27 Δεκ 2012

Υπέρ της Ισότητας του γάμου η Αγγλία


Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει η Εκκλησία της Αγγλίας να τελεί λεσβιακούς γάμους 

Μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας στην Αγγλία και στην Ουαλία επιθυμεί η Εκκλησία της Αγγλίας να είναι σε θέση να τελεί λεσβιακούς γάμους. 

Η δημοσκόπηση της ComRes για την εφημερίδα Independent βρήκε ότι μία στις δύο, αντιτίθεται στις τρέχουσες προτάσεις να καταστεί παράνομο για την Εκκλησία της Αγγλίας να τελεί λεσβιακούς γάμους ενώ παράλληλα δίνουν σε κάθε άλλη εκκλησία ή θρησκευτικό ίδρυμα το δικαίωμα να επιλέξει -σε περίπτωση που θέλει να τελέσει γάμο. 

Η κυβέρνηση πρότεινε την απαγόρευση στην Εκκλησία της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους επισκόπους, που έχουν οργανώσει μια εκστρατεία ενάντια στα αρχικά σχέδια για την Ισότητα γάμου.

62% δήλωσε ότι η Εκκλησία της Αγγλίας θα πρέπει να τελεί λεσβιακούς γάμους, ενώ μόλις το 31% διαφώνησε. 7% δήλωσε ότι γνωρίζει.

Η ιδέα των λεσβιακών ζευγαριών να νυμφεύονται στην εκκλησία της Αγγλίας είναι πιο δημοφιλής μεταξύ των γυναικών με το 64% να είναι υπέρ και το 27% να είναι κατά. Οι των 44 ετών και κάτω, σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών υποστηρίζουν την ιδέα των λεσβιακών γάμων στην εκκλησία. Ενώ των 65 ετών και άνω, στις πλειοψηφία τις είναι αντίθετες, αν και η διαφορά δεν είναι αρκετά μεγάλη-50% κατά και 38% υπέρ.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Westminster ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια μιας "περιόδου της ακρόασης", η κοινωνία ήταν "ενάντια 7 και 1 υπέρ της Ισότητας γάμου".

Νωρίτερα αυτό το μήνα, 150 ιερείς της Εκκλησίας της Αγγλίας έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή λέγοντας ότι θα τελούν λεσβιακούς γάμους, παρά την απαγόρευσή τους σε κάθε ιδιοκτησία της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Η επιλογή της εταιρείας δημοσκόπησης είναι ενδιαφέρουσα καθώς η ComRes ήταν αυτή που κυρίως οργάνωσε την Συμμαχία Κατά της Ισότητας Γάμου. Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση της ComRes, το 62% συμφώνησε με τη δήλωση "γάμος θα πρέπει να συνεχίσει να ορίζεται ως μια δια βίου δέσμευση αποκλειστικά μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα».

Αυτό χρησιμοποιήθηκε από τη Συμμαχία Κατά της Ισότητας του Γάμου για να ισχυρισθεί πως η πλειοψηφία της κοινωνίας αντιτάσσεται στην ισότητα γάμου. Είναι σαφές πλέον ότι μια δημοσκόπηση από την ίδια εταιρεία δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η κοινωνία όχι μόνο υποστηρίζει την ισότητα γάμου, αλλά επίσης να τελούνται σε εκκλησία.
 

Την είδηση την βρήκαμε στις 26.12.12 και την μεταφράσαμε από την pink news στην http://www.pinknews.co.uk/2012/12/26/poll-majority-of-public-want-church-of-england-to-hold-same-sex-weddings/ 

Στην φωτογραφία είναι το έργο Girl Friends του Gustav Klimt που το δημιούργησε το 1916

Προκλητικές δηλώσεις του ιερέα Piero Corsi κατά των γυναικών


Οργή της επισκοπής 
Σάλος στην Ιταλία από προκλητικές δηλώσεις ιερέα κατά των γυναικών

Κύμα αντιδράσεων, την οργή του οικείου επισκόπου και εκκλήσεις για παρέμβαση από το Βατικανό έχει προκαλέσει κείμενο θέσεων ιταλού ιερέα που τοιχοκόλλησε σε εκκλησία στην Σπέτσια, κατηγορώντας τις γυναίκες για τη βία σε βάρος τις -είτε επειδή φορούν «προκλητικά ρούχα» είτε επειδή δεν κάνουν τις δουλειές του σπιτιού.

Η επισκοπή διέταξε την απομάκρυνση του κειμένου κατακεραυνώνοντάς το ενώ σύσσωμα τα ιταλικά ΜΜΕ κατηγορούν τον ιερέα για πρόκληση σε βία και φονταμενταλισμό.

«Τα φανατισμένα ΜΜΕ γράφουν ότι για τις διάφορες βίαιες επιθέσεις κατά των γυναικών, φταίνε οι άντρες.

Στην πραγματικότητα, όμως, ευθύνονται οι σύζυγοι και μητέρες, που δεν κοιτάζουν τα παιδιά τις, δεν μαγειρεύουν, δεν πλένουν τα ρούχα. Όταν μια οικογένεια διαλύεται και φτάνουμε μέχρι και σε δολοφονίες οι ευθύνες, συχνά βαραίνουν και τους δυο συζύγους», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο που τοιχοκόλλησε ο ιερέας Πιέρο Κόρσι, έξω από την εκκλησία του στην περιφέρεια της Λα Σπέτσια της βορειοδυτικής Ιταλίας προκαλώντας κύμα αντιδράσεων.

Ο ιερέας βρήκε το κείμενο σε ακραίο ιταλικό ιστότοπο και το έκρινε άξιο διάδοσης.

Μεταξύ άλλων, το κείμενο αναφέρει ότι «οι γυναίκες προκαλούν, φορούν κοντά φορέματα, είναι οι δαίμονες του πειρασμού και πρέπει να προχωρήσουν σε βαθιά αυτοκριτική».

Ενώπιον του σάλου, ο επίσκοπος της Σπέτσια Λ.Ερ. Παλέτι διέταξε άμεσα την απομάκρυνση του κειμένου. «Με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να συσχετιστεί η καταδικαστέα βία κατά των γυναικών με κάποιου είδους άλλα κίνητρα, και πολύ λιγότερο να δικαιολογηθεί» τόνισε ο επίσκοπος.
 

Το δημοτικό συμβούλιο της κωμόπολης Λέριτσι, κοντά στην Γένοβα, όπου βρίσκεται η συγκεκριμένη εκκλησία, χαρακτήρισε αμέσως «παραληρηματικές και προκλητικές τις θέσεις του ρωμαιοκαθολικού ιερωμένου, υπενθυμίζοντάς του ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος, το 1995, είχε γράψει ανοικτή επιστολή προς όλες τις γυναίκες, για να τις ευχαριστήσει για το έργο και την συμβολή τις στην κοινωνία.

«Φτάνει, πια, με την εξωφρενική ενοχοποίηση των γυναικών. Θέσεις σαν και αυτές, που, έξω από μια εκκλησία τις διαβάζουν όλες-οι -ακόμη και τα μικρά παιδιά- είναι μια ξεκάθαρη προτροπή προς το φόνο και την κακομεταχείριση των γυναικών», λένε οι υπεύθυνες του «Ροζ τηλεφώνου», το οποίο παρέχει άμεση βοήθεια και στήριξη στις Ιταλίδες που είναι θύματα βίαιων συμπεριφορών.

Όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στιγματίζουν, σήμερα, το «κείμενο της ντροπής», όπως το χαρακτηρίζουν, που τοιχοκολλήθηκε από τον πατέρα Κάρλο στην είσοδο της εκκλησίας. 



Την είδηση την βρήκαμε στις 27.12.12 από την εφημερίδα τα Νέα στην http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4777877

24 Δεκ 2012

Νέα δήλωση του Πάπα κατά της Ισότητας του γάμου

Ο Πάπας Βενέδικτος σηματοδότησε στις 21.12.12 πως το Βατικανό είναι έτοιμο να σφυρηλατήσει συμμαχίες με άλλες θρησκείες κατά της Ισότητας του γάμου, λέγοντας ότι απειλούνται τα “θεμέλια” της οικογένειας από τις προσπάθειες να αλλάξει "πραγματική δομή" της. 
Η τελευταία καταγγελία της Ισότητας του γάμου από τον Πάπα έγινε στην ομιλία των Χριστουγέννων στα στελέχη του Βατικανού, στην οποία ανέμειξε θρησκεία, φιλοσοφία, ανθρωπολογία και κοινωνιολογία για να τονίσει τη θέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 



Το Βατικανό έχει περάσει στην επίθεση ως απάντηση στο έδαφος που συνεχώς κερδίζει η Ισότητα του γάμου στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, σε κάθε δυνατή ευκαιρία την καταγγέλλει μέσω ομιλιών του Πάπα, κύριων άρθρων στην εφημερίδα ή στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βατικανού.
Το γραφείο του Πάπα δίνοντας όλο το βάρος του σε μια μελέτη του επικεφαλής  Ραβίνου της Γαλλίας σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η νομιμοποίηση της Ισότητας του γάμου στα παιδιά και στην κοινωνία, είπε:
"Δεν υπάρχει άρνηση της κρίσης που απειλεί (την οικογένεια) στα θεμέλια της - ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο".

Η οικογένεια πρέπει να προστατεύεται, επειδή είναι "το αυθεντικό περιβάλλον στο οποίο έχει παραδοθεί το προ-σχέδιο της ανθρώπινης ύπαρξης", πρόσθεσε.

Μιλώντας στην αίθουσα νωπογραφιών Clementine του Αποστολικού Παλατιού του Βατικανού, ο 85-χρονος Πάπας είπε ότι η οικογένεια απειλείται από «μια ψευδή αντίληψη της ελευθερίας» και την αποκήρυξη της δια βίου δέσμευσης στον ετερό γάμο.

"Όταν μια τέτοια δέσμευση αποκηρύσσεται, τα βασικά στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης επίσης εξαφανίζονται: η μητέρα, ο πατέρας, τα παιδιά - βασικά στοιχεία της εμπειρίας της ανθρώπινης ύπαρξης χάνονται", είπε ο Πάπας.

Στην ομιλία του, μία από τις πιο σημαντικές που ο Πάπας δίνει κάθε χρονιά, είπε ότι οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να "αμφισβητήσουν την ιδέα ότι έχουν μια φύση, που δίνεται από την σωματική τις ταυτότητά, η οποία χρησιμεύει ως ένα καθοριστικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης".

Η «Θεϊκά-προκαθορισμένη μοίρα της δυαδικότητας της γυναίκας και του άνδρα" πρέπει να είναι σεβαστή, είπε, εάν οι οικογένειες και τα παιδιά δεν έχαναν τη θέση και την αξιοπρέπειά τις.
Οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να γίνουν όπως ο ίδιος το αποκάλεσε «αφηρημένα ανθρώπινα όντα» επιλέγοντας για την εαυτή τις αυτό που είναι η φύση τις, πρόσθεσε.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Σε ορισμένες χώρες, η Καθολική Εκκλησία έχει ενώσει τις δυνάμεις της ήδη με Εβραίες, Μουσουλμάνες και μέλη άλλων θρησκειών για να αντιταχθεί στην νομιμοποίηση της Ισότητας του γάμου, σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζουν επιχειρήματα που βασίζονται σε νομική, κοινωνική και ανθρωπολογική ανάλυση και όχι σε θρησκευτικές διδασκαλίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάπας ειδικά επαίνεσε ως μια «εκ βαθέων κίνηση" τη μελέτη του Gilles Bernheim, επικεφαλής Ραβίνο της Γαλλίας, η οποία έχει γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων στην Γαλλία.

Ο Bernheim, ο οποίος είναι επίσης, φιλόσοφος, υποστηρίζει ότι οι ομάδες για τα Lbtiq δικαιώματα "θα χρησιμοποιήσουν την Ισότητα του γάμου ως Δούρειο Ίππο» σε μια ευρύτερη εκστρατεία "αρνούμενες τη σεξουαλική ταυτότητα και θα διαγράψουν τις σεξουαλικές διαφορές" και "θα υπονομεύσουν τις βασικές αρχές της ετερό κοινωνίας μας".

Η μελέτη του, "Lbtiq γάμος, Γονικότητα και Παιδοθεσία: Αυτό που συχνά ξεχνάμε να πούμε", υποστηρίζει ότι τα σχέδια νομιμοποίησης της Ισότητας του γάμου γίνονται για «το αποκλειστικό κέρδος μιας μικρής μειονότητας» και συχνά υποστηρίζονται, λόγω της πολιτικής ορθότητας.

Ο Franco Grillini, Lbtiq ακτιβιστής στην Ιταλία, αποκάλεσε τα λόγια του Πάπα "μεγάλη ανοησία", λέγοντας: "Όπου η Ισότητα του γάμου έχει ισχύσει, δεν υπήρξε καμία συνέπεια στο γάμο των ετερό".

Τον περασμένο μήνα, στις Ην. Πολιτείες η πολιτεία Maryland και Maine ενέκριναν την Ισότητα του γάμου, για πρώτη φορά τα δικαιώματα του γάμου έχουν επεκταθεί και στα λεσβιακά ζευγάρια με λαϊκή ψήφο.

Η Ισότητα γάμου έχει νομιμοποιηθεί σε έξι πολιτείες και στη Περιφέρεια της Κολούμπια από το νομοθετικό σώμα ή τα δικαστήρια.

Τον Νοέμβριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας επικύρωσε επίσης το νόμο της Ισότητας του γάμου (που η ισπανική Βουλή είχε ψηφίσει και θέσει σε ισχύ από το 2005), και στη Γαλλία η σοσιαλιστική κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την Ισότητα του γάμου.
 

Την είδηση την βρήκαμε στις 21.12.12 και την μεταφράσαμε από την Reuters.com στην http://uk.reuters.com/article/2012/12/21/us-pope-family-idUKBRE8BK0M020121221

22 Δεκ 2012

Επίσημη συγγνώμη για τις αναγκαστικές παιδοθεσίες στην Αυστραλία

«Η κυβέρνηση καταλαβαίνει τον πόνο και τα δεινά όσων επλήγησαν από αυτές τις πρακτικές» υποστήριξε η υπουργός.

