27 Φεβ 2009

Μήνυση κατά υβριστή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΘΗΝΑ 26.2.2009

Στις 18 Οκτωβρίου 2008 όπως δημοσιεύτηκε σε διάφορα ιστολόγια (blogs) «Δήλωσις ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών» του δικηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη, στην οποία αναφέρεται στη λεσβία Andrea Gilbert που ανήκει στην επιτροπή Athens Pride ως «αντικοινωνικό στοιχείο» και ως «καυχωμένη ότι εκπροσωπεί τας ομοφυλοφίλους γυναίκας, δηλαδή πρόκειται περί ψυχανωμάλου γενετησίου διεστραμμένου προσώπου, τον οποίον αφού δεν σέβεται την γυναικείαν φύσιν του δεν σέβεται και την αλήθειαν».

Με το κείμενο αυτό είναι εμφανές πως ο εγκαλούμενος κ. Κ. Πλεύρης αποκαλεί κάθε ομοερωτικό πρόσωπο ως πρόσωπα «αντικοινωνικά», «ψυχανώμαλα», «γενετήσια διεστραμμένα», που «δεν σέβονται τη φύση τους» άρα «δεν σέβονται την αλήθεια». Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι προδήλως εξυβριστικοί, δυσφημιστικοί και συκοφαντικοί για το κάθε ομοερωτικό (λεσβία, γκέι, αμφισεξουαλική-ο και τρανς) πρόσωπο.

Ο Ν 3304/2005 αναφέρει ότι: «Άρθρο: 1. Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η θέσπιση του γενικού πλαισίου ρυθμίσεως για την καταπολέμηση των διακρίσεων και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Οι χαρακτηρισμοί του εγκαλουμένου είναι προφανές πως προσβάλλουν την αξιοπρέπεια γενικά των ομοερωτικών προσώπων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού μας και συμβάλλουν παράλληλα στη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος για εμάς και γενικότερα για τα ομοερωτικά πρόσωπα.

Επίσης, στον πολύ πρόσφατο του Π.Κ, Ν. 3719/2008 προβλέπεται και το ότι: «Η τέλεση της πράξης από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή μίσος λόγω διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού κατά της παθούσης-του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση.» Η νομοθεσία καθιστά το ρατσιστικό κίνητρο κατά τη διάπραξη ποινικά κολάσιμης πράξης επιβαρυντικό κριτήριο στη δικαστική επιμέτρηση της ποινής

Τέλος το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφαση 3490/2006, έχει αποφανθεί ότι η ομοερωτική κοινωνική ομάδα προστατεύεται από το Σύνταγμα: “... οι ερωτικές επιλογές μιας κοινωνικής ομάδας, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από την συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 (σεβασμός και προστασία της αξίας του ανθρώπου) και 5 παρ. 1 (προστασία της προσωπικής ελευθερίας), ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής των αποτελούντων αυτή, να γίνονται απολύτως σεβαστές.».

Για τους λόγους αυτούς η Andrea Gilbert, o Γρηγόρης Βαλλιανάτος, η Ευαγγελια Βλάμη, η εφημερίδα City Uncovered και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ATHENS PRIDE και ΟΛΚΕ κατέθεσαν μήνυση κατά του κ. Κ Πλεύρη και σήμερα παρουσιάστηκαν στο πρωτοδικείο Αθήνας όπου ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση.

Με εκτίμηση
Ευαγγελία Βλάμη