Για να γιορτάσω το μήνα ιστορίας των γυναικών, είχα αποφασίσει να ανεβάζω στο τουίτ ένα ιστορικό γεγονός με μια γυναίκα, ή για πολλές γυναίκες, κάθε μέρα όλο το Μάρτιο.
Χαζό; Ίσως. Διασκεδαστικό; Γιατί ναι: Το απολαμβάνω πάρα πολύ. Απειλητικό το σημάδι της ιστορίας των γυναικών.
Μέχρι στιγμής, γυναίκες τόσο διαφορετικές όπως η υπέρμαχος της κατάργησης της θανατικής ποινής Harriet Tubman, η Αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα Βοναπάρτη, και η Svetlana Alliluyeva έχουν εμφανιστεί στο twitter στα δεξιά αυτής της ανάρτησης. Βρήκα αυτές τις γυναίκες με την απλή εισαγωγή της ημερομηνίας στο πλαίσιο αναζήτησης της Wikipedia: μια λίστα γεγονότων, γεννήσεων και θανάτων εμφανίζονται σε μια καταχώρηση αφιερωμένη σε εκείνη την ημέρα. Γρήγορα!
Λοιπόν, όχι τόσο γρήγορα.
Μπορεί να εκπλαγείτε μαθαίνοντας πόσο πολύ λίγα στοιχεία υπάρχουν σε αυτές τις λίστες ονομάτων των γυναικών ως ιστορικά σημαντικές φιγούρες. Μερικές φορές υπάρχουν τρεις ή τέσσερις γυναίκες που αναφέρονται, μερικές φορές είναι μόνο μία. Μια μέρα δεν υπήρχε απολύτως καμία γυναίκα που να παρατίθεται και έπρεπε να γίνω δημιουργική: Πήρα ένα σημαντικό γεγονός για τα ατομικά δικαιώματα και έκανα κάποια έρευνα σε εφημερίδες για να ανακαλύψω μια γυναίκα που να εμφανιζόταν. Σκέφτηκα ότι από τα 600 πρόσωπα που διαδήλωσαν στη Selma, θα έπρεπε να υπάρχει μια γυναίκα, ακόμη και αν όλοι οι ηγέτες που φωτογραφήθηκαν ήταν άνδρες. Δεν θα σκεφτόσασταν ότι θα ήταν δύσκολο να αναφέρεται μια γυναίκα που ήταν στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής εξέγερσης, ή σε μια στιγμή επανάστασης, αλλά θα κάνατε λάθος. Οι περισσότερες αφηγήσεις-απολογισμοί των μεγάλων ιστορικών γεγονότων που έχουν ανευρεθεί στη Wikipedia δεν περιλαμβάνουν, επίσης, τις γυναίκες ως φορείς.
Λοιπόν τι γίνεται με αυτό το πάρτυ λουκάνικων, όπως η blogpal Historiann θα το αποκαλούσε;
Δεν είναι μυστικό ότι οι της Wikipedia είναι κυρίως άνδρες. Πριν από δύο χρόνια, ο Noem Cohen επεσήμανε το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη μελέτη του ίδιου του Ιδρύματος Wikimedia, μόνο το 13% των συντελεστριών της ιστοσελίδας ήταν γυναίκες (New York Times, 31 Ιανουαρίου 2011). "Η Sue Gardner, η διοικητική διευθύντρια του ιδρύματος", έγραψε ο Cohen, "έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει το μερίδιο των γυναικών συντελεστριών στο 25% έως το 2015, αλλά διασκελίζοντας γρήγορα ενάντια στις παραδόσεις του κόσμου των υπολογιστών και μια έμμονη πραγματική αγάπη του βασιλείου που κυριαρχείται από άνδρες και, εκ των οποίων μερικοί λένε, πως νοιώθουν άβολα με τις γυναίκες". Λίγο περισσότερο από μια χρονιά αργότερα, το ίδρυμα έδωσε δημόσια νέους αριθμούς: μετά από αυτή την μεγάλη ώθηση από την κορυφή, μόνο μία στους δέκα της Wikipedia ήταν γυναίκα.
