10 Φεβ 2009

Υγεία στις αμφισεξουαλικές και λεσβίες 2008

Εντολή για αλλαγή στην Αγγλία.
Έλεγχος υγείας σε αμφισεξουαλικές και λεσβίες 2008


Το 2007, η Στόνγουολ Αγγλίας κάλεσε αμφισεξουαλικές και λεσβίες να συμπληρώσουν μια αξιολόγηση-χαρτογράφηση για τις ανάγκες τες στην υγεία και τις εμπειρίες τες από τον τομέα της υγείας.
Κατακλυστήκαμε με την ανταπόκριση. Πάνω από 6.000 αμφισεξουαλικές και λεσβίες συμπλήρωσαν την αξιολόγηση αναγκών υγείας και η τόσο μεγάλη συμμετοχή την καθιστά την μεγαλύτερη χαρογράφηση εκτός Αμερικής.
Η εικόνα που διαμόρφωσαν θα μπορούσε να διαταράξει-ενοχλήσει οποιαδήποτε και οποιονδήποτε εξασκεί το επάγγελμα της υγείας

Σημαντικοί παράγοντες
Κάπνισμα, αλκοόλ και ναρκωτικά:
1.Τα δύο τρίτα των αμφισεξουαλικών και λεσβιών καπνίζουν συγκριτικά με το μισό του γενικού γυναικείου πληθυσμού.
2.Πιο πάνω από το ένα τέταρτο των τωρινών καπνιζουσών του γενικού γυναικείου πληθυσμού.
3.Εννιά στις δέκα 10,1% αμφισεξουαλικές και λεσβίες πίνουν αλκοόλ και το 40% πίνει τρεις φορές την εβδομάδα συγκριτικά με το ένα τέταρτο του γενικού γυναικείου πληθυσμού.
4.Οι αμφισεξουαλικές και λεσβίες αρέσκονται πέντε φορές περισσότερο στο να παίρνουν ναρκωτικά
5.Πάνω από μία 1 στις δέκα 10 10%> έχουν πάρει κοκαΐνη, συγκριτικά με το 3% του γενικού γυναικείου πληθυσμού.
Σεξουαλική υγεία:
1.Λιγότερες από τις μισές αμφισεξουαλικές και λεσβίες έχουν εξεταστεί για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ).
2.Οι μισές από αυτές που εξετάστηκαν είχαν ΣΜΝ και μόνο το ένα τέταρτο από αυτές που είχαν ΣΜΝ είχαν σεξ με γυναίκες μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια. Η μετάδοση δηλαδή στις περισσότερες δεν έγινε δια μέσου των σεξουαλικών επαφών με γυναίκες.*1
Εξετάσεις για τον καρκίνο:
1. Το 15% των αμφισεξουαλικών και λεσβιών πάνω από 25 ετών ποτέ ως τώρα δεν έκανε τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ), συγκριτικά με το 7% του γυναικείου γενικού πληθυσμού.
2.Μία στις πέντε 20% που δεν έχει κάνει τέστ ΠΑΠ (εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας) είπε ότι δεν κινδυνεύει.
3.Μια στις δεκαπέντε 0.6% έχει αρνηθεί να εξεταστεί.
4.Μία στις δώδεκα 8,3% αμφισεξουαλικές και λεσβίες 50-79 ετών έχει διαγνωστεί με καρκίνο του στήθους, συγκριτικά με μία στις είκοσι 5% του γενικού γυναικείου πληθυσμού.
Ψυχική υγεία
1.Μία στις πέντε 20% αμφισεξουαλικές και λεσβίες έχει σκοπίμως τραυματίσει την εαυτή της την περασμένη χρονιά, συγκριτικά με το 0,4% του γενικού πληθυσμού. Οι μισές γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν αυτοτραυματιστεί συγκριτικά με τη μια στις δεκαπέντε έφηβες-ους γενικώς.
2.Το 5% των λεσβιών, αμφισεξουαλικών επιχείρησε να αφαιρέσει την ζωή του την τελευταία χρονιά και το 16% των γυναικών κάτω από 20 ετών επιχείρησαν να αφαιρέσουν την ζωή τες. Η Γραμμή Παιδιών υπολογίζει-εκτιμά πως το 0,12% των ανθρώπων κάτω των 18 ετών επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν.
3.Μία στις πέντε 20% είπαν πως είχαν διαταραχή με το φαγητό, συγκριτικά με το 1 στα 20 5% του γενικού πληθυσμού.
Ενδοοικογενειακή βία
1.Μία στις τέσσερις 25% αμφισεξουαλικές και λεσβίες βίωσε βία μέσα στην οικογένεια της, στην ίδια αναλογία με το γενικό γυναικείο πληθυσμό. Στα δύο τρίτα 2/3 των πεεριστατικών η δράστρια ήταν μια άλλη γυναίκα.
2.Τέσσερις στις πέντε 80% δεν ανέφεραν τα επεισόδια-περιστατικά της ενδοικογενειακής βίας στην αστυνομία και από αυτές που τα ανέφεραν 20% τη βία στην αστυνομία μόνο οι μισές 10% ήταν ευχαριστημένες από τον τρόπο που ανταποκρίθηκε η αστυνομία.
Γενική ευεξία και άσκηση
1.Τέσσερις στις πέντε 80% αμφισεξουαλικές και λεσβίες είπαν πως θεωρούν ότι είναι υγιείς.
2.Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) για τις αμφισεξουαλικές και λεσβίες είναι ο ίδιος με του γυναικείου γενικού πληθυσμού
3.Οι μισές ασκούνται τρεις φορές την εβδομάδα.
Διακρίσεις στο σύστημα υγείας:
1.Οι μισές είχαν αρνητικές εμπειρίες στον τομέα της υγείας την περασμένη χρονιά, παρά το γεγονός ότι τώρα πια είναι αθέμιτη-παράνομη η διάκριση ενάντια στις αμφισεξουαλικές και λεσβίες
2.Οι μισές από τις αμφισεξουαλικές και λεσβίες δεν έχουν δηλωθεί ανοικτά ως αμφισεξουαλικές ή λεσβίες στην Οικογενειακή-ο Γιατρό (παθολόγο) GP *2
3.Μία στις δέκα 10% είπε πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις αγνόησε όταν δηλώθηκαν ανοικτά ως αμφισεξουαλικές ή λεσβίες.
4.Μόλις τρεις στις δέκα 30% αμφισεξουαλικές και λεσβίες είπαν πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν έκανε ανάρμοστα σχόλια όταν δηλώθηκαν ανοικτά ως αμφισεξουαλικές ή λεσβίες.
5.Μόλις μία στις δέκα 10% ένοιωσαν πως η συντρόφισσά της ήταν ευπρόσδεκτη κατά την διάρκεια ιατρικής επίσκεψις-σύσκεψης

