16 Ιουλ 2013

Ισότητα γάμου στην Αγγλία και στην Ουαλία


Σήμερα η Αγγλία και η Ουαλία έγινε η 10η Ευρωπαϊκή δικαιοδοσία που θέσπισε την ισότητα του γάμου, καθώς ο νόμος του γάμου λεσβιακών ζευγαριών εγκρίθηκε στην τελική ανάγνωση από το House of Lords. 

Στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς, το 14% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζούσε σε χώρες με την ισότητα γάμου. Με τη Γαλλία να θεσπίζει την ισότητα γάμου νωρίτερα τον Απρίλιο, και τώρα με την θέσπιση της Αγγλίας και της Ουαλία, το ποσοστό αυτό έχει υπερδιπλασιαστεί: το 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει σε χώρες που έχουν την ισότητα γάμου. 

Η ILGA χαιρετίζει θερμά σήμερα από τη Βουλή των Λόρδων και συγχαίρει την κυβέρνηση της Αγγλίας, τις βουλευτίνες και την κοινωνία των πολιτισών για τη σημαντική αυτή νίκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η Gabi Calleja, μέλος της ILGA, δήλωσε: "Ο γάμος είναι ένας θεσμός που είναι αγαπητός και κοντά στις καρδιές, τις πεποιθήσεις και τη ζωή πολλών ανθρώπων. Διαμορφώθηκε και μετατράπηκε επί εκατοντάδες χρόνια από διαφορετικές ερμηνείες παραδόσεων και εθίμων. Η συζήτηση που θα οδηγήσει στην έγκριση του νόμου περί ισότητας γάμου έχει δείξει ότι η αγγλική κοινωνία και οι πολιτικίνες της, έχουν για άλλη μια φορά ενστερνιστεί τις αλλαγές, να αναβαθμίσουν τον θεσμό του γάμου με την ισότητα του γάμου που είναι εξίσου ανοικτή και προσβάσιμη σε όλες, στο όνομα της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". 

Παρόμοια νομοθεσία που εισήχθη στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας από την κυβέρνηση της Σκωτίας και μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με την πρόταση αυτή συζητείται αυτή τη στιγμή. 
Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες για την εισαγωγή της ισότητας γάμου νικήθηκαν από τη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας

Άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες που αναγνωρίζουν την ισότητα γάμου είναι: Βέλγιο (2003), Γαλλία, Δανία (2012), Ισπανία (2005), Ισλανδία (2010), Κάτω Χώρες (2001), Νορβηγία, Πορτογαλία (2010) και Σουηδία (2009). 

Σύμφωνα με το Δείκτη Rainbow Ευρώπη (Μάιος 2013), η Αγγλία έφτασε στην κορυφή μεταξύ 49 ευρωπαϊκών χωρών από την άποψη των νόμων και των πολιτικών που επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Lbtiq. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 15.7.13 και την μεταφράσαμε από την ILGA στην http://www.ilga-europe.org/home/news/for_media/media_releases/england_wales_say_i_do_to_marriage_equality