17 Νοε 2011

Ανησυχία για το γάμο των λεσβιών στην Ισπανία

Οι λεσβίες στην Ισπανία ανησυχούν πως οι εκλογές θα επιφέρουν μεταρρυθμίσεις στο γάμο των λεσβιών.

Η Isabel Descals και η συντρόφισά της έτρεξαν να ενωθούν πριν τις γενικές εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει η σημερινή συντηρητική αντιπολίτευση που είναι κατά του πολιτικού γάμου των λεσβιών.

Το Λαϊκό Κόμμα (Λ.Κ - PP) έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του νόμου για τον γάμο των λεσβιών στην Ισπανία, ο οποίος επέτρεψε πάνω από 20.000 λεσβιακά ζευγάρια να νυμφευθούν από τότε που ψηφίστηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση το 2005.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Mariano Rajoy έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτιμά τον όρο "πολιτική ένωση" από το "γάμο" λεσβιών.

"Έχουμε ακούσει τι λέει το Λαικό Κόμμα και πως πρόκειται να κάνει ένα βήμα πίσω, τουλάχιστον όταν πρόκειται για το γάμο λεσβιών, διότι ο Rajoy έχει πει ότι προτιμά το Σύμφωνο Συμβίωσης", δήλωσε η Descals, διευθύντρια από την Βαλένθια.

"Έτσι, είπαμε στις εαυτές μας: "Ας νυμφευθούμε γρήγορα πριν από ο Rajoy εξαλείψει τα δικαιώματά μας", πρόσθεσε η σύζυγός της Descals Begona Fuentes, 44χρονη καθηγήτρια πανεπιστημίου.

"Έτσι εκ-δηλώθηκα δημόσια όπως ακριβώς είπαμε και κάναμε ένα τεράστιο πάρτυ στις 8 Ιουλίου".
Για την Descals, το σύμφωνο συμβίωσης είναι "άχρηστο".
"Και τι πρόκειται να συμβεί στα ζευγάρια που βρίσκονται σε διαδικασία παιδοθεσίας;", ρώτησε.

Η βιασύνη του ζευγαριού να νυμφευθεί υπογραμμίζει το φόβο σε ορισμένους κύκλους στην Ισπανία ότι η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος θα αντιστρέψει την ατζέντα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε ο πρωθυπουργός Jose Luis Rodriguez Zapatero από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2004.

Όταν ο νόμος του λεσβιακού γάμου, ο οποίος επίσης επιτρέπει σε λεσβιακά ζευγάρια να παιδοθετούν, ψηφίστηκε, η Ισπανία έγινε η τρίτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Βέλγιο και την Ολλανδία που επιτρέπουν το γάμο μεταξύ λεσβιών.

Ο Zapatero πέρασε επίσης ένα "γρήγορο και άμμεσο" δίκαιο περί διαζυγίου που τέθηκε σε ισχύ το 2005, που καταργεί την απαίτηση ότι τα ζευγάρια πρέπει να διαχωρίζεται με φυσικό τρόπο για μια περίοδο πριν η διαδικασία του διαζυγίου μπορεί να αρχίσει.

Σύμφωνα με ένα νόμο που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, η έκτρωση νομιμοποιήθηκε πλήρως στην Ισπανία. Στο παρελθόν επιτρεπόταν σε περιπτώσεις βιασμού, δυσμορφίας ή όταν η κύηση έθετε σε κίνδυνο την υγεία μιας γυναίκας.
Ο νόμος απαιτεί οι ανήλικες ηλικίας 16 ετών ή 17 να ενημέρωσουν την οικογένειά τις για την απόφαση έκτρωσης, εκτός εάν αντιμετωπίζουν "σαφή κίνδυνο οικογενειακής βίας, απειλών, πιέσεων ή κακομεταχείρισης".

"Είναι αλήθεια ότι οι ερωτήσεις για το τι θα συμβεί με το νόμο ή το πώς θα μπορούν να νυμφευθούν έχουν αυξηθεί σημαντικά", δήλωσε η Luisa Notario, επικεφαλής θεμάτων οικογένειας στην οργάνωση FELGTB.

Ο Σοσιαλιστής δήμαρχος της μικρής πόλης Jun στη νοτιοδυτική Ισπανία, έχει προσφέρει γρήγορες και άμεσες διαδικασίες γάμων στα λεσβιακά ζευγάρια που επιθυμούν να νυμφευθούν πριν τις εκλογές.

"Οι λεσβίες φοβούνται πολύ, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει μια πραγματική αλλαγή και πως θα χάσουν το πολυπόθητο δικαίωμα", είπε ο δήμαρχος της Jun, Jose Antonio Rodriguez.

Σχετικά με τις αμβλώσεις, το Λαϊκό Κόμμα έχει δεσμευτεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του να τροποποιήσει το νόμο, εάν εκλεγεί θα «ενισχύσει τη προστασία του δικαιώματος στη ζωή καθώς και στις ανήλικες γυναίκες».
"Αυτό που δεν δέχομαι είναι ότι μια 16χρονη μπορεί να κάνει μια άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών της", δήλωσε ο Rajoy στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε μια σπάνια αναφορά του για το θέμα.

Ο Ignacio Arsuaga, πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας πίεσης "HazteOir", ή "MakeYourselfHeard», που αντιτίθεται στην άμβλωση και το γάμο των λεσβιών, δήλωσε πως ο Rajoy αποφεύγει το θέμα “γιατί υπάρχουν δύο ρεύματα στο Λαϊκό Κόμμα - αυτό που θέλει ο νόμος να ακυρωθεί” και ένα άλλο “που θέλει πολύ πιο μικρές τροποποιήσεις".

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία της ισπανικής κοινωνίας εγκρίνει το γάμο των λεσβιών, το διαζύγιο και τις αμβλώσεις.

Η Notario είπε ότι ανησυχεί, αλλά θέλει να πιστεύει ότι το Λαϊκό Κόμμα "δεν θα τολμήσει να ανατρέψει το νόμο, διότι αυτό θα σήμαινε πως το ίδιο τοποθετείται, όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και στην Ευρώπη, ως ένα κόμμα της άκρας δεξιάς".

Η Descals είπε ότι πιστεύει πως εάν το Λαϊκό Κόμμα αλλάξει το νόμο του γάμου των λεσβιών, "οι λεσβίες θα κατέβουν στους δρόμους και θα παλέψουν υπέρ του.
Νοιώθω πως ο υπάρχων νόμος με προστατεύει. Είναι ένας νόμος που μου επιτρέπει να βγαίνω έξω με το κεφάλι ψηλά”, είπε.


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.11.11 και την μεταφράσαμε από την expatica.com στην http://www.expatica.com/es/news/spanish-news/spain-vote-sparks-concern-over-gay-marriage-other-reforms_188912.html

Η φωτογραφία είναι εξώφυλλο από το περιοδικό Harper's Bazaar του Δεκεμβρίου 2011