12 Οκτ 2015

Η δύναμη των κοριτσιών: Ένα όραμα για το 2030


Σε όλο τον κόσμο, έφηβες μένουν εκτός της αναπτυξιακής ατζέντας, παρά την πρόοδο που υπάρχει στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της καταπολέμησης του AIDS, στην προστασία κατά της βίας.
Απουσιάζουν εξαιτίας της έλλειψης εκπαίδευσης ή ασθενειών που μπορεί να προληφθούν, των γάμων σε παιδική ηλικία, της ελλιπούς επένδυσης σε πολιτικές, υπηρεσίες και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν το μέλλον τις και να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τις.
 
Παρεμβάσεις που στηρίζουν την υγεία, την ασφάλεια και την εκπαίδευση των κοριτσιών ηλικίας 10 έως 19 χρονών, είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων πολλών εκατομμυρίων παραμελημένων κοριτσιών και νεαρών γυναικών. Είναι επίσης απαραίτητες, γιατί οι έφηβεςπαίζουν καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών.

Η επένδυση στις έφηβες αποτελεί έναν από τους εξυπνότερους τρόπους να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο και περισσότερο βιώσιμο μέλλον για όλες-ους.
Η κρίσιμη σημασία που έχει η ενίσχυση των προσπαθειών αυτών και η εστίαση στα νεαρά κορίτσια είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Κοριτσιού 2015 με σύνθημα: «Η Δύναμη των έφηβων κοριτσιών: Ένα όραμα για το 2030».
Σήμερα σ' όλο τον κόσμο, υπάρχουν σχεδόν 600 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 10 έως 19 ετών, το καθένα με ιδιαίτερες και απεριόριστες δυνατότητες και με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας, η Unicef καλεί όλες τις χώρες, τις οργανώσεις του ΟΗΕ, την κοινωνία των πολιτισών-ων και κάθε αρμόδιο φορέα, να θέσουν τις έφηβες στο επίκεντρο των προσπαθειών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τη Unicef, οι έφηβες βρίσκονται ανάμεσα στις πιο περιθωριοποιημένες και παραμελημένες ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς για κάθε δολάριο που επενδύεται για αναπτυξιακούς σκοπούς, λιγότερα από δυο σεντς πηγαίνουν σε προγράμματα για έφηβες, ενώ μέχρι το τέλος του 2015, το 57% των αναλφάβητων νέων ανθρώπων ηλικίας από 15 έως 24 ετών θα είναι γυναίκες.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Unicef, περίπου 84 εκατομμύρια έφηβες έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας από τους συζύγους ή συντρόφους τους, ενώ εάν οι γάμοι σε παιδική ηλικία δεν μειωθούν, το 2030 ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύονται κάθε χρόνο σε ηλικία κάτω των 18 ετών, θα αυξηθεί από 15 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 16,5 μέχρι το 2030. Ακομη, 28 εκατομμύρια έφηβες ηλικίας 10-19 έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των σεξουαλικών τις οργάνων.

Ωστόσο, η επένδυση στην υγεία, την ασφάλεια και την εκπαίδευση των κοριτσιών αποδίδει καρπούς: Έρευνες, που έπικαλείται η Unicef, δείχνουν ότι το 50% της προόδου στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας κάτω των 5 ετών μπορεί να αποδοθεί στη βελτίωση της εκπαίδευσης των νεαρών γυναικών και ότι εάν όλες οι γυναίκες φοιτούσαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι παιδικοί θάνατοι στις χώρες με χαμηλό μέσο εισόδημα θα μειώνονταν κατά 49%. 

Ακόμη, τα παιδιά με περισσότερο μορφωμένες μητέρες είναι πιθανότερο να εμβολιάζονται και να επωφελούνται από ιατρική περίθαλψη και άλλες πρακτικές σχετικές με την υγεία. Παράλληλα, αν όλα τα κορίτσια τελείωναν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, υπολογίζεται ότι η μητρική θνησιμότητα θα έπεφτε κατά 66%, σώζοντας τις ζωές 189.000 γυναικών κάθε χρόνο.
Περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, στη σχετική ιστοσελίδα της Unicef: http://bit.ly/day-of-the-girl-child-2015.


Την είδηση την βρήκαμε στις 11.10.2015 από την nooz.gr στην http://www.nooz.gr/woman/i-dinami-ton-efivon-koritsion-ena-orama-gia-to-2030