14 Ιουλ 2013

Υγεία των λεσβιών, μύθοι και πραγματικότητα 1


Το δικαίωμα στην υγεία αναγνωρίζεται σε πολλές διεθνείς και περιφερειακές συνθήκες ως τμήμα των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Πολλές χώρες σε όλη την υφήλιο έχουν συμπεριλάβει το δικαίωμα στην υγεία μέσα στο σύνταγμά τις. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε κάθε πολίτισα να μπορεί να απολαύσει την καλύτερη δυνατόν συνθήκη υγείας. 

Η υγεία δεν είναι απρόσβλητη από μερικούς μύθους, και όταν μας ενδιαφέρει η υγεία των λεσβιών *Α, είμαστε εκ νέου αντιμέτωπες με πολλά στερεότυπα που συνδέονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την έμφυλη διάσταση που έχουν δυσμενείς συνέπειες για την υγεία των λεσβιών. 
Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, ορισμένες ψευδείς πεποιθήσεις και προκαταλήψεις οδηγούνται από τις ίδιες τις λεσβίες, καθώς και από τις επαγγελματίες υγείας (γιατρίνες, νοσηλεύτριες).

Αν και κάποιες παρανοήσεις και στερεότυπα ισχύουν επίσης τόσο για την υγεία των γυναικών όσο και για τη λεσβιοσύνη σε γενικές γραμμές, έχουμε αποφασίσει εδώ να επικεντρωθούμε ειδικά σε εκείνες που σχετίζονται με την υγεία των λεσβιών». 

Τρία διπλής όψης φύλλα έχουν εκδοθεί με επίκεντρο «τους μύθους και την πραγματικότητα» γύρω από την υγεία των λεσβιών

Τα θέματα που παρουσσιάζονται είναι ο καρκίνος του στήθους και του τραχήλου της μήτρας, ο ιός HIV και οι Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Ασθένειες καθώς και η Ευεξία-Ευημερία . 

Οι εικόνες απεικονίζουν το περιεχόμενο των κειμένων. 
Τα φύλλα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα και είναι διαθέσιμα στα γαλλικά, ολλανδικά και τα αγγλικά. 
Οι πληροφορίες που περιέχονται στα φύλλα στοχεύουν στη: 
• Βελτίωση της υγείας των λεσβιών
• Απομυθοποίηση μύθων και στερεοτύπων σχετικά με ορισμένες πτυχές της υγείας των λεσβιών 
• Ενεργοποίηση των λεσβιών να είναι πιο αυτόνομες και δυναμικές με την υγεία τις, και στην επαφή τις με τις επαγγελματίες της υγείας.

Ένα κουίζ με τους μύθους που σχετίζονται με την υγεία των λεσβιών θα σας επιτρέψει να παίξετε με τις φίλες σας και να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας.
Το κουίζ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σε σεμινάρια και εργαστήρια.

Μη διστάσετε να μοιραστείτε και να διαδώσετε τις πληροφορίες, βασιζόμαστε σε εσάς για να απομυθοποιήσετε αυτούς τους μύθους! 

H ILGA ευγνωμωνεί το Ίδρυμα κατά του Καρκίνου του Βελγίου για την οικονομική υποστήριξη για την αγγλική έκδοση, τη συμβολή των λεσβιών της Γραμματείας της ILGA και τις Μειονοτικές Γυναίκες σε Δράση. 
Η αρχική εργασία στα γαλλικά και στα ολλανδικά υποστηρίχθηκε οικονομικά από το Ίδρυμα κατά του Καρκίνου του Βελγίου. 

Το φυλλάδιο συντονίστηκε από την ILGA με τη βοήθεια των ακόλουθων βελγικών οργανώσεων: Maison arc-en-ciel, Plan F, Tels Quels, Merhaba, Fédération des Centres de Planning Familial, Fédération laïque des Planning Familiaux, Wish, Cavaria, Casa Rosa. 
Συντονίστρια προγράμματος ILGA Patricia Curzi 

* Με τον όρο «λεσβία», εννοούμε κάθε γυναίκα που έλκεται σεξουαλικά από άλλες γυναίκες και η οποία προσδιορίζεται ως λεσβία, αμφισεξουαλική , butch-μπουτς, fem-φαμ, ανδρόγυνη, λεσβία, queer, ή που δεν αισθάνεται να εκπροσωπείται από οποιαδήποτε από αυτές τις κατηγορίες. 

Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «λεσβία» , επειδή είναι ο πιο διαδεδομένος, ακόμη και αν μερικές δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιες.


Βρίσκεστε στο Α' μέρος για να βρεθείτε στο Β' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.7.13 και την μεταφράσαμε από την ilga.org στην http://old.ilga.org/health/ILGA_Lesbians_Health_Myths_Realities_EN.pdf

Τα γράμματα με τους αστερίσκους είναι δικά μας

*Α Στοχεύει επίσης στην ενδυνάμωση των λεσβιών να αντιμετωπίσουν την λεσβοφοβία των άλλων όσο και την εσωτερικευμένη λεσβοφοβία των ίδιων και στην ενίσχυση της υγείας των λεσβιών.
το να λέμε πως μια που δηλώνει αμφισεξουαλική είναι λεσβία δείχνει πως εμείς αρνούμαστε να δεχτούμε πως η άλλη είναι αυτό που δηλώνει ή και πως μια λεσβία ντρέπεται να πει πως είναι λεσβία και λέει πως είναι αμφισεξουαλική.
  Ο όρος λεσβία είναι ένας όρος που επιλέχθηκε από τις ίδιες λεσβίες μέσα από αρκετούς όρους (όπως Σαπφίδες, τριβάδες λεσβιάζουσες, ομοφυλόφιλες,), και έχει αποδειχτεί πως όσες τον χρησιμοποιούν είναι πιο συνειδητοποιημένες και λιγότερο λεσβοφοβικές από εκείνες-ους που χρησιμοποιούν όρους όπως "γυναίκες που αγαπούν γυναίκες", "ομοφυλόφιλες", "γκέι γυναίκα" ή και "γκέι".