13 Σεπ 2014

Φιλελεύθερη Διεθνής: Ψήφισμα σχετικά με την πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών


Φιλελεύθερη Διεθνής, 1 Whitehall Place, Λονδίνο SW1A 2HDR. 

Ψήφισμα σχετικά με την πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, μέσω της σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως του Συμβουλίου της Ευρώπης 1 

Αριθμός Ψηφίσματος: 03 
Τίτλος: Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, μέσω της σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως του Συμβουλίου της Ευρώπης 

Όπως παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια της Ομάδας Εργασίας στο Κογκρέσο και Υποβλήθηκε από το Διεθνές Δίκτυο των Φιλελεύθερων Γυναικών.

Το Συνέδριο της Διεθνούς των Φιλελευθέρων, που συγκλήθηκε στο Ρότερνταμ, της Ολλανδίας, στις 26 του Απρίλη, 2014 

Σημείωσαν ότι 
-κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν όχι μόνο την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και άλλες μορφές βίας, συμπεριλαμβανομένων των ακροτηριασμών των σεξουαλικών οργάνων των γυναικών, της ενέδρας και των φόνων «τιμής». 
Μόλις πρόσφατα, για παράδειγμα, μια νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο του Αφγανιστάν απειλεί την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών του Αφγανιστάν. Αν υπογραφεί ο νόμος, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές -βιασμοί, ξυλοδαρμοί και φόνοι «τιμής» θα μπορούν να συμβαίνουν με σχετική ατιμωρησία, οι πατέρες θα μπορούν να οργανώνουν πιο εύκολα τους γάμους ανήλικων κοριτσιών, 

οι γυναίκες και τα κορίτσια θα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να φτάσουν στη δικαιοσύνη για τη βία εναντίον τις. Αν μια γυναίκα ή κορίτσι δεχτεί επίθεση από έναν συγγενή, όχι μόνο θα αποτραπεί από το να καταθέσει εναντίον του δράστη, αλλά και οποιαδήποτε άλλη στενή συγγένισα-η του κατηγορουμένου δράστη η οποία-ος ήταν μάρτυρας, θα μπορούσε επίσης να απαγορευτεί. 
Ό,τι έχουν καταφέρει οι Αφγανίδες για τα δικαιώματα των γυναικών τα τελευταία χρόνια, θα χαθούν αν η νομοθεσία αυτή υπογραφεί από τον πρόεδρο. 

Λαμβάνοντας υπόψη 
το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι χώρες μέλη του αποφάσισαν να αντιστραφεί αυτή η τάση.
Η σύμβαση προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη της βίας, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών. 
Η Σύμβαση μπορεί να οδηγήσει στην ασφάλεια από το φόβο και τη βία, επειδή έχουν ήδη διαμορφωθεί η νομοθεσία, οι πολιτικές και οι πρακτικές στις χώρες μέλη. 
Η παρούσα σύμβαση, εάν εφαρμοστεί ευρέως, θα επηρεάσει καταστάσεις πέρα από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναλάβουν το περιεχόμενο και τις συνέπειες της παρούσας Σύμβασης. 

Για να τεθεί σε ισχύ, τουλάχιστον δέκα χώρες μέλη πρέπει να επικυρώσουν την εν λόγω Σύμβαση. Η Ανδόρα ήταν η ένατη χώρα που την επικύρωσε τον Ιανουάριο. Μία ακόμα από τις 24 χώρες που έχουν υπογράψει χρειάζεται να την θέσει σε ισχύ. 

Κάνει έκκληση 
οι Φιλελεύθερες ηγέτιδες-ες και βουλευτίνες-ές να λάβουν μέτρα για να υπογράψει κάθε χώρα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, να επικυρώσει και να εφαρμόσει τη Σύμβαση Πρόληψης και Καταπολέμησης της βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, 
όλες οι Φιλελεύθερες ηγέτιδες-ες και βουλευτίνες-ές από χώρες που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να εργαστούν για την παγκοσμιοποίηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στις χώρες τις-τους.
Θα πρέπει να εργαστούν για την υιοθέτηση του περιεχομένου της Σύμβασης από τις κυβερνήσεις τις-τους, 
όλες Φιλελεύθερες-οι ηγέτιδες-ες και βουλευτίνες-ές να εργαστούν προς την κατεύθυνση να εφαρμοστεί μια Διεθνής Σύμβαση η οποία θα πρέπει να είναι ένα παγκόσμιο αναπόσπαστο και αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.


Την είδηση την βρήκαμε στι 26.4.14 και την μεταφράσαμε από την liberal-international.org στην http://www.liberal-international.org/site/file/Rotterdam%20Congress%202014/03_Istanbul_Convention_of_the_CoE_adopted.pdf

Θα περιμένουμε την εφαρμογή του ψηφίσματος στην κυρίως στην Ελλάδα