένες και δύσκολα προσεγγίσιμες, έτσι ώστε αυξάνεται η ευπάθειά τις στον HIV. Από αυτή την άποψη, εμείς σημειώνουμε επίσης την ανησυχία ότι οι περισσότερες νέες και εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας που παρέχουν πληροφορίες, ειδίκευση, υπηρεσίες και κοινωνική στήριξη.
Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ευρεία πρόσβαση σε προσεκτικά προσαρμοσμένα προγράμματα, υπηρεσίες και βασικά προϊόντα πρόληψης, όπου περιλαμβάνει τα ανώνυμα τεστ HIV και συμβουλές, τη παροχή προσιτών (οικονομικά) και υψηλής ποιότητας γυναικείων προφυλακτικών και ανδρικών, την ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση, τα προγραμμάτα μείωσης βλαβών και όλα τα άλλα διαθέσιμα προληπτικά μέτρα.

12. Σχεδιάζοντας την αποτελεσματική φροντίδα και την πρόληψη του ιού HIV, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, την ηπατίτιδα Β και C και την πρόληψη, θεραπεία της φυματίωσης. Κάνουμε έκκληση αυξημένης συνεργασίας, ενσωμάτωσης προγραμμάτων HIV και AIDS στη πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και ενίσχυσης της πρόληψης, της θεραπείας και των υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες αυτές τις ασθένειες.

13. Η ΕΕ αναγνωρίζει την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής όσων ζουν με τον ιό HIV ή το AIDS σε όλες τις πτυχές της διαδικασίας σχεδιασμού, εφαρμογής και παρακολούθησης της πρόληψης και υποστήριξης πολιτικών, στρατηγικών και προγραμμάτων. Γνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματιζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, περιλαμβανομένων εκείνων που λειτουργούν από τις κοινότητες και όσες πλήττονται από τον ιό HIV, στη διατήρηση αντιμετώπισης εθνικά και τοπικά του HIV και του AIDS.

14. Η ΕΕ χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία (ARV), αλλά σημειώνει με ανησυχία την άνιση μεταχείριση κάλυψης μεταξύ των περιφερειών. Σήμερα, περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ περισσότερες από 8 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες την δικαιούνται και δεν έχουν ακόμη θεραπεία. Πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντιρετροϊικών φαρμάκων στην πρόληψη του HIV διευρύνουν τις επιλογές πρόληψης και έχουν τη δυνατότητα να την ενισχύσουν κατά του AIDS. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη δέσμευσή μας προς μια καθολική πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία, στην περίθαλψη και στην υποστήριξη όσων ζουν με τον ιό HIV ή το AIDS και τη σημασία της εθνικής συμμετοχής και επενδύσεων από αυτή την άποψη, έχοντας κατά νου το σεβασμό στο δικαιώμα της αξιοπρέπειας, και της ελευθερίας των ασθενών.

15. Η ΕΕ εκτιμά την αξιοσημείωτη μείωση των νέων μολύνσεων της μετάδοσης του ιού HIV μέσω της μητέρας στο παιδί. Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να εργαστούμε για την πλήρη κάλυψη της πρόληψης μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο παιδί, με στόχο την εξάλειψη μολύνσεων από τον HIV μεταξύ των παιδιών και των μητέρων τους κρατώντας τες ζωντανές.

16. Η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι όλες όσες ζουν με τον HIV ή το AIDS, ιδιαίτερα τα κορίτσια και οι νέες, πρέπει να επωφεληθούν από τα υπάρχοντα καλύτερα πρότυπα περίθαλψης, θεραπείας και υποστήριξης. Εμείς επαναλαμβάνουμε την ανάγκη ενσωμάτωσης του HIV-AIDS, των δικαιωμάτων σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας (SRHR) σε πολιτικές και προγράμματα τοπικού, εθνικού, περιφερειακού και διεθνούς επιπέδου. Οι χώρες μέλη πρέπει να προστατεύουν όσες ζουν με τον ιό HIV ή το AIDS από τις διακρίσεις, το στίγμα και την στέρηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τις. Η ΕΕ επιβεβαιώνει, επίσης, τη συμμετοχή και την υποστήριξη της στην άρση των περιορισμών στην είσοδο, στην παραμονή και στη διαμονή όσων ζουν με τον ιό HIV, καθώς και στην αποποινικοποίηση της λεσβιοσύνης και στην άρση των τιμωρητικών νόμων, όπου δεν είναι ούτε η κατάλληλη απάντηση στην επιδημία, ούτε η σωστή υποστήριξη ευάλωτων ομάδων.

17. Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι ζωτικής σημασίας να γίνεται η βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων πόρων, περιλαμβανομένης της προαγωγής υγείας και πρόληψης. Ως εκ τούτου, είμαστε σταθερά προσηλωμένες στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των υπαρχουσών υπηρεσιών και προγραμμάτων, καθώς και στην ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας και των ανθρώπινων πόρων που απαιτούνται για την παροχή υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικών υπηρεσιών ζωτικής σημασίας για αποτελεσματική πρόληψη, θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη του HIV.

18. Μόνο με τη συνέχιση του έργου μας, την ενίσχυση ουσιαστικών και υψηλής ποιότητας παρεμβάσεων και το κλείσιμο των κενών σε όλα τα πεδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της και καθεμία από τις χώρες μέλη της θα είναι σε θέση να βοηθήσουν σημαντικά ώστε να μειωθούν οι νέες μολύνσεις, το στίγμα, οι διακρίσεις και οι θάνατοι από το AIDS.


Την είδηση την βρήκαμε στις 1.12.11 και την μεταφράσαμε από την Consilium Europa στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/lsa/126488.pdf