6 Μαρ 2013

Κορίτσι βρέφος άνοιξε το δρόμο για οριστική θεραπεία από το AIDS

Τον δρόμο για την οριστική νίκη στον πόλεμο κατά του aids, φαίνεται πως άνοιξαν γιατρίνες των Ην. Πολιτειών που πέτυχαν για πρώτη φορά, ίαση κοριτσιού που είχε μολυνθεί κατά τη γέννηση του, από τη φορέα, μητέρα του. Το ηλικίας δύο ετών κοριτσάκι από το Μισσισιπή υποβλήθηκε σε πρόγραμμα εντατικής θεραπείας. 

Ο συνδυασμός άμεσης αλλά και επιθετικής αγωγής, φαίνεται ότι εξανάγκασε τον ιό να μπει σε κατάσταση ύφεσης, ενώ τον εμπόδισε να «ριζώσει» στα κύτταρα του μωρού. Μετά την ανακοίνωση αυτού του επιτεύγματος, οι επιστημόνισες κάνουν λόγο για εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία παιδιών που γεννιούνται από μητέρες - φορείς του ιού. 

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ. Ντέμπορα Περσό από το Παιδιατρικό Κέντρο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης διευκρίνισε ότι τώρα το κορίτσι είναι «λειτουργικά θεραπευμένο» από το aids
«Πρόκειται για ό,τι πιο κοντινό σε θεραπεία είχαμε μέχρι σήμερα», εξηγεί ο δρ. Άντονι Φόκι του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. 

Η μητέρα του παιδιού είχε εισαχθεί εσπευσμένα για τοκετό τον Ιούλιο του 2010 και οι εξετάσεις που τής έγιναν έδειξαν ότι ήταν θετική στον ιό ΗIV. Επειδή η μητέρα δεν είχε υποβληθεί σε καμία σχετική θεραπεία, όπως προβλέπει συνήθως το πρωτόκολλο για τις μητέρες φορείς του aids, οι γιατρίνες ήξεραν ότι το κορίτσι είχε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. 

Κανονικά θα έπρεπε να δώσουν στη νεογέννητη χαμηλή δόση φαρμάκων με την ελπίδα ότι θα εμπόδισαν την εγκατάσταση του ιού στον οργανισμό της. Επειδή όμως επρόκειτο για μικρό νοσοκομείο που δεν είχε τα κατάλληλα φάρμακα, το κορίτσι διακομίστηκε σε εξειδικευμένο κέντρο του Πανεπιστημίου του Μισσισιπή. Εκεί, η δρ. Χάνα Γκέι υπέβαλε το νήπιο, ενώ ήταν μόλις 30 ωρών, σε θεραπεία με κοκτέιλ τριών φαρμάκων που δρούν κατά του HIV, τη ζιδοβουδίνη, τη λαμιβουδίνη και τη νεβιραπίνη. Η ταχύτητα με την οποία χορηγήθηκε η αγωγή, απέδωσε. 

Μια σειρά από υπερευαίσθητες εξετάσεις απο δεκάδες διαφορετικά εργαστήρια έδειξε ότι δύο χρόνια μετά δεν υπάρχει ένδειξη επιστροφής του ιού. Αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το κορίτσι δεν θα εκδηλώσει τη νόσο, οι ειδικές επισημαίνουν ότι αυτά τα πρώτα συμπεράσματα είναι πολύ θετικά.


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.3.13 από την εφημερίδα espresso γραμμένη από την Κατερίνα Νικολοπούλου στην http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1/84530/%CE%B2%CF%81%CE%AD%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-aids