10 Δεκ 2008

Διαφθορά αστυνομίας

Διαφθορά αστυνομίας – Ερεσσός
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Καταγγελία εναντίον αστυνομικών για άρνηση εκτέλεσης καθήκοντος σε συμπλοκή μεταξύ πολιτών: άρνηση υπηρεσιακής καταγραφής του συμβάντος με τη λήψη καταθέσεων από τους παρευρισκόμενους, προστασία και κάλυψη του επιτιθέμενου μέρους, εκφοβισμός θύματος ώστε να μην κινήσει δικαστικά μέσα, εμπαιγμός και παραπλάνησης θύματος.
Το ξημέρωμα της Τετάρτης 27/08/08, γύρω στις 3.00, συνέβη το εξής περιστατικό στη Σκάλα Ερεσού της Λέσβου. Μετά από λογομαχία μεταξύ ενός άνδρα και δύο γυναικών σε ένα καφενείο, ο άνδρας άρχισε να γρονθοκοπεί τη μία από αυτές. Κόσμος μαζεύτηκε γύρω για να δει τι γίνεται και να σταματήσει τον άνδρα. Ο σερβιτόρος του μαγαζιού, φίλος του επιτιθέμενου, άρχισε να προπηλακίζει μια γυναίκα, χωρίς αυτή να έχει προλάβει να μιλήσει ή να πάρει μέρος στον καβγά. Η κοπέλα αρνούνταν να φύγει και ο πρώτος άνδρας ήρθε προς το μέρος της, την έριξε κάτω και επιχείρησε να τη στραγγαλίσει.
Όταν έφτασε η αστυνομία ειδοποιημένη από τους παρευρισκόμενους, αρνήθηκε να πάρει καταθέσεις για την καταγραφή του συμβάντος. Όλη η συμπεριφορά της συνέτεινε στην προστασία του επιτιθέμενου, ο οποίος ήταν ντόπιος, έναντι των γυναικών οι οποίες παραθέριζαν στο μέρος. Η γυναίκα που έπεσε θύμα της απόπειρας πνιγμού, ζήτησε από τους αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής με τα πολιτικά του ρούχα, να καταθέσει μήνυση και τις πληροφορίες που απαιτούνται γι αυτό. Αυτοί προσπάθησαν στην αρχή να την αποτρέψουν με το καλό, ύστερα με καλυμμένες απειλές. Όταν η γυναίκα επέμεινε στη μήνυση, και ζήτησε να την πάρουν στο τμήμα ώστε να καταγραφεί η μαρτυρία της στο βιβλίο συμβάντων, της είπαν να πάρει ταξί όταν ξημερώσει και να πάει. Αρνήθηκαν επίσης να της πουν τα ονόματα των εμπλεκόμενων τους οποίους γνώριζαν προσωπικά, ώστε να μπορεί να τους κάνει τη μήνυση. Μετά το περιστατικό η γυναίκα αναγκάστηκε να μεταβεί μόνη της στο ιατρικό κέντρο της περιοχής για να πάρει την ιατρική γνωμάτευση.
Την επόμενη μέρα δικηγόρος συμβούλευσε την καταγγέλλουσα να μην καταθέσει τη μήνυση στο αστυνομικό τμήμα αλλά στο εισαγγελικό γραφείο όπου υπάγεται η περιοχή. Το συγκεκριμένο ΑΤ έχει ιστορικό παρόμοιας παράβασης καθήκοντος, σε παλαιότερα περιστατικά άσκησης βίας ντόπιων εναντίον τουριστριών, όπου προσπαθούσε να εκφοβίσει και να αποθαρρύνει τα θύματα αλλά και να «θάψει» την υπόθεση ώστε να μείνουν ατιμώρητοι οι δράστες.
Η καταγγέλλουσα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία υποβολής μήνυσης εναντίον του ντόπιου άνδρα, αλλά και επίσημης καταγγελίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εις βάρος των αστυνομικών.

Το Δελτίο Τύπου γράφτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2008 από την Άννα Φραγκίδου που υπήρξε θύμα λεσβοφοβίας και ψυχολογικής, λεκτικής και σωματικής βίας. Ευαγγελία Βλάμη