6 Δεκ 2012

"Δυσφορία", αποφάσισε ο ΑΡΑ για τις trans

Ο Σύλλογος Ψυχιατρικής των Ην. Πολιτειών-ΑΡΑ παύει να κατατάσσει τις-τους τρανς και όσες βρίσκονται σε ασυμφωνία με το φύλο τις ως πρόσωπα που έχουν κάποια ψυχική ασθένεια 

Οι αναθεωρήσεις στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών αντανακλά παρόμοιες κινήσεις ώστε να αποχαρακτηρίσει την λεσβιακότητα ως ψυχική ασθένεια στις Ην. Πολιτείες το 1973. 

Μέχρι τώρα ο όρος «διαταραχή ταυτότητας κοινωνικού φύλου» χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρισθούν όσες-οι είναι trans και έχει χρησιμοποιηθεί ως βασικό επιχείρημα για την εκστρατεία κατά της ισότητας των δικαιωμάτων των τρανς.

Η νέα έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών θα χαρακτηρίζει τις trans ως πρόσωπα που έχουν “δυσφορία με το κοινωνικό φύλο” τις, ένας όρος για να γνωστοποιήσει την ένταση που προκαλείται από την «σημαντική ασυμφωνία μεταξύ κάποιας που βιώνει ή και εκφράζει το κοινωνικό φύλο της και το προσδιορισμένο βιολογικό φύλο της". Ο στόχος είναι, έτσι ώστε θεραπεία μπορεί να προσφέρεται χωρίς να στιγματίζει τις-τους trans ως ψυχικά διαταραγμένες.


Ο καθηγητής ψυχολογίας Frank Farley του Temple University είπε στο CBS News ότι ακόμα κι αν η αλλαγή είναι μια βελτίωση, δεν είναι πλήρης. "Σημαντικές αποφάσεις έχουν παρθεί στα δικαστήρια, στο σύστημα ψυχικής υγείας, στις ασφαλιστικές, έτσι θέλουμε να είναι απολύτως άψογες και έτσι ορισμένα από αυτά τα θέματα δεν είναι ιδιαίτερα συμπαγής επιστήμη".

Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ζητώντας να σταματήσει την ταξινόμηση των τρανς ως διανοητικά άρρωστων.

Η «διαταραχή ταυτότητας κοινωνικού φύλου» ταξινομείται σήμερα ως “ψυχική διαταραχή και διαταραχή συμπεριφοράς” στην Διεθνή Ταξινόμηση Νόσων της ΠΟΥ.
Πολλές-οι τρανς και οι νοσοκομειακές γιατρίνες-οι προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο «δυσφορία κοινωνικού φύλου». Ενώ οι αιτίες δεν είναι ακόμη γνωστές, η έρευνα έχει προτείνει γενετικές και ορμονικές αιτίες.

Η Διεθνής Ταξινόμηση Νόσων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι επί του παρόντος υπό αναθεώρηση με την επόμενη λίστα να ολοκληρώνεται μέσα στο 2015.
Μέχρι το 1990, η οργάνωση χαρακτήριζε την λεσβιακότητα ως ψυχική ασθένεια.
 
 
Την είδηση την βρήκαμε στις 4.12.12 από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2012/12/04/american-psychiatric-association-to-longer-classify-transgender-people-as-having-a-mental-illness/