15 Μαρ 2013

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να θέσει εκτός νόμου το λεσβοφοβικό έγκλημα και λόγο στην ΕΕ

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα για την ενίσχυση του αγώνα κατά του ρατσισμού, τη ξενοφοβία και τα εγκλήματα μίσους. Το κείμενο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσθέσει την λεσβοφοβία, αμφοφοβία και την τρανσφοβία στον κατάλογο τα από την ΕΕ επι-κυρωμένα εγκλήματα του μίσους και της βίας. 

Στην την απόφαση 2008-πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει συγκεκριμένα, αυστηρότερες ποινές για ρατσιστικό και ξενοφοβικό λόγο και έγκλημα. Τα μέτρα αυτά είναι τώρα σε ισχύ σε όλες τις 27 χώρες μέλη και στην Κροατία, που πρόκειται να προσχωρήσει στην ΕΕ την 1η Ιουλίου αυτής της χρονιάς. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε σήμερα τις προηγούμενες εκκλήσεις του ώστε να περιληφθεί η λεσβοφοβία, αμφιφοβία και η τρανσφοβία στον κατάλογο των λόγων που καλύπτονται από την επόμενη έκδοση της απόφασης Πλαίσιο 2008, που πρόκειται να αναθεωρηθεί αυτή τη χρονιά. Το σημερινό ψήφισμα ήταν από τις επίσημες αρχές των έξι κύριων πολιτικών ομάδων, οι οποίες συμφώνησαν ότι οι "εκφράσεις και πράξεις του αντισημιτισμού, η θρησκευτική μισαλλοδοξία, η αντι-Ρομα συμπεριφορά, η λεσβοφοβία, αμφιφοβία και τρανσφοβία" θα πρέπει να τιμωρούνται από το νόμο της ΕΕ, κάτι που το Κοινοβούλιο είχε ήδη ζητήσει. 

Το τελικό κείμενο καλεί επίσης το Συμβούλιο να ξεμπλοκάρει την οδηγία κατά των διακρίσεων, που μπλοκαρίστηκε από τη Γερμανία και συντηρητικές χώρες μέλη τις τελευταίες πέντε χρονιές. 

Η Sophie in 't Veld, ευρωβουλευτίνα, και Αντιπροεδρίνα της Διακομματικής Lbtiq Ομάδας, πρόσθεσε: «Μαζί με την Επιτροπή, είμαστε σε αναμονή για τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας που έγινε ποτέ στη ζωή των Lbtiq στην ΕΕ και στην Κροατία. Μόλις δημοσιευθούν τα αποτελέσματα αυτά, θα εναπόκειται στην κα Viviane Reding να τα μετατρέψει σε ουσιαστικές αλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ ". 
"Περιμένω πως στην έρευνα τα 93.000 πρόσωπα θα έχουν υπογραμμίσει πόσο μίσος αντιμετωπίζουν, που σε ορισμένες χώρες ενθαρρύνετε από τις πολιτικές και τις θρησκευτικές ηγεσίες". 

Ο Raül Romeva i Rueda ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της διακομματικής LGBT ομάδας, σχολίασε: «Λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς αντιμετωπίζουν του ίδιου τύπου απειλές, βία και εγκλήματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εγκλήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας αξίζουν ειδική τιμωρία, και το ίδιο αξίζουν τα λεσβοφοβικά, αμφιφοβικά και τρανσφοβικά: στοχεύουν σε μια ολόκληρη ομάδα και όχι σε πρόσωπα".

Η Οργάνωση Θεμελιωδών Δικαιωμάτων θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της Lbtiq έρευνας στις 17 Μαΐου, τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοερωτοφοβίας, (λεσβοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσοφοβίας). 


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.3.13 και την μεταφράσαμε από την lgbt-ep.eu στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/the-european-parliament-wants-to-outlaw-homophobic-crime-and-speech-in-the-eu/