14 Ιουλ 2013

Υγεία των λεσβιών, μύθοι και πραγματικότητα 3


Υγεία των λεσβιών: μύθοι και πραγματικότητα

Μύθοι: 
 • Οι λεσβίες δεν χρειάζεται να κάνουν τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις 
• Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αφορά μόνο ετερό, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Πραγματικότητα:
• Οι γυναικολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές για την ανίχνευση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών (ΣΜΑ) και ορισμένων τύπων καρκίνου. Αυτές οι εξετάσεις είναι απαραίτητες για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τις. Ωστόσο, οι λεσβίες έχουν την τάση να κάνουν αυτές τις εξετάσεις πιο σπάνια από ό, τι οι ετερό γυναίκες. 
• Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. 
Κάθε λεσβία ή ετερό γυναίκα που είχε ή και έχει σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να είναι φορέας του ιού HPV (Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων-κονδυλώματα). Η HPV λοίμωξη θεωρείται ότι είναι η πιο διαδεδομένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια στην υφήλιο. Ορισμένες παραλλαγές του ιού μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 

Ο καρκίνος του στήθους αγγίζει επίσης τις λεσβίες. 
Στην περίπτωση αυτή, ισχύουν κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου. 
 • Από τον φόβο λεσβοφοβικών αντιδράσεων, ή επειδή δεν χρησιμοποιούν αντισύλληψη τόσο συχνά όσο οι ετερό γυναίκες, οι λεσβίες σπάνια συμβουλεύονται γυναικολόγους. 
Ελέγχονται λιγότερο συχνά από ό,τι άλλες γυναίκες - όταν αυτές ελέγχονται- αυτός ο έλεγχος επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στήθους. 
• Κατά μέσο όρο, οι λεσβίες έχουν λιγότερο συχνά παιδιά γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους. 
• Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι λεσβίες κάνουν κατάχρηση στο αλκοόλ και στον καπνό. 

Παράγοντες Κινδύνου 
Το να είσαι γυναίκα 
Η ηλικία, κυρίως από την ηλικία των 50 και πάνω 
Να έχετε ένα ή περισσότερα κρούσματα καρκίνου του στήθους στην οικογένειά σας 
Να έχετε ορισμένες μη-καρκινικές ανωμαλίες στο στήθος σας 
Να μην έχετε παιδιά ή το να αποκτήσατε το πρώτο παιδί σας, μετά την ηλικία των 30 
Εμμηνόρροια πριν την ηλικία των 12 
Να έχετε καθυστερημένη εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 52 
Η λήψη ορμονών για αρκετές χρονιές, αρχής γενομένης με την εμμηνόπαυση Υπερκατανάλωση αλκοόλ ή καπνού 
Να έχετε υπερβολικό βάρος 
Να έχετε έναν καθιστικό τρόπο ζωής. 

Συμπτώματα 
Κάθε είδους αλλαγή που θα παρατηρήσετε στο στήθος σας, όπως:
Εμφάνιση πτύχωσης στην επιφάνεια του στήθους 
Εκροή υγρών από τη θηλή 
Διαφορετική υφή ή χρωματισμός του δέρματος του στήθους ή μικρές κοιλότητες στο στήθος
Έκζεμα γύρω από τη κοιλότητα ή τη θηλή 
Ανεστραμμένη θηλή 
Παρουσία μιας ανάπτυξης στο στήθος ή στις μασχάλες 
Αλλαγή στην ευαισθησία, η συνολική αλλαγή στην εμφάνιση του στήθους ή του μεγέθους του.

Όμως, κάποια από αυτές τις ανωμαλίες δεν σημαίνει αυτόματα ότι σχετίζονται με τον καρκίνο. Σε πρώιμο στάδιο, τα συμπτώματα εμφανίζονται λιγότερο συχνά, τα όποια συμπτώματα είναι λόγος για ελέγχους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.

Προληπτικός τρόπος ζωής 
Κανένας τρόπος ζωής δεν εγγυάται την αποφυγή του καρκίνου 100%. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι: 
αποφύγετε το υπερβολικό βάρος, 
σε τακτά διαστήματα να έχετε σωματική δραστηριότητα - γυμναστική,  περιορίσετε την κατανάλωση του αλκοόλ, 
και του καπνού αν δεν μπορείτε να τα σταματήσετε, 
τρώτε ισορροπημένα και ποικίλα γεύματα. 

Η αυτοεξέταση 
Κάθε μήνα, θα πρέπει προσεκτικά μόνες σας να εξετάζετε το στήθος σας, ξεκινώντας από την ηλικία των 25, ιδανικά μία εβδομάδα μετά την έμμηνο ρύση. Εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή ή ανωμαλία στο στήθος σας από τον προηγούμενο μήνα, συμβουλευτείτε μία γιατρίνα αμέσως - ακόμα κι αν είχατε πρόσφατα εξετασθεί. 

Έλεγχος 
Στηθογραφία και υπερηχογράφημα 
Αυτές οι εξετάσεις ανιχνεύουν τους πρώιμους καρκίνους πριν να είναι ορατοί ή να ψηλαφίζονται. Όσο νωρίτερα ανιχνεύεται ο καρκίνος, τόσο καλύτερη είναι η πιθανότητα της ανάκαμψης και της αποφυγής παραμορφωτικών χειρουργικών επεμβάσεων. Οι δύο εξετάσεις μπορεί να συμπληρώνουν η μία την άλλη. 
Σε ορισμένες χώρες, οι έλεγχοι είναι δωρεάν για τις γυναίκες από 50 έως 69 ετών. 

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας 
Σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών. Αυτό δηλαδή συμβαίνει συγκεκριμένα λόγω των ειδικών κοινωνιολογικών και ιατρικών συνθηκών. 

