7 Ιουλ 2013

Αυστραλία: Νόμος θα σταματήσει τα θρησκευτικά σχολεία να εκδιώκουν μαθήτριες βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού τις

Σύντομα θα εισαχθεί στη Πολιτειακή Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία θα καταργήσει το δικαίωμα των θρησκευτικών σχολείων να εκδιώκουν τις μαθήτριες που εκ-δηλώνονται δημόσια ως λεσβίες. 

Το νομοσχέδιο θα το εισαγάγει ο ανεξάρτητος βουλευτής του Sydney, Alex Greenwich, ο ίδιος, δήλωσε ότι ο νόμος όπως ισχύει σήμερα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε βάρος ευάλωτων εφήβων, στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής τις. 

"Είναι ήδη τόσο δύσκολο να μάθεις να αντιμετωπίζεις τη σεξουαλικότητά σου", είπε. "Αν οι μαθήτριες βρουν μια δασκάλα που πιστεύουν ότι είναι υποστηρικτική ή μία εφημέριος διευθύντρια ή μία σύμβουλο ή το σχολείο, ενώ δεν είναι θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν την απομάκρυνση τις από το σχολείο". 

Η νέα νομοθεσία κατά των Διακρίσεων της Νότιας Ουαλίας αποκλείει επί του παρόντος τις αρχές εκπαίδευσης από τέτοιες διακρίσεις, αλλά τα θρησκευτικά σχολεία εξαιρούνται ρητά από τη νομοθεσία. 

Μιλώντας στην εφημερίδα Sydney Morning Herald, πολλές θρησκευτικές οργανώσεις τάχθηκαν κατά του προτεινόμενου νομοσχεδίου, λέγοντας ότι απειλεί το δικαίωμά τις στην ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων. 

Ο Ian Baker, επικεφαλής της Καθολικής Επιτροπής Παιδείας, είπε ότι υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις όπου κορίτσια ή έφηβες εκδιώχθηκαν από τα σχολεία με βάση τη σεξουαλικότητα, αλλά απέρριψε την κατάργηση της εξαίρεσης η οποία θα απαιτούσε έναν εναλλακτικό τρόπο από τα σχολεία για να προστατεύσουν την ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων. 
"Μιλά από μόνο του", είπε. "Εξετάζεται με μεγάλη προσοχή και συνεχή σκέψη. Ο στόχος δεν είναι να τιμωρήσουμε, αλλά να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά τις σε ένα σχολείο που βασίζεται σε μια θρησκευτική πεποίθηση. 

"Εμείς δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με εξαιρέσεις που αφαιρούνται αν δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιες ότι υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος για τη διασφάλιση της ελευθερίας των θρησκευτικών πεποιθήσεων, η οποία είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα". 

Ακτιβίστρια αναρωτήθηκε γιατί τα σχολεία αυτά χρειάζονται τις εξαιρέσεις, εφόσον δεν τις χρησιμοποιούν, κατά δήλωσή τους. "Δεν είναι μόνο ότι η μαθήτρια μπορεί να εκδιωχθεί, μπορεί να υφίσταται διακρίσεις μέσα στο σχολικό περιβάλλον, και το σχολείο δεν κάνει τίποτα γι 'αυτό», είπε. 

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αυστραλίας παρέδωσε πρόσφατα μια έρευνα γύρω από ομοσπονδιακούς νόμους κατά των διακρίσεων, και είπε ότι οι θρησκευτικές οργανώσεις όλω ή εν μέρει χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών σχολείων και δεν θα πρέπει να δοθούν εξαιρέσεις που βασίζονται σε αιτίες θρησκευτικών πεποιθήσεων. 

«Είναι λογικό για το κράτος να απαιτήσει τα δημόσια κονδύλια να δαπανηθούν και να εφαρμοστούν πλήρως, σύμφωνα με τις αρχές της μη διάκρισης», είπε το Συμβούλιο.


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.7.13 και την μεταφράσαμε από την  pinknews.co.uk στην http://www.pinknews.co.uk/2013/07/06/australia-bill-will-stop-faith-schools-from-expelling-students-based-on-sexual-orientation/