Έρευνα Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αποκάλυψε τον περασμένο Μάρτιο πως περίπου 225.000 παιδιά απομακρύνθηκαν διά της βίας από τις μητέρες τους. Η Επιτροπή αποφάσισε, εκτός από την επίσημη συγγνώμη του κράτους, να δοθούν και αποζημιώσεις.


Η έρευνα συγκέντρωσε εκατοντάδες μαρτυρίες γυναικών και παιδιών των οποίων οι ζωές σημαδεύτηκαν από τους αναγκαστικούς χωρισμούς, που συνήθως οργάνωναν θρησκευτικές οργανώσεις. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται από το 1951 ως το 1975, σε μία Αυστραλία ιδιαίτερα συντηρητική εκείνη την εποχή.

Εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης οι ανύπαντρες νεαρές γυναίκες που εγκυμονούσαν αναγκάζονταν να μετακομίσουν σε συγγενικά σπίτια ή σε εκκλησιαστικά ιδρύματα.

Ήδη, πριν από τη γέννησή τους τα παιδιά αυτά ήταν προορισμένα για παιδοοθεσία. Οι μητέρες ήταν υποχρεωμένες να δώσουν τη συγκατάθεσή τις, αφού η παιδοθεσία ήταν κάτι το αναπόφευκτο. Αρκετές φορές ακόμα και οι υπογραφές τις είχαν πλαστογραφηθεί.

«Αποδείχθηκε πως η συγκατάθεση των μητέρων δεν δόθηκε με κανονικό τρόπο. Υπάρχουν αποδείξεις για εξαναγκασμό. Οι πιέσεις, οι πρακτικές αυτές και η πολιτική που εφαρμόστηκε τότε τραυμάτισε ανεπανόρθωτα τις ζωές των μητέρων, των παιδοθετημένων παιδιών και των οικογενειών» τόνισε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ρέιτσελ Σιούερτ, παρουσιάζοντας την έκθεση στο Κοινοβούλιο.

Οι μητέρες και τα παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στις πληροφορίες που τις-τα αφορούσαν. Τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών είχαν τα ονόματα των θετών γονιών γιατί οι αρχές εκτιμούσαν τότε πως έπρεπε να υπάρχει «απόλυτη εξάλειψη κάθε στοιχείου» για το καλό όλων των εμπλεκομένων.



Την είδηση την βρήκαμε στις 19.12.12 από την tvxs.gr στην http://tvxs.gr/news/kosmos/syggnomi-kai-apozimioseis-gia-tis-anagkastikes-yiothesies-stin-aystralia

19 Δεκ 2012

Οι εργάτριες του σεξ υψώνουν τη φωνή τις ενάντια στην έκκληση της EWL για μια «Ευρώπη χωρίς πορνεία»

Εργαζόμενες στο σεξ απαντούν στην "Ευρώπη ελεύθερη από την πορνεία" 

Μετά από την έκκληση του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών (EWL) που τιτλοφορείται "Μαζί για μιαν Ευρώπη χωρίς πορνεία", η Διεθνής Επιτροπή Δικαιωμάτων των Eργατριών του Σεξ (ICRSE) και το Δίκτυο Υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Εργατριών του Σεξ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία (SWAN), είμαστε σοκαρισμένες από την αποσιώπηση της φωνής των εργατριών στο σεξ σε αυτή τη συζήτηση, από την ανήθικη χρησιμοποίηση προκατειλημμένων στατιστικών και από τον συμψηφισμό του trafficking με την εργασία στο σεξ. Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι το EWL προωθεί νόμους και πολιτικές που αυξάνουν την καταστολή της εργασίας στο σεξ, με αποτέλεσμα να απειλούνται απευθείας η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργατριών του σεξ. 

Εμείς οι εργάτριες στο σεξ οργανωνόμαστε όλο και περισσότερο για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών δικαιωμάτων, στην Ευρώπη, και συχνά σε συνθήκες αντίξοες, οπότε καταδικάζουμε εκείνες-ους που ισχυρίζονται ότι μιλούν εκ μέρους μας. Το EWL αυτοαποκαλείται γυνακεία κινηματική οργάνωση αλλά παρ' όλα αυτά παραβλέπει τη φωνή των γυναικών και των τρανς γυναικών οι οποίες έχουν άμεση εμπειρία από την εργασία στη βιομηχανία του σεξ. Στην πραγματικότητα καλεί για μια Ευρώπη που θα είναι απαλλαγμένη από εμάς. 

Όταν το EWL παρουσιάζει ως γεγονότα ισχυρισμούς που έχουν ιδεολογικά κίνητρα χωρίς να φέρνει αποδεικτικά στοιχεία για να τους στηρίξει, όπως συμβαίνει με την δήλωση ότι η εργασία στο σεξ σχετίζεται με την παιδική κακοποίηση, όχι μόνο πετυχαίνουν να εισάγουν ψεύτικα στοιχεία στη συζήτηση αλλά επίσης και να στιγματίσουν ακόμη περισσότερο τις εργάτριες του σεξ. Τέτοιες προκαταλήψεις βλάπτουν τις εργαζόμενες στο σεξ σε καθημερινή βάση και ακυρώνουν οποιανδήποτε νοιάζεται πραγματικά για τα δικαιώματά μας και για να είναι καλές οι συνθήκες της ζωής μας. Στηρίζουμε πλήρως τις πολιτικές που βασίζονται σε αποδείξεις και όχι σε ιδεολογίες. 

Ως εργαζόμενες στο σεξ απορρίπτουμε το επιχείρημα ότι "η πορνεία είναι μια μορφή βίας κατά των γυναικών" καθώς αυτό φιμώνει τη φωνή των εργαζόμενων στο σεξ οι οποίες έχουν αντίθετη άποψη  και επίσης αρνείται την ύπαρξη αντρών που πωλούν σεξουαλικές υπηρεσίες. *Α Το να μιλάς εκ μέρους μιας ολόκληρης κοινότητας και να καταπνίγεις τη φωνή της είναι μια μορφή βίας την οποία ιδιαίτερα οι γυναίκες και οι Lbtiq καταπολεμούν εδώ και πολλές δεκαετίες. 

Ο συμψηφισμός του trafficking με την πορνεία και οι πολιτικές που φτιάχτηκαν ώστε να βγει μπροστά το αίτημα της ποινικοποίησης των πελατών, δεν έχουν βελτιώσει τη ζωή των εργατριών του σεξ, όπως δείχνει η έρευνα (Δείτε: Ann Jordan: The Swedish law to criminalise clients: a failed experiment in social engineering. 2012) 

Επιπλέον, με το να ορίζεται η εργασία στο σεξ ως βία κατά των γυναικών καθεαυτή, καθίσταται αόρατη η βία και η κακοποίηση που υφιστάμεθα. Το να δίνεις στην αστυνομία την εντολή να καταστείλει την εργασία στο σεξ (είτε με το να συλλαμβάνει εμάς, τους πελάτες μας, τις-τους μάνατζέρ μας, είτε με το να κάνει έφοδο στον χώρο εργασίας μας) ωθεί τις εργαζόμενες στο σεξ να δουλεύουν κρυφά και σε συνθήκες μη ασφαλείς. Βάζει τις εργάτριες του σεξ σε συγκρουσιακή θέση με την αστυνομία πράγμα το οποίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το να αναφέρουμε στις αρχές τις περιπτώσεις κακοποίησης ή απειλών κατά της ασφάλειάς μας, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Το κλίμα της ατιμωρησίας που συνεπάγεται πυροδοτεί την βία εναντίον μας. 

