17 Φεβ 2009

Λεσβία η bat womin

Η Bat Womin είναι λεσβία
Η νέα Γυναίκα - Νυχτερίδα θα είναι η πρώτη λεσβία υπερηρωίδα.


Το μελαγχολικό Γκόθαμ Σίτι, γενέτειρα και τόπος δράσης του διάσημου Μπάτμαν, ετοιμάζεται να υποδεχθεί από το φετινό Ιούνιο την πρώτη λεσβία υπερηρωίδα. Ο λόγος για την πανέμορφη Μπατγούμαν, η οποία θα πρωταγωνιστήσει σε 12 τεύχη του κόμικ -βοηθώντας τον πάμπλουτο Μπρους Γουέιν στον αγώνα κατά των εγκληματικών στοιχείων της πόλης- και η οποία θα είναι δηλωμένη λεσβία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο σεναριογράφος της DC Comics, Greg Ruka, υποστήριξε: «Ναι, είναι λεσβία. Είναι επίσης και κοκκινομάλλα. Πρόκειται απλώς για ένα στοιχείο του χαρακτήρα της. Εάν ενοχλήσει κάποιες-ους είναι δικό τες το πρόβλημα. Οχι δικό μου».
Η Γυναίκα - Νυχτερίδα πρωτοεμφανίστηκε στο ζοφερό κόσμο του Γκόθαμ το 1956, όχι βέβαια ως λεσβία υπερηρωίδα, αλλά ως το αντικείμενο του ερωτικού ενδιαφέροντος του Μπάτμαν. Από τις σελίδες του δημοφιλούς κόμικ η καλλίγραμμη φιγούρα της κατέκλυσε όνειρα και φαντασιώσεις εκατομμυρίων εφήβων και ενηλίκων γένους αρσενικού που θα πρέπει τώρα μάλλον να αναθεωρήσουν…
Αυτό όμως δεν θα είναι το μοναδικό πρόβλημα των δημιουργών. Το συγκεκριμένο κόμικ απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους σχολικής κυρίως ηλικίας, ενδεχομένως λοιπόν οι πωλήσεις του να σημειώσουν μείωση εάν κάποιες-οι γονείς αποφασίσουν ότι δεν ενδείκνυται πλέον ως ανάγνωσμα. Ισως να είναι και μια προσπάθεια ώστε «οι δημιουργοί πίσω από την ιστορία να δώσουν στους χαρακτήρες τους σάρκα και οστά. Να τους καταστήσουν λίγο πιο ανθρώπινους», όπως λέει ο κύριος Τάσος Παπαϊωάννου, κομίστας και ο ίδιος, στον ΕΤ. «Γι’ αυτό άλλωστε βρίσκω και θετικό το εγχείρημα».
Η απόφαση των δημιουργών της Μπατγούμαν δείχνει ότι ίσως ως κοινωνία γινόμαστε κάπως πιο ανεκτικές-οι στις ιδιαιτερότητες. Οπως λέει η κυρία Ευαγγελία Βλάμη, ακτιβίστρια λεσβία, «...θεωρώ ότι πρόκειται για θετικό βήμα. Ηδη οι περισσότερες χώρες περιλαμβάνουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη σχολική ύλη και εκεί διδάσκουν και το σεξουαλικό προσανατολισμό. Στην τηλεόραση εδώ και χρόνια υπάρχουν χαρακτήρες λεσβιών καθώς και στη παγκόσμια λογοτεχνία. Οσο για τις-τους γονείς που ενδεχομένως έχουν κάποιες ενστάσεις, μπορούν απλώς να συζητήσουνμε τα παιδιά τους κι αν τόσο φοβούνται ας μην αγοράσουν επιτέλους το κόμικ. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε αρχίσει να αποδεχόμαστε και να κάνουμε λόγο για μια πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία η Μπατγούμαν, η δικηγόρος, η δασκάλα, η πολιτικός μας -και θυμίζω το πρόσφατο παράδειγμα της Ισλανδίας- μπορεί να είναι λεσβία».


Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος στις 16.2.09 και γράφτηκε από την Αρετή Νταραδήμου. Ευαγγελία Βλάμη