17 Οκτ 2015

Οι λεσβίες Katharine Bates και Katharine Coman


Η ποιήτρια Katharine Lee Bates ήταν λεσβία, φεμινίστρια, καθηγήτρια αγγλικών, λόγια, συγγράφισα, χριστιανο-σοσιαλίστρια και αντι-ιμπεριαλίστρια, γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1859 πέθανε στις 28 Μαρτίου 1929.

Μητέρα της ήταν η Cornelia Frances Lee, δασκάλα, απόφοιτη της Mount Holyoke σχολής (αργότερα γνωστό ως Mount Holyoke College). Ο πατέρας της William, ήταν κληρικός, σπούδασε στο Κολέγιο Middlebury, Βερμόντ, και στην Θεολογική Σχολή Andover της Μασαχουσέτης, όταν πέθανε η Κάθριν ήταν λιγότερο από ενός έτους. Τα αδέρφια της έπρεπε δουλέψουν για να βοηθήσουν την οικογένεια, αλλά η Katharine σπούδασε.

Ένα ταξίδι στο Κολοράντο το 1893 και η θέα από το Pikes Peak την ενέπνευσε  να γράψει το ποίημα, "Αμερική η Όμορφη", το οποίο δημοσιεύθηκε στην Congregationalist δύο χρόνια μετά αφ' ότου το έγραψε. Η Boston Evening Transcript δημοσίευσε μια αναθεωρημένη έκδοση το 1904, και το κοινό γρήγορα ενέκρινε το ιδεαλιστικό ποίημα, σύντομα μελοποιήθηκε και έγινε από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των Ην. Πολιτειών.

Είναι ελάχιστα γνωστό  πως το έγραψε η Katharine Lee Bates, σήμερα πια τραγουδιέται μερικές φορές από δεξιές-ους στις Ην.Πολιτείες, όπου βυθίζονται σε ένα σοβινιστικό «πατριωτισμό» (όπως στο «Patriot Act»).
Λίγες ξέρουν επίσης τις προθέσεις της, όταν το έγραφε: καθετί που οι Μπούς, Cheney, Rumsfeld, και Pat Robertson σήμερα μισούν. 

Ήταν πατριώτισα με την κάλιστη έννοια της λέξης. Το ποίημα απαιτεί οι ακροάτριες του να ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά τις στις αδικίες και τη διαφθορά.
Είναι ένα τραγούδι τόσο αγάπης όσο και κριτικής.


Ήταν πρωτοπόρος, και προοδευτική υπερασπίστρια της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αγαπούσε τον τόπο που γεννήθηκε και τις συντοπίτισες-ες της, αλλά ήταν επικριτική για τις αδυναμίες του, και πάλεψε για να γίνει ένας καλύτερος τόπος.

Είναι γνωστή για τις ακαδημαϊκές εργασίες της στην λογοτεχνική κριτική, ως πρωτοπόρο μέλος του Wellesleτοy College, βοήθησε να χτιστεί η φήμη της σχολής και ως εκ τούτου η τριτοβάθμια εκπαίδευση των γυναικών, βοήθησε στην ίδρυση του New England Poetry Club το 1915 και υπηρέτησε για ένα διάστημα ως προεδρίνα του, και ασχολήθηκε με κάποιες δραστηριότητες για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, εργάστηκε για την μεταρρύθμιση στην εργασία και τον σχεδιασμό του College Settlements Association με την Vida Scudder.


Η διδακτική καριέρα ήταν το κεντρικό ενδιαφέρον της Bates στην ενήλικη ζωή της. Πίστευε ότι μέσα από τη λογοτεχνία, οι ανθρώπινες αξίες μπορούσαν να αποκαλυφθούν και να αναπτυχθούν.

