13 Μαρ 2013

AGENS το μόνο λεσβιακό περιοδικό στη Ρωσσία σήμερα

Το μόνο λεσβιακό λαμπερό περιοδικό της Ρωσίας βγαίνει προς πώληση - αλλά οι λεσβοφοβικές το αποκαλούν «βρωμιά» 

Η πιλοτική λαμπρή έκδοση του μόνου περιοδικού για λεσβίες στη Ρωσία θα βγει προς πώληση αυτό το μήνα, σε μια παρουσίαση που οι εκδότριες ελπίζουν ότι θα φτάσει στην εμπόλεμη λεσβιακή κοινότητα της χώρας. 

Η εφημερίδα RIA Novosti ανέφερε ότι οι υπεύθυνες του περιοδικού είπαν, πως το περιοδικό πήρε τον τίτλο του από τη λατινική λέξη agens που σημαίνει «κινητήρια δύναμη», έχει περάσει στην πρώτη εκτύπωση 999 αντιτύπων. Μέχρι τώρα πωλείται μόνο σε τέσσερις φιλικές προς τις λεσβίες τοποθεσίες και στο διαδίκτυο. 

Η εκδότρια και διευθύντρια Milena Chernyavskaya είπε ότι ελπίζει το περιοδικό θα καταπολεμήσει το ότι οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς στη Ρωσία έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη των πληροφοριών μέρα με τη μέρα σε καθημερινή βάση. "Η Lbtiq κοινότητα έχει να ασχοληθεί με ένα μπλακάουτ πληροφοριών”, είπε η ίδια. "Οι Ρωσίδες λεσβίες δεν γνωρίζουν η μία την άλλη και νομίζουν ότι δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένες, γιατί όλες γύρω τις κακοποιούν". 

Πρόσθεσε ότι δεν θα ήθελε το περιοδικό να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να προκαλέσει το συντηρητικό νομοθετικό σώμα της Ρωσίας, το οποίο εξετάζει επί του παρόντος ένα νόμο που απαγορεύει την «λεσβιακή προπαγάνδα». 

Το νομοσχέδιο που είναι κατά της προπαγάνδας πέρασε την πρώτη ανάγνωση τον Ιανουάριο που πέρασε, και θα πάει σε μια δεύτερη στις 25 Μαΐου 2013. Το νομοθετικό σώμα λέει ότι ελπίζει πως το νομοσχέδιο θα είναι για την προστασία των ανηλίκων και της ετερό συντηρητικής πλειοψηφίας, αλλά οι επικρίτριες ανησυχούν πως η λεσβιακή κοινότητα θα αντιμετωπίσει αυξημένες διώξεις λόγω του νομοσχεδίου. 

"Σκοπός μας είναι ο διάλογος τόσο με τις αναγνώστριες όσο και με τις αρχές", δήλωσε η κα. Chernyavskaya. "Αν οι βουλευτίνες-εκπροσώπισες αρχών είναι δυσαρεστημένες με το περιοδικό, θα ήθελα να μιλήσω με την κάθε μία από αυτές πρόσωπο με πρόσωπο". 

Το πρώτο τεύχος του περιδικού AGENS περιλαμβάνει ιστορίες για τη δημόσια εκ-δήλωση στο χώρο εργασίας, για σπουδές στο εξωτερικό, για τον κινηματογράφο, για την κατιγιστική μόδα που υπάρχει για τα σπόρ ρούχα που πηγαίνουν-ταιριάζουν στις γυναίκες. 

Η Olgerta Kharitonova, εκδότρια του περιοδικού Ostrov για το γυναικείο κίνημα στο διαδίκτυο, δήλωσε: "Εάν ένα λαμπρό λεσβιακό περιοδικό επιβιώσει στο ρωσικό έδαφος, αυτό θα είναι το καλύτερο δώρο για την λεσβιακή κοινότητα το 2013". "Αν το AGENS καταφέρει να αντανακλά τη λεσβιακή ζωή με τη μορφή ενός λαμπρού περιοδικού χωρίς να προσελκύσει την οργή της εξοργισμένης ορθόδοξης κοινότητας, τότε μπορώ μόνο να τις ευχηθώ καλή τύχη και καλή επιτυχία". 

Ο Vitaly Milonov, ο νομοθέτης που είναι υπεύθυνος για την απαγόρευση της Lbtiq προπαγάνδας στην Αγία Πετρούπολη που έχει ως πρότυπο το νομοσχέδιο για την λεσβιακή προπαγάνδα, δεν είναι ενθουσιασμένος για το πρώτο τεύχος του περιοδικού AGENS, δηλώνοντας ότι “θα είναι πιο ευτυχισμένος αν κάποια ξεκινήσει ένα περιοδικό για τις γάτες". 

Ο Milonov είπε στην εφημερίδα RIA από τηλεφώνου ότι, αν και παραδέχτηκε το περιοδικό ήταν νόμιμο, "θα πρέπει να προσέξουμε και να παρακολουθήσουμε πως αυτή η βρωμιά δεν θα πέσει σε χέρια ανηλίκων". 

Υπήρξαν δύο προηγούμενες απόπειρες να ξεκινήσουν παρόμοιες εκδόσεις για τις λεσβίες στη Ρωσία, αλλά δεν κατάφεραν να εκδίδονται για περισσότερο από πέντε χρονιές. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.3.13 και την μεταφράσαμε από την Pink News γραμμένη από την  Corinne Pinfold στην http://www.pinknews.co.uk/2013/03/04/russias-only-lesbian-glossy-magazine-goes-on-sale-but-homophobes-call-it-filth/