10 Οκτ 2015

Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο των Γυναικών ενημερώνει Γ΄


Καρκίνος του κόλπου
Ο καρκίνος του κόλπου προέρχεται από τον κόλπο, συνήθως από την επένδυση (πλακώδες επιθήλιο). Συνήθως διαγιγνώσκεται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Να γνωρίζετε ότι:
Ο καρκίνος του κόλπου επηρεάζει συνήθως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα στα αρχικά στάδια του.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του κόλπου περιλαμβάνουν:

Την μόλυνση με HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων)
 

Το κάπνισμα
 

Την ηλικία (60 ετών και άνω)
 

Μια μητέρα που πήρε DES (ένα φάρμακο που χρησιμοποιούνταν ως ορμόνη πριν από πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποτραπεί πιθανή αποβολή).
Πολλές προκαρκινικές καταστάσεις-συνθήκες και αρχικοί καρκίνοι του κόλπου μπορούν να ανιχνευθούν μέσω των τακτικών πυελικών εξετάσεων και με το τεστ Παπανικολάου.
Επειδή πολλοί κολπικοί καρκίνοι σχετίζονται με τους τύπους HPV 16 και 18, ο καρκίνος του κόλπου τώρα μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό συνηγορόντας στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ακούστε στο σώμα σας αυτά τα συμπτώματα:
Αιμορραγία


Πόνος
 

Προβλήματα με την ούρηση ή την αφόδευση

Δράστε
Μην καπνίζετε! Το κάπνισμα εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη λοίμωξη HPV.
 

Εμβολιαστείτε πριν να γίνετε σεξουαλικά ενεργή.
 

Να υποβάλλεστε σε τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις και σε αυτές περιλαμβάνεται γυναικολογική εξέταση από την γυναικολόγο σας.
 

Κάντε Τεστ Παπ, τεστ HPV όταν το συνιστά το ασφαλιστικό σας ταμείο ή ο φορέας παροχής υγειονομικής περίθαλψης σας.
 

Αν υποψιάζεστε ή έχετε διαγνωστεί με κολπικό προ-καρκίνο ή κολπικό καρκίνο, αναζητήστε περίθαλψη σε μία γυναικολόγο ογκολόγο.
 

Καρκίνος του σεξουαλικού οργάνου
Καρκίνος του σεξουαλικού οργάνου προκαλείται από την ανάπτυξη και την εξάπλωση ανώμαλων κυττάρων εντός του δέρματος των χειλέων και του περίνεου.

Να γνωρίζετε πως:
Η μόλυνση HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων) είναι μια κοινή αιτία του καρκίνου του σεξουαλικού οργάνου σε νεαρές γυναίκες.

Ο καρκίνος του σεξουαλικού οργάνου είναι συνήθως μια ασθένεια των ηλικιωμένων γυναικών. Τις γυναίκες που είναι 70, 80 και 90 ετών, δεν πρέπει να τις κατηγορούμε για τη φαγούρα στο περίνεο μόνο για λοίμωξη
μυκήτων και άλλες λοιμώξεις.


Ο καρκίνος του σεξουαλικού οργάνου είναι πολύ ασυνήθιστος, αλλά συνήθως είναι πολύ ιάσιμη μορφή καρκίνου.
Ακούστε στο σώμα σας αυτά τα συμπτώματα:
Κνησμός


Καούρα 


Αιμορραγία


Πόνος



Νέο οίδημα-σβώλο ή έλκος στην περιοχή του σεξουαλικού οργάνου
Δράστε
Επισκεφτείτε μια γιατρίνα, κατά προτίμηση την γυναικολόγο σας, αν έχετε αυτά τα συμπτώματα.
 

Αν υποψιάζεστε ή έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του σεξουαλικού οργάνου, αναζητήστε περίθαλψη σε μια γυναικολόγο ογκολόγο.
 

Για να διαβάσετε τις πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα σε μορφή φυλλαδίου πατήστε εδώ.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες έχουν αξία για εσάς, καθώς προσπαθείτε να ζήσετε μια ισορροπημένη ζωή και να διατηρήσετε την γυναικολογική υγεία σας. Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο Γυναικών είναι αφιερωμένο στην επέκταση της ευαισθητοποίησης του κοινού, στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην εκπαίδευση βελτίωσης της πρόληψης, στην βέλτιστη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας γυναικολογικών καρκίνων.

Βρίσκεστε στο Γ' μέρος για να διαβάσετε το Α' μέρος πατήστε εδώ

Την είδηση την βρήκαμε στις 1.10.2015 από την foundationforwomenscancer.org στην http://www.foundationforwomenscancer.org/how-to-maintain-your-gynecologic-health/?utm_medium=Social&utm_source=Twitter&utm_campaign=Leadify