23 Οκτ 2015

Οι γυναίκες στην εργασία αυξάνουν την ανάπτυξη!


Η ανάπτυξη σε μεγάλες οικονομίες μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών προστεθεί στο εργατικό δυναμικό και αν κλείσει η ψαλίδα της ανισότητας των γυναικών στους τομείς της υγείας και της μόρφωσης, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε αναφορά που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22.10.2015.

Η αναφορά του ΔΝΤ έρχεται σε μια εποχή αυξανόμενων συζητήσεων για το πώς θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η επιβραδυνόμενη παγκόσμια ανάπτυξη και ιδιαίτερα η ανισότητα σε εισοδήματα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η ανισότητα αυτή είναι ψηλότερη σε χώρες αναδυόμενων ή χαμηλών οικονομικών μεγεθών, ακριβώς εκείνες που μπορούν να οφεληθούν και περισσότερο από την αλλαγή.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν βελτιωθεί κατά ένα βαθμό ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών της ανισότητας γυναικών - ο οποίος δείκτης υπολογίζει παράγοντες από την θνησιμότητα των μητέρων έως τη μόρφωση και συμμετοχή των γυναικών στην εργασία - θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάπτυξη μιας χώρας κατά μια εκατοστιαία μονάδα.

Εαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έφταναν το επίπεδο της Σλοβενίας, για παράδειγμα, που είναι πρώτη στον κόσμο σε ισότιμη πληρωμή μεταξύ γυναικών και ανδρών, θα μπορούσε η οικονομία τις να αυξηθεί σχεδόν 2,5% γρηγορότερα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ρόιτερς.

Σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ νωρίτερα, η ανάπτυξη στις Ην.Πολιτειών φέτος θα φτάσει τα 2,6%.

Για την Κίνα, μια παρόμοια βελτίωση επιπέδου μισθών θα πρόσθετε σχεδόν 2% στην ανάπτυξή της, ενώ για τη Βραζιλία, θα πρόσθετε περιπου 4%, χρησιμοποιώντας τις παραμέτρους που δίνει η έκθεση του ΔΝΤ για τις γυναίκες.

Παρουσιάζοντας την έκθεση σε μια εκδήλωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Όξφαμ, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα να επενδύσουν περισσότερα στην υγεία και τη μόρφωση, και είπε πως οι εξελιγμένες οικονομίες θα πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς γυναικών και να παρέχουν πληρωμένη γονική άδεια και φροντίδα παιδιών με προσιτές τιμές.

Η Λαγκάρντ, η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του ΔΝΤ, έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον του διεθνούς χρηματοδοτικού οργανισμού για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στην παγκόσμια οικονομία, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να προσφέρει περισσότερες και βελτιωμένες ευκαιρίες ανάπτυξης.

 

Την είδηση την βρήκαμε στις 23.10.2015 από την nooz.gr  στην http://www.nooz.gr/world/oi-gunaikes-stin-ergasia-auksanoun-tin-anaptuksi


Όσες θέλετε να διαβάσετε την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα αγγλικά πατήστε εδώ