Βρίσκω ότι είναι μια ελαφρώς αμφίβολη υπόθεση ότι η κακή εμφάνιση της Wikipedia στο τμήμα του φύλου αντανακλά απλώς τον κόσμο των υπολογιστών που είναι εχθρικός προς τις γυναίκες. Αν και το παιχνίδι είναι εμφανώς μισογύνικο, τόσο ως προς το περιεχόμενο και ως προς τις πρακτικές που αυτό παίζει, άλλες πτυχές του κόσμου των υπολογιστών δεν υπάρχουν. Οι δημοσιογράφισες φαίνεται να προσαρμόζονται στα του διαδικτύου τόσο εύκολα όσο οι άνδρες συνάδελφοι τις. Οι χρήστριες του Facebook ξεπέρασαν τους χρήστες το 2009, και το 2012 η τυπική χρήστρια του twitter ήταν γυναίκα με iPhone. Οι γυναίκες έχουν οριστεί συνολικά κυριαρχούν στη μπλογκόσφαιρα, με πιο γνωστό το blogging για τις μητέρες και το blogging για τα τρόφιμα. Στο δικό μου τομέα, οι Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τα Ψηφιακά Προγράμματα Ιστορίας τείνουν να απασχολούν περίπου ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών (βλ. το Κέντρο Ιστορίας και Νέων Μέσων Roy Rosenzweig, για παράδειγμα), και οι γυναίκες ήταν στη χαμηλότερη βαθμίδα στην H-Net.
Λοιπόν, πως εξηγείται αυτή η παράξενη ανισορροπία της Wikipedia; η Sarah Stierch, μια συντελέστρια της Wikipedia το 2012 που εργάζεται στη Smithsonian, φαίνεται να πιστεύει ότι τα είδη των ανδρών που επιθυμούν να γράψουν και να επεξεργαστούν άρθρα θέλουν να διατηρήσουν μια παραδοσιακή πνευματική ιεραρχία που τοποθετεί λευκούς άνδρες σταθερά στο κέντρο της παγκόσμιας ιστορίας. Στην δημοσίευση "Πόσες γυναίκες θα χρειαστούν για να αλλάξει η Wikipedia" (Smithsonian.com, 4 Απριλίου 2012), η Stierch υποστήριξε ότι η συναινετική άποψη μεταξύ των ανδρών συντελεστών της Wikipedia αντανακλά μια υποτυπώδη συναίνεση των ανδρών επαγγελματιών ιστορικών: ότι η σωστή θέση των γυναικών στην ιστορία είναι, για να παραφράσουμε τον Stokely Carmichael, επιρρεπής-πρηνής.
"Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που έχουμε είναι ότι οι γυναίκες που ασχολούνται με την επιστήμη δεν έχουν πάντα μεγάλη πιθανότητα τα άρθρα τις να είναι αποθηκευμένα στη Wikipedia, επειδή οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είναι αρκετά αξιοσημείωτα", λέει η Stierch. "Αλλά αν είστε στα Αρχεία Smithsonian, είστε αξιοσημείωτη. Και είμαι τόσο χαρούμενη που τα Αρχεία θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας για να τεκμηριωθεί αυτό".
Εδώ είναι μια άγρια πραγματικότητα. Το τμήμα Γυναίκες στην Επιστήμη επεξεργάζεται πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Smithsonian υπό την ηγεσία της Stierch, νέα άρθρα για τις γυναίκες επιστημόνισες ήταν υποψήφια για διαγραφή, ακόμη και δεδομένου ότι αυτά είχαν ήδη αναρτηθεί.
Ωστόσο, όπως η Hilda Erickson και ο σύντροφός της Joe Hill συνήθιζε να λέει: "Μην θυμώνετε. Οργανώστε!".
Θα ήθελα να προτείνω πως σε κάθε συνέδριο ιστορίας στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να υπάρχει ένας Χώρος της Wikipedia για την Ιστορία των Γυναικών, ανοικτό σε γυναίκες και άνδρες, ώστε να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό το σημαντικής διαδικτυακής σύνδεσης μέσον. Επιπλέον, η καθεμία-νας μας που διδάσκει Ιστορία των Γυναικών θα πρέπει να οργανώσει τις μαθήτριες-ές τον επόμενο Μάρτιο να μην αναρτούν νέα άρθρα για τις γυναίκες, αλλά να διορθώσουν σωστά τα υπάρχοντα άρθρα ώστε να αντικατοπτρίζουν την παρουσία των γυναικών στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα.
Συμφωνείτε;
Την είδηση την βρήκαμε στις 10.3.13 και την μεταφράσαμε από την chronicle.com γραμμένη από την Claire Potter στην http://chronicle.com/blognetwork/tenuredradical/2013/03/prikipedia-looking-for-the-women-on-wikipedia/