Το να δοθεί ακόμη περισσότερη δύναμη στην αστυνομία θα πετύχει μόνο να μας κάνει περισσότερο ευάλωτες. Αυτό ισχύει για όλων των φύλων τις εργαζόμενες-ους στο σεξ, αλλά πιο ειδικά για τις και τους εργαζόμενες στο σεξ που ήδη αντιμετωπίζουν την αστυνομική καταδίωξη ή κακοποίηση επειδή είναι άστεγες, χρήστριες ναρκωτικών, μετανάστριες, ή Ρομά. 

Ως εργαζόμενες στο σεξ από όλη την Ευρώπη, εμείς και οι σύμμαχες-οι μας, απορρίπτουμε την αντίληψη ότι χρειάζεται κάποιες-οι να μας σώσουν ή να μας βοηθήσουν. Αντί γι' αυτό χρειαζόμαστε να αναδειχτούν τα βασικά δικαιώματά μας ώστε να σταματήσει η κακοποίηση που στρέφεται εναντίον μας. Ως μετανάστριες εργάτριες του σεξ, διαμαρτυρόμαστε για τον συμψηφισμό της εργασίας στο σεξ με το trafficking και διεκδικούμε το δικαίωμα να μεταναστεύουμε και να δουλεύουμε. Η ποινικοποίηση των πελατών μας το μόνο που θα πετύχει θα είναι να αυξήσει την εξάρτησή μας από τρίτες-ους. 

Καταγγέλλουμε την πρόταση του EWL ως σεξιστική, ρατσιστική και τρανσφοβική επειδή αρνείται να λάβει υπόψη την εμπείρα των εργατριών του σεξ, είτε είναι γυναίκες είτε άνδρες είτε τρανς είτε μετανάστριες. Όπως καταγράφεται στη Διακύρηξή μας η οποία δουλεύτηκε και υποστηρίχτηκε από 120 εργαζόμενες-ους στο σεξ, από 26 χώρες της Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του 2005 για την Εργασία στο Σεξ, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δουλειά και τη Μετανάστευση: "απαιτούμε να ακουστεί η φωνή μας, να εισακουστούμε και να γίνει σεβαστή η γνώμη μας".


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.12.12 και την μετέφρασε η Λ.Ο.Α από την sexworkeurope.org στην http://www.sexworkeurope.org/news/icrse-network-news/sex-workers-raise-their-voice-against-ewl-call-prostitution-free-europe 

Ο αστερίσκος είναι δικός μας
*Α Υπάρχουν γυναίκες που επιλέγουν να εργαστούν στο σεξ.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν γράφει ένα κείμενο κατά της ομοερωτοφοβίας.

«Είναι εξοργιστικό τόσες χώρες να συνεχίζουν να ενοχοποιούν ανθρώπους μόνο και μόνο γατί αγαπούν ένα πρόσωπο του ίδιου φύλου». Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν γράφει αποκλειστικά στη LifO ένα κείμενο κατά της ομοερωτοφοβίας-λεσβοφοβίας

Είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός της θέλησης της νεολαίας να αλλάξει τον κόσμο. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα γιορτάζω τα 64α γενέθλια κάποιας στην οποία οφείλουμε μια κοσμοϊστορική εξέλιξη. Δεν είναι πρόσωπο αλλά ένα έγγραφο που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1948 και άλλαξε για πάντα το πώς βλέπουμε ή συμπεριφερόμαστε στα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας. Η Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκάλεσε μία θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια σκέψη, επιβεβαιώνοντας ότι όλα τα ανθρώπινα όντα –όχι κάποια, όχι τα περισσότερα, αλλά ΟΛΑ– έχουν γεννηθεί ελεύθερα και ίσα, με αξιοπρέπεια και δικαιώματα

Η μάχη για την πραγμάτωση των ιδεωδών της Διακήρυξης βρίσκεται στην καρδιά της αποστολής του ΟΗΕ. Η διεθνής κοινότητα έχει οικοδομήσει μία ισχυρή προϊστορία καταπολέμησης του ρατσισμού, προώθησης της ισότητας των φύλων, προστασίας των παιδιών και γκρεμίσματος των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Ωστόσο, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν τόσο στη νομοθεσία όσο και στην πράξη

Ενώ κάποιες παλιές προκαταλήψεις έχουν αρχίσει να εξαλείφονται, κάποιες άλλες συνεχίζουν να υπάρχουν. Σε όλο τον κόσμο οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές-οι και οι τρανς (LGBT) γίνονται στόχος και πέφτουν θύματα – ακόμη και δολοφονικών– επιθέσεων. Ακόμα και παιδιά ή έφηβες χλευάζονται από τις συμμαθήτριες-ές τις, υφίστανται τη βία και την τρομοκρατία, αποβάλλονται από το σχολείο, αποκηρύσσονται από τους γονείς τις, υποχρεώνονται σε γάμο ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, οδηγούνται στην αυτοκτονία. Οι LGBT υποφέρουν στον χώρο εργασίας τις, στα νοσοκομεία και στα σχολεία, δηλαδή στα μέρη όπου θα έπρεπε να αισθάνονται προστατευμένες. Περισσότερες από 76 χώρες συνεχίζουν να ποινικοποιούν την λεσβιακότητα, αμφισεξουαλικότητα, ομοφυλοφιλία.

Έχω επανειλημμένως εκφράσει την άποψή μου εναντίον αυτής της τραγικής και άδικης διάκρισης κι έχω ενθαρρυνθεί από τις πολλές θετικές εξελίξεις τις τελευταίες χρονιές. Έχουν υπάρξει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, στις Ην. Πολιτείες και σε έναν αριθμό ασιατικών και αφρικανικών χωρών και θεαματικές αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Στα Ηνωμένα Έθνη έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σειράς από ιστορικές πρωτιές. Πέρσι, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υιοθέτησε το πρώτο ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα κοιονωνικού φύλου, εκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες» για τη βία και τις διακρίσεις κατά των LGBT. Η Ύπατη Αρμόστρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε την πρώτη έκθεση του ΟΗΕ, τεκμηριώνοντας έτσι το πρόβλημα, ενώ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζήτησε τα πορίσματα της έκθεσης. Ήταν η πρώτη φορά που ένα όργανο του ΟΗΕ διοργάνωσε μια επίσημη συζήτηση για το θέμα. 

