27 Σεπ 2014

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ην. Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που υποστηρίζει τα δικαιώματα των Lbtiq


ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 ενέκρινε ένα ψήφισμα που καταδίκασε τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την τρανς ταυτότητα φύλου. 

Το ψήφισμα - με επικεφαλής τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία και την Ουρουγουάη - ακολούθησε το ψήφισμα του 2011 για το ίδιο θέμα της ηγεσίας της Νοτίου Αφρικής και ζήτησε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών της Ύπατης Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να συγκεντρώσει και να δημοσιέσουν πληροφορίες σχετικά με τις καλύτερες πρακτικές και μεθόδους για να ξεπεραστούν οι διακρίσεις και τη βία. 

Το ψήφισμα πέρασε με την υποστήριξη των 25 χωρών ψήφισαν υπέρ μεταξύ άλλων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Μεξικό, καταψήφισαν 14 χώρες μεταξύ άλλων η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 7 χώρες απείχαν. 

Οι χώρες που ήταν αντίθετες στο ψήφισμα χρησιμοποίησαν την τακτική της διαδικασίας για να ανατρέψουν το κείμενο, παρουσιάζοντας συνολικά 7 τροπολογίες που είχε εξαλειφθεί κάθε αναφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό και στην τρανς ταυτότητα φύλου από το κείμενο, και έγινε αποδεκτό μόνο από τις χώρες που προληπτικά δηλώνουν την υποστήριξη στη σεξουαλική πολυμορφία και στα σεξουαλικά δικαιώματα. Αυτές οι τροπολογίες απορρίφθηκαν από την ψηφοφορία. 

Η Διεθνής Επιτροπή Lbtiq Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ILGHRC) χειροκρότησε το ψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προόδου για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των LBTIQ. "Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε ένα σημαντικό βήμα επιβεβαιώνοντας μία από τις βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών -ότι όλες-οι είναι ίσες-οι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα", δήλωσε η Jessica Stern, εκτελεστική διευθύντρια της ILGHRC. "Το ψήφισμα αυτό βάζει τον ΟΗΕ σε μια πορεία για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της βίας από τις οποίες υποφέρουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο οι LBTIQ". 


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.9.14 και την μεταφράσαμε από την lgbtqnation.com στην http://www.lgbtqnation.com/2014/09/un-human-rights-council-approves-resolution-supporting-lgbt-rights/#.VCZIqCeMOtg.facebook