30 Σεπ 2015

Πέντε μήνες φυλακή στην δήμαρχο που αρνήθηκε να νυμφεύσει δύο λεσβίες


Δικαστήριο της νότιας Γαλλίας καταδίκασε την Τρίτη σε φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή μια δήμαρχο, εκλεγμένη με την Αριστερά στη Μασσαλία, επειδή αρνήθηκε να τελέσει τον γάμο δύο λεσβιών επικαλούμενη τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της. Σύμφωνα με την εισαγγελία, αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο αφότου τέθηκε σε ισχύ, τον Μάιο του 2013, ο νόμος «γάμος για όλες-ους», όπως αποκαλείται. 

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει 17.500 γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στη Γαλλία. Η Σαμπρίνα Ουτ, πρώην βοηθός της γερουσιάστριας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σαμιά Γκαλί και δήμαρχος σήμερα του 15ου και του 16ου διαμερίσματος της Μασσαλίας, κρίθηκε ένοχη για «διακρίσεις από πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί δημόσιο αξίωμα λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού των θυμάτων». 

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου 2014. Την ημέρα εκείνη η Σαμπρίνα Ουτ ανέθεσε σε έναν βοηθό της —που όμως δεν είχε τέτοιες αρμοδιότητες— να νυμφεύσει την Κλοντ Ζενάρ με την Ελέν Μπουρουκοά, δυο λεσβίες που συζούσαν εδώ και 12 χρόνια. Λίγους μήνες αργότερα ο γάμος ακυρώθηκε και οι δύο γυναίκες τον τέλεσαν εκ νέου στις 14 Φεβρουαρίου 2015. Τη δεύτερη φορά η Ουτ τέλεσε το γάμο κανονικά. 

Το δικαστήριο επέβαλε στη δήμαρχο πιο αυστηρή ποινή απ' όσο ζητούσε η Εισαγγελία, με αφορμή τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε την εποχή εκείνη, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες. Όλες-οι τους είπαν ότι η Σαμπρίνα Ουτ «δεν ήθελε να τελέσει τον γάμο γιατί αντέβαινε στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της και έλεγε ότι θα πάει στην κόλαση». Ένας εργαζόμενος στον δήμο είπε μάλιστα ότι η Ουτ ήταν «πολύ εκνευρισμένη και χτυπούσε τα πόδια της». Την ημέρα που η δήμαρχος αρνήθηκε να νυμφεύσει τις δύο λεσβίες, είχε τελέσει άλλους τέσσερις γάμους, μεταξύ ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.9.15 από την iefimerida στην http://www.iefimerida.gr/news/228506/gallia-pente-mines-fylaki-sti-dimarho-poy-arnithike-na-pantrepsei-dyo-gynaikes-elege-oti