Οι ακτιβίστριες βοήθησαν να ανοίξουμε μια πόρτα. Δεν πρέπει να την αφήσουμε να κλείσει. Πρέπει όλες, και ιδίως οι ηγέτιδες, να μιλήσουμε ανοιχτά κατά της λεσβοφοβίας, αμφιφοβίας. Είναι εξοργιστικό τόσες χώρες να συνεχίζουν να ενοχοποιούν ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή αγαπούν ένα άλλο πρόσωπο του ίδιου φύλου. Σε μερικές περιπτώσεις, υιοθετούνται νέοι νόμοι διακρίσεων. Σε άλλες, οι νόμοι αυτοί δεν είναι ντόπιοι αλλά έχουν κληρονομηθεί από παλιές αποικιακές δυνάμεις. Νόμοι που έχουν τις ρίζες τους στις προκαταλήψεις του 19ου αιώνα τροφοδοτούν το μίσος στον 21ο αιώνα. Όσο οι νόμοι συμπεριφέρονται σε μερικά πρόσωπα σαν σε άθλιες εγκληματίες, άξιες μόνο για τιμωρία, η ευρύτερη κοινωνία θα έχει το ελεύθερο να κάνει το ίδιο

Οι νόμοι αυτοί πρέπει να καταργηθούν. Πρέπει να τους αντικαταστήσουμε με άλλους, που προσφέρουν επαρκή προστασία κατά των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα κοινωνικού φύλου. Επίσης, χρειαζόμαστε μία ευρύτερη εκπαιδευτική προσπάθεια για να βοηθήσουμε τις ανθρώπους να ξεπεράσουν το μίσος και τον φόβο και να αποδεχτούν η μια την άλλη γι' αυτό που είναι. Όταν συναντώ ηγέτιδες απ' όλο τον κόσμο, τις μιλώ για την ισότητα των LGBT μελών της ανθρώπινης οικογένειας. Πολλές ηγέτιδες λένε ότι θα ήθελαν να κάνουν περισσότερα και υποδεικνύουν την κοινή γνώμη ως το εμπόδιο για την πρόοδο. Οι άνθρωποι, επίσης, επικαλούνται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή τις πολιτισμικές αντιλήψεις. Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα των ανθρώπων να πιστεύουν –και να ακολουθούν στη ζωή τις– όποια θρησκευτική πίστη επιλέγουν. Αυτό είναι επίσης ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για τη βία ή τις διακρίσεις

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι δύσκολο να υψώσεις το ανάστημά σου μπροστά στην κοινή γνώμη. Αλλά μόνο και μόνο επειδή μια πλειονότητα μπορεί να διαφωνεί με ορισμένα πρόσωπα, αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε ένα κράτος να καταπατά τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Η δημοκρατία είναι κάτι παραπάνω από την κυριαρχία της πλειονότητας. Απαιτεί την προστασία των ευάλωτων μειονοτήτων από τις εχθρικές πλειονότητες. Οι κυβερνήσεις έχουν το καθήκον να αμφισβητούν τις προκαταλήψεις, όχι να ενδίδουν σε αυτές. Όλες-οι έχουμε έναν ρόλο να παίξουμε. Ο Ντέσμοντ Τούτου είπε πρόσφατα ότι το παλιρροϊκό κύμα της αλλαγής αποτελείται από εκατομμύρια κυματάκια. Ας δεσμευτούμε ξανά να κάνουμε πραγματικότητα την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όλες-ους. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 19.12.12 από την lifo.gr στην http://www.lifo.gr/mag/features/3553

16 Δεκ 2012

Η μάχη των γυναικών της Αραβικής Άνοιξης κατά της βίας


«Δεν ξεκινάμε πόλεμο κατά των ανδρών. Ξεκινάμε μια μάχη κατά της 'πατριαρχίας'», τονίζει σε συνέντευξη της στο Insider, η Γιάλντα Γιούνες, μια από τις γυναίκες που ξεκίνησαν αγώνα μέσα από το facebook κατά της κακοποίησης των γυναικών στον Αραβικό κόσμο. 

Σε μια περίοδο δημοκρατικής εξέγερσης του αραβικού κόσμου οι γυναίκες εξακολουθούν να στερούνται το δικαίωμα του λόγου, κακοποιούνται σωματικά και ψυχικά ενώ συχνά πέφτουν θύματα της νομοθεσίας, που τις θεωρεί υπεύθυνες για την οποιαδήποτε σεξουαλική παρενόχληση δεχθούν και τις δικάζει στο όνομα της «τιμής». 

«Ήρθε η ώρα για τις γυναίκες και τους άνδρες να ενωθούν ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών, στον αραβικό κόσμο. Να πούμε όχι στη βία κατά των γυναικών, όχι στην υποταγή τις στους άνδρες, όχι στην αντιμετώπισή τις ως πολίτισες δεύτερης κατηγορίας».

Αυτή είναι η εισαγωγή της σελίδας «Η εξέγερση των γυναικών στον Αραβικό κόσμο» στο facebook, που δημιουργήθηκε μια χρονιά πριν, με σκοπό την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, σε θέματα κακοποίησης γυναικών στα αραβικά, κυρίως, κράτη από 4 φίλες: Τη χορεύτρια Γιάλντα Γιούνες απ' το Λίβανο, που κατοικεί στο Παρίσι, τη φυσικό Ντιάλα Χαϊντάρ και τη Φαράχ Μπαρκουάβι της ανθρωπιστικής βοήθειας - επίσης απ' το Λίβανο, καθώς και την εργαζόμενη στον ΟΗΕ, Σάλι Ζόνι, που κατοικεί στο Κάιρο. 

Η σελίδα, παρ' όλο την μία, μόνο, χρονιά λειτουργίας της, έχει συγκεντρώσει πάνω από 80.000 μέλη, απ' όλο τον κόσμο ενώ η τελευταία καμπάνια της, προσκαλεί γυναίκες και άντρες, να φωτογραφηθούν κρατώντας μια επιγραφή που να λέει : «Στηρίζω την εξέγερση των γυναικών στον αραβικό κόσμο, γιατί ...» , συμπληρώνοντας ότι εκείνες θέλουν. 

Με αφορμή τον ένα χρόνο από τη δημιουργία της σελίδας, αλλά και τις συγκλονιστικές επιγραφές που αναρτήθηκαν στο Facebook, η Γιάλντα Γιούνες (αριστερά) μίλησε στο Insider για τις προσπάθειές τις. 

In: Η πλειοψηφία του δυτικού κόσμου, είτε δε γνωρίζει πολλά για την αραβική κουλτούρα, είτε έχει την εικόνα ενός βίαιου, καταπιεστικού, «κακού» άντρα, όταν μιλά για τους Άραβες. Ποια είναι η δική σου-σας αλήθεια ως γυναίκα και ως οργάνωση; 

 Γ.Γ.: Η «πατριαρχία» δε γνωρίζει θρησκεία –όπως και ο μισογυνισμός είναι διαπολιτισμικό φαινόμενο. Αυτό που περνούν οι γυναίκες του Αραβικού κόσμου σήμερα, το έχουν βιώσει και σε άλλα μέρη του κόσμου στο παρελθόν και εξακολουθεί να παρατηρείται σε μη-αραβικές χώρες μέχρι και σήμερα. Οι γυναίκες έδωσαν μεγάλο αγώνα για να διεκδικήσουν την ισότητα, για να κατοχυρωθούν νομικά αλλά και απ' τα τοπικά έθιμα, τα δικαιώματά τις. 

