4 Ιουλ 2013

Τα λεσβιακά ζευγάρια παιδοθετούν πλέον στη Βόρεια Ιρλανδία.


Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας (NICHR) χαιρέτισε την απόφαση του Εφετείου, η οποία ανοίγει το δρόμο για τα λεσβιακά ζευγάρια να παιδοθετούν στη Βόρεια Ιρλανδία. 

Επί του παρόντος, μια λεσβία μόνο ως πρόσωπο μπορούσε να παιδοθετήσει στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά ένα ζευγάρι που είχε σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορούσε.

Η NIHRC δήλωσε ότι η απόφαση θα ευθυγραμμίσει την Βόρεια Ιρλανδία με την υπόλοιπη Αγγλία. Κινήσεις για να επιτραπεί σε λεσβιακά ζευγάρια να παιδοθετούν ήταν σε αναμονή, ενώ το δικαστήριο άκουσε την έκκληση του υπουργού Υγείας της Stormont. 

Ο Edwin Poots προσέφυγε στο δικαστήριο μετά από μια προηγούμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μπέλφαστ το οποίο έκρινε πως η ισχύουσα απαγόρευση παιδοθεσίας σε λεσβιακά ζευγάρια ήταν παράνομη. 

Ο Εφέτης Girvan είπε ότι η υπηρεσία της υγείας δεν προέβαλε "καμία αιτιολόγηση για να αποκλείσει τα λεσβιακά ζευγάρια ως συμβαλλόμενα μέρη που μπορούν να παιδοθετήσουν ως ζευγάρι". Είπε επίσης ότι δεν υπήρχε κατάλληλη εξήγηση γιατί οι λεσβίες συντρόφισες κρίθηκαν μη επιλέξιμες από τη στιγμή που ενώνουν στέρεα και δημόσια τη σχέση τις. "Αυτό δεν μπορεί να παρέχει μια λογική βάση ή αιτιολόγηση για τη διαφορετική μεταχείριση των προσώπων με σύμφωνο συμβίωσης σε σύγκριση με τα λεσβιακά ζευγάρια εκτός συμφώνου συμβίωσης".

Σπουδαιότητα 
Το δικαστήριο εξέφρασε επίσης τη λύπη του που μέχρι πρόσφατα η ιστοσελίδα του υπουργείου παρέλειπε να δώσει σωστές συμβουλές σχετικά με το θέμα. 
Η αμφισβήτιση της ισχύουσας νομοθεσίας έγινε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας - NIHRC. 

Η επιτροπή αυτή υποστηρίζεται από μια αγνώστων στοιχείων λεσβία που θέλει να είναι σε θέση να παιδοθετήσει το βιολογικό παιδί της συντρόφισας της. Οι δύο λεσβίες, έχουν σχέση εδώ και τέσσερις χρονιές, επίσης, επιθυμούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης. 

Τα άγαμα ζευγάρια στην Αγγλία, στη Σκωτία και στην Ουαλία μπορούν να απολαύσουν την από κοινού παιδοθεσία, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. 

Αλλά η κάθε άγαμη στη Βόρεια Ιρλανδία ήταν ως σήμερα επιλέξιμη για παιδοθεσία μόνο ως πρόσωπο ατομικά. Σε όσες είχαν Σύμφωνο Συμβίωσης δεν μπορούσε να εφαρμοστεί είτε προσωπικά ως άτομα είτε ως ζευγάρι. 

Ο Γενικός Επίτροπος της NIHRC, καθηγητής Michael O'Flaherty, δήλωσε: "Μέσα από αυτή την υπόθεση, η Επιτροπή έχει προστατεύσει τα θεμελειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμφέροντα των παιδιών. "Για τα παιδιά που έχουν ανάγκη από μια οικογένεια στη Βόρεια Ιρλανδία, η σημασία αυτής της υπόθεσης στην διεύρυνση της βάσης των μελλοντικών γονέων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί". 

«Πρακτική διακρίσεων» 
Ο καθηγητής O'Flaherty πρόσθεσε ότι η έφεση σημαίνει πως " τα άγαμα ζευγάρια, όσες έχουν σύμφωνο συμβίωσης και τα λεσβιακά ζευγάρια θα μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για να θεωρηθούν ως θετές γονείς”.
"Το δικαστήριο συμφώνησε με την Επιτροπή ότι η παρεμπόδιση κάποιας ακόμη και από το να θεωρηθεί πως μπορεί να παιδοθετήσει λόγω της κατάστασης της σχέσης της είναι μια πρακτική διακρίσεων", είπε. 

Η Sue Ramsey της Υπουργικής Ομάδας αποκάλεσε την απόφαση ως "μια ευπρόσδεκτη απόφαση για την ισότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων". «Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσφυγές θα ήταν ακραία ανόητες και περισσότερο χάσιμο δημοσίου χρήματος», είπε. 

Η εκπροσώπισα της Συμμαχίας για την Υγεία μέλος της Υπουργικής Ομάδας Kieran McCarthy κάλεσε τον κ. Poots να μην προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες. «Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά στο σύστημα κοινωνικής φροντίδας ώστε να εμποδίζουμε ορισμένα ζευγάρια από την παιδοθεσία», είπε. 

Ο ηγέτης του κόμματος TUV – Παραδοσιακή Ενωτική Φωνή (που είναι εκτός βουλής) Jim Allister είπε ότι η απόφαση ήταν "το πιο οπισθοδρομικό βήμα". "Εδώ είναι που η επιδίωξη μίας διεστραμμένης “ατζέντας ισότητας”, μας έχει οδηγήσει», είπε. "Πιστεύω ότι ο υπουργός θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου". 

"Σαφής κατεύθυνση" 
Ο John O'Doherty, Διευθυντής του Προγράμματος Rainbow, δήλωσε ότι η απόφαση του Εφετείου ήταν μια "μεγάλη ημέρα για το κράτος δικαίου στη Βόρεια Ιρλανδία". "Υπάρχει πλέον σαφής κατεύθυνση από το Εφετείο ότι η σημερινή παράνομη απαγόρευση δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί. 
"Τα λεσβιακά ζευγάρια δεν πρέπει πια να επιλέξουν μεταξύ του να συνάψουν ένα σύφωνο συμβίωσης ή να γίνουν θετές γονείς παιδιών που τις χρειάζονται", πρόσθεσε ο κ. O'Doherty. 

Μετά την απόφαση δικηγορίνα του Ανώτατου Δικαστηρίου ανέφερε ότι μια περαιτέρω έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου μπορεί να ζητηθεί. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.6.13 και την μεταφράσαμε από την bbc.co.uk στην http://www.bbc.co.uk/news/uk-northern-ireland-23077516