31 Δεκ 2011

Δεύτερη φορά κατηγορείται για σεξισμό το BBC


Εξαιτίας μίας πάντα, το BBC δέχεται πυρά
Ως γυναικείο πρόσωπο της χρονιάς επέλεξε μία νεαρή αρκούδα 

ΛΟΝΔΙΝΟ. Καταιγιστικά τα πυρά που δέχεται το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC. Πρόκειται, μάλιστα, για τη δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα που κατηγορείται για σεξισμό, επειδή ως πρόσωπο της χρονιάς, ανάμεσα στις 12 επιλογές, επέλεξε το χνουδωτό αλλά ομολογουμένως χαριτωμένο πρόσωπο μίας πάντα που κατοικεί εδώ και λίγες εβδομάδες στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου.

Την περασμένη εβδομάδα, μια άλλη επιλογή του BBC έγινε αιτία οξύτατων αντιπαραθέσεων. Τότε κατηγορήθηκε για σεξισμό, επειδή όλοι οι υποψήφιοι για τον τίτλο της «Προσωπικότητας από τον χώρο της άθλησης για το 2011» ήταν άνδρες.

Η απόφαση, όμως, να περιληφθεί η Τιάν Τιάν (Γλύκα), η πάντα του σκωτσέζικου ζωολογικού κήπου, προκάλεσε νέο ξέσπασμα οργής και πλημμύρα αρνητικών σχολίων στο Twitter. Δεν είναι μόνο οι κοινές θνητές που σχολιάσαν με τόσο μένος τη βρετανική επιλογή, αλλά και ο Τζον Πρέσκοτ, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας. «Λοιπόν, το BBC δεν μπορούσε να βρει ούτε μία γυναίκα ως υποψήφια για αθλητική προσωπικότητα της χρονιάς που πέρασε. Μπόρεσε, όμως, να βρει μια μιρκή αρκούδα για να την κάνει γυναικείο πρόσωπο της χρονιάς», σχολίασε ο πολιτικός.

Η Στέλα Κρίζι, βουλευτίνα του Εργατικού Κόμματος, λέει στο σχόλιό της: «Δεν θέλω να προσβάλλω την Τιάν Τιάν -που σίγουρα είναι μια πανέμορφη πάντα, η καλύτερη του είδους- αλλά ο τίτλος που έλαβε μιλάει για γυναικείο πρόσωπο της χρονιάς, όχι θηλυκό της χρονιάς, ασχέτως του είδους στο οποίο ανήκει».

Αλλά δεν τελειώνουν εδώ οι μπελάδες για το BBC, αφού δεν κατακρίνεται μόνο για την επιλογή του γυναικείου προσώπου της χρονιάς, αλλά και επειδή το ένα τέταρτο των φιναλίστ «έλαμψαν» λόγω του γάμου τις. Ανάμεσά τις η κουνιάδα του πρίγκιπα Γουίλιαμ, Φιλίππα Μίντλετον, η Σαρλίν Ουίτστοκ, η οποία παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, και η δούκισσα της Άλμπα, που σε ηλικία 85 ετών νομιμοποίησε τη σχέση της και παντρεύτηκε τον κατά 24 χρόνια νεότερο σύντροφό της.

Το BBC, βέβαια, αντιμετώπισε με βρετανική ψυχραιμία τις καταγγελίες, απαντώντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συγκαταλέγεται στα «πρόσωπα της χρονιάς» ένα ζώο και η Τιάν Τιάν απασχόλησε πολύ καιρό τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. «Το 2009 είχε περιληφθεί ο Μπένσον ο κυπρίνος στην ανδρική λίστα και πέρυσι είχαμε βάλει την Πέπα το χοιρίδιο στη γυναικεία λίστα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ομολογουμένως οι Βρετανές ενθουσιάστηκαν από την άφιξη της πάντα στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου. Γιατί, όμως, προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο πολύ το συγκεκριμένο ζώο;

Ο Ρον Σγουάιγκουντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών του Ζωολογικού Κήπου στο Σαν Ντιέγκο, πιστεύει ότι ένας από τους λόγους που ο κόσμος τρελαίνεται για τις ασπρόμαυρες αρκουδίτσες είναι επειδή μας θυμίζουν εμάς. Τρώνε την τροφή τις καθισμένες, χρησιμοποιώντας τα χέρια τις. Γι’ αυτό κάθε τις γεύμα γίνεται υπερθέαμα για τις επισκέπτριες του ζωολογικού κήπου, που μένουν έκπληκτες μπροστά στη δεξιοτεχνία με την οποία οι πάντα χειρίζονται την τροφή. Μάλιστα, η κλασική εικόνα της χαριτωμένης αρκούδας που τρώει καθιστή, θυμίζει πολύ τον τρόπο με τον οποίο μία άνθρωπος κάθεται στο έδαφος. Ενας άλλος λόγος που προκαλούν λατρεία αυτά τα ζώα είναι τα τα μάτια τους, που χάρη στη σκουρόχρωμη γούνα γύρω τους, μοιάζουν ακόμα μεγαλύτερα. «Ο κόσμος αγαπά τα μεγάλα μάτια, επειδή τους θυμίζουν τα παιδιά», εξηγεί ο δρ Σγουάιγκουντ. «H εμφάνισή τις, το στρογγυλό κεφάλι, τα μεγάλα μάτια και το παχουλό σώμα ξυπνάει μέσα μας ένστικτα αρχέγονα, που τρέφουμε προς τα βρέφη. Αμέσως τα αγαπάμε και θέλουμε να τα φροντίσουμε».


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.12.11 στην εφημερίδα Καθημερινή στην http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100037_30/12/2011_467704