 In: Η σελίδα έχει ήδη 80.000 μέλη πολλά απ' τα οποία δεν ανήκουν στις αραβικές χώρες –μεγάλη επιτυχία αν θεωρήσουμε πως λειτουργεί μόλις 1 χρονιά. Πως αισθάνεσαι γι' αυτό και τις ανθρώπους που στηρίζουν τις προσπάθειές σας; 

Γ.Γ.: Μέσα απ' τη σελίδα έχουμε γνωρίσει απίστευτες γυναίκες! Η συμβολή τις είναι έξυπνη, δημιουργική, τολμηρή και μας εμπνέει... Επαναστατούν κατά των κλισέ, που τα ΜΜΕ ανακυκλώνουν για μας, αμφισβητούν την κοινωνία και δίνουν τροφή για σκέψη. Μέσα απ' τα μηνύματα, τα σχόλια, τις φωτογραφίες και τις δραστηριότητές τις, κάνουν τη σελίδα, αυτό που είναι σήμερα και πιστεύουμε πια, απόλυτα, ότι εμείς, οι γυναίκες του αραβικού κόσμου, θα αποκτήσουμε τα πλήρη δικαιώματά μας, χωρίς κανένα συμβιβασμό. 

In: Τι θα πρέπει να συμβεί για να θεωρήσετε πως έχετε καταφέρει το στόχο σας και πως σκοπεύετε να «νικήσετε» τους άντρες και την αντίστασή τους στην προσπάθειά σας; 

Γ.Γ.: Δεν ξεκινάμε πόλεμο κατά των ανδρών. Ξεκινάμε μια μάχη κατά της «πατριαρχίας» που ριζώνει σε μερικούς άντρες και (λιγότερες) γυναίκες της κοινωνίας μας, στο εκπαιδευτικό σύστημα και στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο (ναι, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των δυτικών!). Ο αγώνας μας λαμβάνει χώρα στον και για τον αραβικό κόσμο –παλεύουμε για την αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης, προκειμένου να ασκηθεί πίεση για τα δικαιώματα των γυναικών με την επιβολή ισότητας των φύλων, στο σύνταγμα και την εφαρμογή νόμων που να διασφαλίζουν την προστασία αλλά και τα πλήρη δικαιώματά των γυναικών. 

In: Η ιδέα της καμπάνιας με τις επιγραφές ήταν καταπληκτική. Κάποια μηνύματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, άλλα συγκινητικά και άλλα πολύ σοκαριστικά... Υπάρχει κάποιο μήνυμα που να σου έχει αρέσει περισσότερο μέχρι τώρα; 

Γ.Γ.: Τα αγαπημένα μας είναι γύρω στα 100! Υπάρχουν άπειρα, πολύ «δυνατά» μηνύματα...Για παράδειγμα το μήνυμα της Σαμίρα Μπαχρίμ, που ηγήθηκε, ολομόναχη, μιας μάχης κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της Αιγύπτου για τους γνωστούς «ελέγχους παρθενίας» τους οποίους επέβαλαν στην ίδια, αλλά και πολλές άλλες γυναίκες, που έλεγε: «Στηρίζω την εξέγερση των γυναικών στον αραβικό κόσμο, γιατί οι γυναίκες είναι η μήτρα της επανάστασης!». 


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.12.12 από την the insider.gr γραμμένη από την Ελίνα Δεβούρου στην http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23222:i-maxi-ton-gynaikon-tis-arabikis-anoiksis-kata-tis-bias&catid=52:world&Itemid=79

Στην φωτογραφία γράφει: "Είμαι υπέρ της εξέγερσης των γυναικών στον Αραβικό κόσμο γιατί η ελευθερία μου δεν είναι δώρο από καμίαα", γράφει η Χανάν από την Αίγυπτο στη σελίδα του Facebook

15 Δεκ 2012

Η queer


1.Η queer είναι ευπροσάρμοστη
 Έχετε προσδιοσριστεί ως κάποια που πηγαίνει πέρα από τις ετικέτες «λεσβία» ή «αμφισεξουαλική;» Έχετε κάποια εκκεντρικότητα, συστροφή; Σαν να τη σέρνετε μερικές φορές; Οι περισσότερες από εμάς έχουμε μια μικρή queer μέσα μας. Η Queer είναι ελευθερία. Όχι μόνο σεξουαλική, αλλά και συναισθηματική επίσης. Η queer με μιας περνά τα όρια που επιβάλλονται από την αναγωγή ετικετών, μπορείς να ανακαλύψεις ένα ολόκληρο νέο κόσμο να ξεδιπλώνετε μπροστά σου. Είμαι λεσβία, είμαι μπούτς, συνήθως με περνούσαν για αγόρι. Είμαι queer και μου αρέσει.



2. Το να είσαι μια queer είναι πολιτικό
Δεν μιλάμε για πολιτική της κυβέρνησης, αλλά για κοινωνική πολιτική. Η κανονική είναι απλώς φυσιολογική, επειδή είναι συνήθης. Τούτου λεχθέντος, αγαπάμε τις συνήθεις ανθρώπους, και πολλές από εμάς είναι «συνήθεις», αλλά πολλές δεν είναι. Και αυτό είναι εντάξει. Πάρτε θέση. Ζήστε τρόπους ζωής που υπάρχουν εκεί έξω και προκαλέστε “τον μέσο όρο”. Όπως η αστυνομικίνα Joan As στη φωτογραφία. Όπως η Beth Ditto του Gossip, μπορείτε να απολαύσετε το σώμα σας ανεξάρτητα από το μέγεθός σας, τη σεξουαλικότητά σας ή την έκφραση του κοινωνικού φύλου. Προκαλέστε τις δικές σας προκαταλήψεις, αναρωτηθείτε για τα πάντα και ρωτήστε τα πάντα - ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η κοινωνία είναι οργανωμένη για να ωφελούνται οι λίγες. Προκαλέστε τις φανατικές. Και στη συνέχεια κάντε ένα μεγάλο πάρτυ.

3 Η queer δεν κρίνει
Ο queer κόσμος αποδέχεται. Οι κόσμοι των ετερό και κάποιων λεσβιών και αμφισεξουαλικών έχουν τους δικούς τους κανόνες, έτσι δεν είναι; Εάν είστε πάρα πολύ μπουτς μπορεί να σας αποφεύγουν; Αν δείχνετε πάρα πολύ φάμ, πώς μπορεί να είστε λεσβία; Έχετε ποτέ έρθει αντιμέτωπη με κάτι τέτοιο στις δικές μας κοινότητες; Ναι. Σας έδιωξαν από λεσβιακό μπαρ επειδή δείχνετε πάρα πολύ «ετερό»;  
Βρείτε την εαυτή σας σε κάποια υπέροχη κοινότητα BDSM όπου θα βρείτε πανσεξουαλικές, τρανς, ασεξουαλικές, και απλές queer! Πρόκειται για μια "ενός μεγέθους" λέξη που ταιριάζει στις περισσότερες.

4. H queer είναι διασκέδαση
Κάποτε χρησιμοποιούταν ως μειωτικός όρος, οι queers έχουν ανακτήσει από καιρό τη λέξη. Όπως τη λέξη λεσβία. Αγαπάμε αυτή τη λέξη. Αν κάποια σας πει λεσβία ελπίζοντας να σας προσβάλλει, να γυρίσετε και να της απαντήσετε "ευχαριστώ για το κομπλιμέντο!" Υπάρχουν μια σειρά από κλαμπ εκεί έξω, όπως το Wotever όπου μπορείτε να κάνετε πράγματα που πάντα θέλατε, αλλά δεν τολμούσατε.