Σπούδασε στο θηλέων Wellesley College πήρε το πτυχείο το 1880, σπούδασε επίσης στην Oxford από το 1889 ως το 1890 κ επέστρεψε στο Wellesley για να τελειώσει τις σπουδές της το 1891.
Έγραψε για να συμπληρώσει το εισόδημά της το "Sleep", που δημοσιεύτηκε στο The Atlantic Monthly κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της χρόνων. 
Αργότερα επέστρεψε στο Wellesley για να ενταχθεί στο σώμα των καθηγητριών του κολλεγίου. 
Η Bates παρέμεινε στο Wellesley, μέχρι την συνταξιοδότησή της το 1925. Πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 70 ετών.


Στο προσωπικό της σχολής γνώρισε την Katharine Coman, επίσης καθηγήτρια, με την οποία άρχισε μια σχέση που κράτησε 25 χρόνια, ήταν σε μια μόνιμη ερωτική σχέση που από κάποιες-ους έχει αναφερθεί ως “ρομαντική φιλία".
Στην σχέση μεταξύ της Bates και της Coman υπήρξε έντονη αγάπη, η Bates ανέφερε την Coman ως "Χαρά της Ζωής" της και έγραψε πολλά ποιήματα για την αγάπη τις. 
Μόλις λίγα χρόνια πριν από το θάνατό της, έγραψε σε μία φίλη, "Τόσα πολλά πράγματα από μένα πέθαναν με το θάνατο της Katharine Coman που μερικές φορές δεν είμαι αρκετά σίγουρη αν είμαι ζωντανή ή όχι".


Και οι δύο γυναίκες είχαν επιτυχή σταδιοδρομία στο Wellesley College – η Bates έγινε προεδρίνα του τμήματος της αγγλικής, ενώ η Coman έγινε προεδρίνα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Κοσμητόρισα του κολλεγίου. Διατηρούσαν επαφή με άλλες μορφωμένες γυναίκες που ζούσαν ως ζευγάρια όπως έκαναν οι ίδιες, αλλά δεν ήταν ακτιβίστριες λεσβίες.
Το 1912, η Coman διαγνώστηκε με καρκίνο, και η Bates την φρόντησε μέχρι το θάνατό της το 1915. Το 1922, η Bates δημοσίευσε μία ποιητική  έκδοση, περιορισμένων αντιτύπων, με τίτλο, "Κίτρινο Τριφύλλι", όπου κατέγραψε τη σχέση τις.
 


If You Could Come

My love, my love, if you could come once more
From your high place,
I would not question you for heavenly lore,
But, silent, take the comfort of your face.
 
Αν θα μπορούσες να έρθεις
Αγάπη μου, αγάπη μου, αν μπορούσες να έρθεις για μία ακόμη φορά
Από την υψηλή τοποθεσία σου,
Δεν θα σε ρωτήσω για την ουράνια γνώση,
Αλλά, σιωπηλή, παίρνω κουράγιο από το πρόσωπό σου.

I would not ask you if those golden spheres
In love rejoice,
If only our stained star hath sin and tears,
But fill my famished hearing with your voice.
 
Δεν θα σ ρωτήσω αν αυτές οι Χρυσές Σφαίρες
Στην αγάπη χαίρονται,
Εάν μόνο το χρωματισμένο αστέρι μας έχει αμαρτία και δάκρυα,
Αλλά συμπληρώνεις την πεινασμένη ακοή μου με τη φωνή σου.


One touch of you were worth a thousand creeds.
My wound is numb
Through toil-pressed, but all night long it bleeds
In aching dreams, and still you cannot come.
 
Ένα άγγιγμα σου άξιζε όσο χίλιες πεποιθήσεις-δόγματα.
Η πληγή μου είναι μουδιασμένη
Μέσω έντονης-πίεσης, αλλά όλη τη νύχτα αιμορραγεί
Οδυνηρά όνειρα, και ακόμα δεν μπορείς να έρθεις.



Την είδηση την βρήκαμε και την μεταφράσαμε από την  https://dearkitty1.wordpress.com/2006/08/12/usa-poetess-katherine-lee-bates-was-feminist-lesbian-christian-socialist-and-anti-imperialist/ και την http://womenshistory.about.com/od/writers19th/p/katharine_bates.htm

Στην πρώτη φωτογραφία είναι η Katharine Bates και στην δεύτερη η Katharine Coman.