2 Σεπ 2014

Έκρηξη της βίας κατά των Lgbtiq


Ωστόσο ολοένα και περισσότερα θύματα βρίσκουν το θάρρος να κάνουν καταγγελίες

Για τους ανθρώπους της Lbtiq κοινότητας στην Ελλάδα, η βίαιη επίθεση που δέχθηκε το γκέι ζευγάρι στο Παγκράτι από ομάδα περίπου 10 ατόμων τα ξημερώματα της Παρασκευής δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. 

Τα περιστατικά βίας, σωματικής ή λεκτικής κατά λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανς είναι αυξημένα τα τελευταία χρόνια, σημειώνουν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων. Το ενθαρρυντικό πάντως - προσθέτουν - είναι ότι όλο και περισσότερες-οι παίρνουν το θάρρος να τα καταγγείλουν. Σύμφωνα με την καταγγελία, το γκέι ζευγάρι που καθόταν σε παγκάκι της Πλατείας Βαρνάβα δέχθηκε επίθεση από περίπου δέκα άνδρες. Χτύπησαν τον έναν από τους δύο και στον άλλο φέρεται να του έριξαν χλωρίνη. 
«Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι όσο συντηρητικοποιούνται οι πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα τόσο αυξάνονται οι απρεπείς συμπεριφορές και τέτοια περιστατικά βίας. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές» αναφέρει η εκπρόσωπος της ομάδας Lesb.Εqual - Λεσβίες για την Ισότητα Ευαγγελία Βλάμη. 

Οπως προσθέτει, «δεν ξέρω αν τέτοια περιστατικά βίας έχουν ποσοστιαίως αυξηθεί. Αυτό που ξέρω είναι ότι πλέον καταγγέλλονται περισσότερο είτε επισήμως στην Αστυνομία είτε στις οργανώσεις».

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΑ. 
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Lgbtiq Γρηγόρης Βαλλιανάτος λέει πως υπάρχει αύξηση τέτοιων περιστατικών. Απευθυνόμενος στα θύματα και στις-στους μάρτυρες των επιθέσεων, κάνει έκκληση να τις καταγγέλλουν. «Πρέπει να γνωρίζουν πως μπορούν να καταγγέλλουν και να καταθέτουν ακόμη και ανωνύμως τέτοια περιστατικά». Επίσης κάνει λόγο για ανεπαρκή εκπαίδευση της Αστυνομίας σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της απέναντι στις Lgbtiq. Δεν μπορεί μεταξύ των "δραστών" τέτοιων συμπεριφορών να είναι και αστυνομικοί». Ηθικοί αυτουργοί τέτοιων περιστατικών βίας, λέει ο κ. Βαλλιανάτος, είναι και μερίδα μητροπολιτών που κατά καιρούς εκδίδουν ανακοινώσεις κατά των Lgbtiq. 
Αλλά και ο εκπρόσωπος του Θεσσαλονίκη Pride και μέλος του ΔΣ της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ) Θάνος Βλαχογιάννης λέει πως πράγματι τέτοια κρούσματα είναι αυξημένα. «Πριν από λίγες ημέρες δύο λεσβίες που περπατούσαν πιασμένες χέρι χέρι στην Περαία της Θεσσαλονίκης δέχθηκαν υβριστική και σωματική επίθεση». 

Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ. 
Τόσο αυτό το περιστατικό όσο κι αυτό στο Παγκράτι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, συμπληρώνει ο κ. Βλαχογιάννης. «Τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα». Πάντως το θετικό είναι, λέει, πως όλο και περισσότερα θύματα τα καταγγέλλουν. Πολλές-οί διστάζουν ακόμη και να καλέσουν την Αστυνομία διότι φοβούνται ότι τα αστυνομικά όργανα μπορεί να τις-τους συμπεριφερθούν εξίσου απρεπώς. Πρέπει η Αστυνομία να βοηθήσει σ' αυτόν τον τομέα. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.8.14 από την εφημερίδα Τα Νέα γραμμένη από τον Μάνο Χαραλαμπάκη στην http://www.tanea.gr/news/greece/article/5152324/ekrhksh-omofobikhs-bias/