5. Η queer είστε ...... ΕΣΕΙΣ!
Συνεχίστε. Ξέρετε ότι θέλετε να βουτήξετε στα, ζωγραφισμένα με το δάχτυλο του ποδιού, queer νερά. Είναι ζεστά, είναι φιλόξενα και αυτό είναι υπέροχο. Ελάτε να γνωρίσετε μερικές που συμπεριφέρονται εκτός δίπολου των δύο φύλων, να δειπνήσετε με drag Kings και Queens. Βρείτε κλαμπ που γαργαλά εκείνο το κομμάτι της ψυχής σας έχετε κρατήσει κρυφό. Η λέξη queer δεν είναι βρώμικη, είναι η λέξη μας. Επαναφέρετε τη δική σας τώρα και αφήστε μας να σας ξεναγήσουμε.


Την είδηση την βρήκαμε στις 3.12.12 και την μεταφράσαμε από Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/lifestyle/top-5-reasons-to-be-queer.aspx

Η πρώτη γιορτή των εκδόσεων Zines

Queer θαυμάστρια των εκδόσεων Ζines: Φτιάξε μόνη σου τη ζωή σου 

Καθώς το Λονδίνο ετοιμάζεται για τη πρώτη queer γιορτή Ζines, η DIVA ανακαλύπτει γιατί οι συγκεκριμένες εκδόσεις είναι ιδανικές για εκείνες που αισθάνονται να μην-αντιπροσωπεύονται στα mainstream μέσα ενημέρωσης 


"Έχω καταλήξει να διαβάζω τις εκδόσεις Zines, επειδή τα πράγματα που ήθελα να δω ή να διαβάσω δεν ήταν πάντα εκεί", λέει η Melanie Maddison, που θα πρέπει να μετακινηθεί στο Λονδίνο αυτό το Δεκέμβριο για μια θέση στη πρώτη γιορτή των queer εκδόσεων. Η Λονδρέζα ακτιβίστρια ατομικών δικαιωμάτων, που εργάζεται στο περιοδικό Zine και υπερασπίστρια του πάχους, Charlotte Cooper, μια από τις ομιλήτριες στη Γιορτή των Εκδόσεων Zine - Queer Fest Zine London (QZFL) Queer, μεταφέρει. "Διαβάζω [zines] επειδή είμαι σε μια δια βίου αναζήτηση να υπάρχει ένα είδος πολιτιστικής επικύρωσης που ποτέ δεν βρήκα στη mainstream κουλτούρα".

Όταν οι queer γυναίκες αισθάνονται να μην εκπροσωπούνται στη λαϊκή κουλτούρα, ανταποκρινόμαστε με δημιουργικούς τρόπους. Οι Zines, είναι χαμηλού προϋπολογισμού μικρές εκδόσεις που είναι μια τέτοια λύση, προσφέροντας ένα φθηνό και προσιτό τρόπο ενδυνάμωσης για να εκφράσουμε τις εμπειρίες μας σε όλη τις την ένταση, την υπερβατική δόξα, χωρίς διορθώσεις. Οι Zines ανήκουν στην αντικομφορμιστική εκπαίδευση που την φτιάχνουν μόνες τις, μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στο δόλωμα της αυτό-λογοκρισίας στη δεκαετία του '60, στον εναλλακτικό Τύπο οι πάνκ θαυμάστριες των Zines της δεκαετίας του '70, στα λεσβιακά κόμιξ και στο πυρήνα των queer zines της δεκαετίας του '80 και στις zine που ήταν επικεντρωμένες στις ταραχές του κινήματος Grrrl της δεκαετίας του '90, όπου είναι ένα ισχυρό εργαλείο των μειονοτήτων που στερούνται των πολιτικών δικαιωμάτων τις και μπορούν να δημιουργηθούν από ένα άτομο ή από μια ομάδα zinesters (αυτοπροσώπως ή από μεγάλη απόσταση).

Μπορούν να επεκταθούν από ένα ταπεινό χαρτί, σε Α4 διπλωμένο φύλλο χαρτιού που γεμίζει με κείμενο από αποκοπή και επικόλληση, από χειρόγραφα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σκοπό έως βαθυστόχαστα και να καταλήγουν σε συρραφή φύλλων ή και φυλλαδίων. Το περιεχόμενό τις μπορεί να κυμαίνεται από πνευματώδες έως χαμηλών τόνων, από πορνό έως κείμενα της ακαδημαϊκής κοινότητας, θέματα μουσικής έως πολιτικής, ζητήματα τέχνης έως και φαντασίας, δοκίμια έως συνεντεύξεις, επιστολές αγάπης έως πομπώδεις, ή έναν ελαφρύ, τολμηρό συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Δείτε τη συνέχεια του κειμένου στο τεύχος Δεκεμβρίου της
Diva.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.11.12 από την Diva magazine γραμμένη από την Charlotte Richardson Andrews στην http://www.divamag.co.uk/category/arts-entertainment/queer-fanzines-diy-for-life.aspx

13 Δεκ 2012

Νέο γυναικείο προφυλακτικό

Ερευνήτριες από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δημιούργησαν ένα γυναικείο προφυλακτικό, που μπορεί να τις προστατέψει από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες.

Σύμφωνα με τις ειδικές το συγκεκριμένο προφυλακτικό λιώνει μέσα στο σώμα, εκλύοντας διάφορες χημικές ουσίες που προστατεύουν από τη μόλυνση HIV και αποτρέπουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Εκτός του ότι «μπλοκάρει» το σπέρμα, απελευθερώνει και ένα ισχυρό μίγμα από φάρμακα κατά του HIV και ορμονικά αντισυλληπτικά.

Οι ερευνήτριες κατασκεύασαν το συγκεκριμένο προφυλακτικό από εξαιρετικά λεπτές μικροΐνες, βασιζόμενες στην ηλεκτροστατική. Έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαλύονται μετά τη χρήση είτε μέσα σε λίγα λεπτά είτε σε διάστημα μερικών ημερών, αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail.

«Θέλουμε να φτιάξουμε ένα προϊόν υγείας που θα απευθύνεται σε γυναίκες και θα τις προστατεύει από τη μόλυνση από τον ιό HIV και την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Υπάρχουν τα φάρμακα για να γίνει αυτό. Πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο για να είναι αποτελεσματικά και να θέλουν να το χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες και να το αποδεκτούν οι άνδρες» είπε η βοηθός καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον Kim Woodrow.



Την είδηση την βρήκαμε στις 12.12.12 από την nooz.gr στην http://www.nooz.gr/woman/neo-protoporiako-gunaikeio-profulaktiko

11 Δεκ 2012

ΟΗΕ, μακρυά η διαδορμή Εξάλειψης της Βίας για τις Αφγανές


Ο δρόμος για την προστασία των γυναικών από τη βία στο Αφγανιστάν είναι ακόμα μακρύς σύμφωνα με τον ΟΗΕ 


Το Αφγανιστάν έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ισχύει εδώ και τρία χρόνια και ποινικοποιεί την βία κατά των γυναικών, αλλά υπάρχουν ακόμα κενά στην εφαρμογή της, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.


Η χρήση του νόμου για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών παραμένει περιορισμένη δείχνοντας πως δεν προστατεύει πλήρως τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν από τη βία, τονίζει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του με τίτλο "Still a Long Way to Go".

Η έκθεση αφιερώνει τις πρώτες της σελίδες στη μαρτυρία της Σαντάτε, που παντρεύτηκε στα 15 της και γρήγορα έγινε θύμα του συζύγου και του πεθερού της, οι οποίοι την κακοποιούσαν συστηματικά.