Παράγοντες Κινδύνου 
Οι κύριοι παράγοντες είναι οι χρόνιες μολύνσεις από ορισμένα είδη του ιού HPV (Human Papilloma Virus - κονδυλώματα), και, σε μικρότερο βαθμό,από το κάπνισμα. Μεταξύ 85% και 90% των καρκίνων του τραχήλου αναπτύχθηκε μετά από χρόνια λοίμωξη από τον ιό HPV. 
Κάθε λεσβία ή ετερό που έχει ερωτικές σχέσεις μπορεί να έρθει σε επαφή με τον ιό HPV. Η HPV λοίμωξη είναι πολύ μεταδοτική και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή με ή χωρίς διείσδυση. Οι πλειονότητα των λοιμώξεων περνούν χωρίς να γίνουν αντιληπτές και θεραπεύονται αυθόρμητα χωρίς μακροχρόνια επίδραση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να γίνει χρόνια και να αφήσει προ-καρκινικές βλάβες γύρω από τον τράχηλο της μήτρας που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο. 

Συμπτώματα 
Στο αρχικό στάδιο, δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα. Αργότερα, μπορεί κάποια να παρατηρήσει μικρή απώλεια αίματος μεταξύ των εμμήνων ρύσεων, μετά την εμμηνόπαυση ή μετά την σεξουαλική δραστηριότητα. Λευκόχρωμες, ανώδυνες εκρίσεις μερικές φορές συνδέονται με τον καρκίνο, επίσης.
 
Ο προληπτικός έλεγχος (τεστ Παπανικολάου) και εμβολιασμός κατά του HPV (συνιστάται στις γυναίκες πριν από την πρώτη σεξουαλική τις σχέση) είναι σημαντικοί τρόποι πρόληψης, καθώς και ένας σωστός, υγιεινός τρόπος ζωής. 
Το να μην καπνίζει κάποια, ή το να κόψει το κάπνισμα, είναι ευεργετικό για την υγεία γενικά, αλλά και συμβάλλει στη μικρότερη πιθανότητα της διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 

Έλεγχος με τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας τύπος σπάνιας μορφής καρκίνου που μπορεί να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Είναι, ως εκ τούτου, σημαντικό όλες οι γυναίκες να κάνουν τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις όπως τεστ Παπ, υπέρηχους, καλιέργεια των υγρών του κόλπου.
 
Κάθε γυναίκα είναι καλό να κάνει το πρώτο της τεστ Παπανικολάου εντός μίας χρονιάς από την πρώτη σεξουαλική της δραστηριότητα, ή να ξεκινήσει από το 18 έτος ή το 25 έτος της ηλικίας της (η σύσταση ορίου ηλικίας διαφέρει ανάλογα με τη χώρα). Αυτή η εξέταση επιτρέπει την ταυτοποίηση των προκαρκινικών αλλοιώσεων και, εάν είναι απαραίτητη, η θεραπεία. 

Ο εμβολιασμός κατά του HPV  - κονδυλωμάτων
Από το 2008, δύο εμβόλια προστατεύουν έναντι των διαφόρων ειδών του HPV που είναι υπεύθυνα για το 70% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σε ορισμένες χώρες ο εμβολιασμός είναι δωρεάν για τις έφηβες και νεαρές γυναίκες. 
Ωστόσο, ο εμβολιασμός δεν αντικαθιστά τις τακτικές εξετάσεις με τεστ Παπανικολάου! 

Μερικές χρήσιμες ιστοσελίδες:
Ίδρυμα Λεσβιών και Γκέι - www.lgf.org.uk Πρόγραμμα Mautner - www.mautnerproject.org 
Δίαυλος LGBT Υγείας - http://lgbthealth.healthcommunities.com BreastCancer.org - www.breastcancer.org) 

Καρκίνος του στήθους και του τραχήλου της μήτρας 
Ο κίνδυνος καρκίνου του στήθους αυξάνεται με την ηλικία
Ο εμβολιασμός μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
 Η HPV λοίμωξη μεταδίδεται από μη προστατευόμενη λεσβιακή ή ετερό σεξαουλική δραστηριότητα ή σχέση
Ο αυτο-έλεγχος του στήθους είναι μια σημαντική άσκηση για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου 
Τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις βοηθούν στην ανίχνευση και στη θεραπεία του καρκίνου του στήθους και του τραχήλου της μήτρας. 

Μιλήστε με τη γιατρίνα σας για αυτά τα θέματα. 


Βρίσκεστε στο Γ' μέρος για να βρεθείτε στο Δ' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.7.13 και την μεταφράσαμε από την ilga.org στην http://old.ilga.org/health/ILGA_Lesbians_Health_Myths_Realities_EN.pdf

Το γάρμμα με τον αστερίσκο είναι δικός μας

Ζητάτε επίμονα τα αποτελέσματα του Παπ να αναφέρουν κάθε λεπτομέρεια και όχι απλώς το αν είστε αρνητική ή θετική στον καρκίνο, επειδή ακόμη και αν η εξέταση είναι αρνητική, η γενική κατάσταση του κόλπου και του τραχήλου μπορεί να μας δείξει σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, δηλαδή ακόμη κ αν δεν νοσούμε δείχνει μια ευαιξία ή όχι, αν ανταποκρίνεται η συνθήκη του κόλπου μας με την ηλικίας μας κ.λπ., συγκρίσεις με παλιότερες εξετάσεις είναι χρήσιμες για να αξιολογήσουμε την πριν κατάστασή μας με την τωρινή. Μην πετάτε τα αποτελέσματα των γυναικολογικών εξετάσεων.