Η αναφορά δημιουργεί δέκα κομβικές συστάσεις-υποδείξεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

1. Κατανοήστε στις ανάγκες υγείας των αμφισεξουαλικών, λεσβιών
Μόνο μία στις δέκα 10% αμφισεξουαλικές και λεσβίες είπαν πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις έδωσαν πληροφορίες κατάλληλες-σχετικές για τις δικές τες ανάγκες υγείας.
2. Εκπαιδεύστε το προσωπικό
Μόνο τρεις στις δέκα 30% αμφισεξουαλικές και λεσβίες είπαν πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν έκανε ανάρμοστα σχόλια για το σεξουαλικό προσανατολισμό τες.
3 Μην κάνετε υποθέσεις:
Δύο στις πέντε 40% αμφισεξουαλικές και λεσβίες είπαν πως την τελευταία χρονιά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είχε υποθέσει πως ήταν ετεροσεξουαλικές.
4. Σαφείς πολιτικές:
Μόνο μία στις ένδεκα 9% είπαν πως οι GP εγχειρήσεις τες επέδειξαν πολιτική μη διάκρισης.
5. Πείτε στις αμφισεξουαλικές και λεσβίες αυτά που χρειάζεται να ξέρουν:
Τα τρία τέταρτα των αμφισεξουαλικών και λεσβιών πιστεύουν πως δεν κινδυνεύουν από τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα
6. Βελτιώστε την παρακολούθηση στο σύστημα υγείας:
Μία στις δέκα 10% αμφισεξουαλικές και λεσβίες δηλώνουν ξεκάθαρα πως όταν δήλωσαν ανοικτά ότι είναι αμφισεξουαλικές ή λεσβίες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έτσι κι αλλοιώς τις αγνόησε, ή το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συνέχισαν να υποθέτουν- συμπεραίνουν ότι είναι ετεροσεξουαλικές.
7 Αυξήστε την ορατότητα:
Οι μισές από τις νεαρές αμφισεξουαλικές και λεσβίες έχουν αυτοτραυματιστεί την τελευταία χρονιά. Η αύξηση ορατότητας των αμφισεξουαλικών και λεσβιών θα βοηθήσει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης- αυτοσεβασμού και του φρονήματος-ηθικού.
8 Κάντε τις εμπιστευτικές πολιτικές σαφείς:
Μία στις οκτώ αμφισεξουαλικές και λεσβίες δεν είναι σίγουρες τι στην πολιτική της GP *2 τες είναι εμπιστευτικό.
9 Κάντε τη διαδικασία – τα πρωτόκολλα των παραπόνων σαφή:
Οι μισές από τις αμφισεξουαλικές και λεσβίες είχαν μια αρνητική εμπειρία στον τομέα της υγείας την τελευταία χρονιά.
10 Αναπτύξτε υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες:
Μόνο 2% των αμφισεξουαλικών και λεσβιών είχαν παρευρεθεί σε υπηρεσία προσαρμοσμένη στις ανάγκες τες.



*2 GP= η Γενική-ος Γιατρός (Παθολόγος) που παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη και αντιμετωπίζει οξείες και χρόνιες ασθένειες, παρέχει προληπτική φροντίδα υγείας, Παθολόγος. Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως στην Αγγλία. Στην Ελλάδα λέγεται οικογενειακή-ος γιατρίνα-ος.

*1Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως η σεξουαλική επαφή μόνο με γυναίκες βοηθά στην υγεία:-).
Με δεδομένο ότι η ενημέρωση των λεσβιών, αμφισεξουαλικών και λιγότερο των ετερό γυναικών είναι ελλιπέστατη και το Υπουργείο Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος αλλά και ΜΚΟ δεν συμβάλλουν προς την βελτίωση της σεξουαλικής υγείας αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά σε ποιά πελάγη άγνοιας αρμενίζει η λεσβία και η αμφισεξουαλική στην Ελλάδα.
Επειδή κορίτσια και με ετερό αλλά και με αλλοδαπές κάνουμε σεξ κι η μονογαμία δεν παίζει, ας πάρουμε προφυλάξεις και δεν ξεχνάμε να εξεταστούμε.

Το κείμενο το βρήκαμε στο www.stonewall.org.uk/campaigns/2365.asp , το μεταφράσαμε και ευχαριστούμε την Μαριάνθη για την πληροφορία. Ευαγγελία Βλάμη