"Η συνεχής κακομεταχείριση με ανάγκασε να καταθέσω αγωγή. Ομως ήταν μάταιο. Ο εισαγγελέας την αγνόησε και μου είπε ότι πρέπει να την αποσύρω, αλλιώς θα με στείλει φυλακή", είχε αποκαλύψει η νέα γυναίκα.

Λίγους μήνες αργότερα η Σαντάτε αυτοπυρπολήθηκε και υπέκυψε στα τραύματά της.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν, το διάστημα 21 Μαρτίου ως 21 Οκτωβρίου 2012 έχουν καταγραφεί 4.010 περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών.

Την περίοδο 21 Μαρτίου 2010 ως τις 21 Μαρτίου 2011 οι αντίστοιχες περιπτώσεις ήταν 2.299.

Ο ΟΗΕ επισημαίνει την αύξηση εγκλημάτων τιμής-για υποτιθέμενη απιστία που σπάνια αποδεικνύεται. "Οι αδικαιολόγητες διώξεις γυναικών και κοριτσιών που εγκαταλείπουν τα σπίτια τις για να γλυτώσουν από τη βία συνεχίζονται", αναφέρει η έκθεση.

Όμως αν και έχει αυξηθεί ο αριθμός των εγκλημάτων που καταγγέλλονται, "μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτά καταγράφονται επισήμως, ερευνώνται, διώκονται, παραπέμπονται στα δικαστήρια και οι υπεύθυνοι καταδικάζονται", υπογραμμίζεται στην έκθεση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 11.12.12 από news247.gr στην http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/kampanaki_gia_th_via_twn_gynaikwn_sto_afganistan.2046125.html 

Στη φωτογραφία νεαρές Αφγανές ποδοσφαιρίστριες

10 Δεκ 2012

Χιλή: Ένα μοτέλ θα πληρώσει πρόστιμο για διακρίσεις εναντίον ζευγαριού λεσβιών


Η πρώτη απόφαση στο πλαίσιο ενός νέου νόμου κατά των διακρίσεων, ένα δικαστήριο της Χιλής επέβαλε πρόστιμο σε ένα μοτέλ επειδή αρνήθηκε την είσοδο σε ένα ζευγάρι λεσβιών, και αποφάσισε ότι δεν μπορεί να αρνηθεί την είσοδο ούτε στο μέλλον. 

Το μοτέλ διατάχθηκε να πληρώσει 4.000 δολάρια πρόστιμο για το λεσβιακό ζευγάρι, και δόθηκε εντολή να μην απαγορεύσει ποτέ καμιά την ενοικίαση ενός δωματίου στη μονάδα εξ' αιτίας της σεξουαλικότητάς της, ανέφερε η Associated Press. 


Η ηγετική ομάδα της Χιλής για Ίσα Δικαιώματα, που αποκαλείται Movilh, δήλωσε πως η σημερινή ήταν μια απόφαση νίκης. Είχε κατατεθεί μήνυση εναντίον του μοτέλ αφ' ότου η νέα νομοθεσία κατά των διακρίσεων τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο 2012.

Στις 12 Ιουλίου 2012, ο πρόεδρος της Χιλής Sebastian Pinera υπέγραψε την νομοθεσία κατά των διακρίσεων στο εθνικό δίκαιο.

Τον περασμένο Μάρτιο, η λεσβία δικαστίνα Karen Atala κέρδισε την υπόθεση επιμέλειας των θυγατέρων της κατά των δικαστηρίων της Χιλής που της είχαν αφαιρέσει τις τρεις κόρες της το 2004, θεωρώντας πως η σεξουαλικότητά της έθετε την ανάπτυξή τις «σε κίνδυνο».

Μια νομική υπόθεση είναι σε εξέλιξη για την νομιμοποίηση της ισότητας του γάμου στη Χιλή. Τρία ζευγάρια έχουν αρχίσει ήδη μια δικαστική υπόθεση ώστε να αρθεί η απαγόρευση για την ισότητα του γάμου στη Χιλή.


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.12.12 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2012/12/08/chile-motel-fined-for-discriminating-against-lesbian-couple/

9 Δεκ 2012

Maria Miller: Η δυνατότητα να τελούνται στις εκκλησίες λεσβιακοί γάμοι θα ενισχύσει τη θρησκευτική ελευθερία

Η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού και Υπουργίνα Ισότητας, Maria Miller υποστηρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης για την εισαγωγή της πλήρους ισότητας γάμου στην Αγγλία και στην Ουαλία, σε ένα άρθρο της στην Daily Telegraph.

 Η κα. Μίλερ έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες από ό, τι οι συνάδελφοί της David Cameron και Nick Clegg μετά τη δημοσίευση των σχεδίων της κυβέρνησης. 


Στο άρθρο της, η κα. Μίλερ λέει: "Μερικές λένε ότι ο γάμος είναι ένας θεσμός ξεπερασμένος. Αυτή η άποψη είναι πολύ λάθος. Είναι εξίσου σημαντικός σήμερα όπως ήταν εκατοντάδες χρόνια πριν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχές της αγάπης, της πίστης και της δέσμευσης που βρίσκονται στην καρδιά του είναι ζωτικής σημασίας συστατικά μέρη μιας ισχυρής κοινωνίας. Ο γάμος φέρνει σταθερότητα και να μας ενώνει. Βοηθά να τις οικογένειές μας να είναι ισχυρότερες.

Συνεχίζει: «Μεγάλο μέρος της δύναμης του [του γάμου] έγκειται στην ικανότητά του να αλλάζει με το χρόνο. Δεδομένου ότι η κοινωνία έχει αλλάξει, έτσι κι ο γάμος έχει αλλάξει, και είναι διαθέσιμος σε ένα όλο και πιο ευρύ φάσμα ανθρώπων. Στον 21ο αιώνα, είναι ένας περιεκτικός και όχι αποκλειστικός, θεσμός. Είναι διαθέσιμος σε όλες τις ενήλικες που είναι έτοιμες να δώσουν τους όρκους της δια βίου πίστης και δέσμευσης. Εκτός, δηλαδή, αν τύχει να αγαπάς κάποια του ίδιου φύλου. Πιστεύω απλά πως αυτό δεν είναι σωστό, και γι 'αυτό η κυβέρνηση είναι σαφής: θέλουμε να κάνουμε το γάμο διαθέσιμο σε όλα τα ζευγάρια.

"Τώρα, ξέρω ότι αυτό είναι ένα θέμα που εγείρει έντονα συναισθήματα σε όλες τις πλευρές. Αλλά αν ρωτήσετε, οι περισσότερες συμφωνούν ότι ο γάμος είναι ένα καλό πράγμα, κάτι που πρέπει να επικροτηθεί και γιορτάζεται, ως μια πηγή τεράστιας χαράς και ευτυχίας, και ότι είναι λάθος να αποκλειστούν άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή αγαπούν κάποια του ίδιου φύλου".

Αντιμετωπίζοντας τις αντιρρήσεις από θρησκευτικές οργανώσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης, η κα. Μίλερ γράφει: «Ξέρω ότι έχουν διατυπωθεί ανησυχίες από ορισμένες θρησκευτικές ομάδες σχετικά με τα σχέδιά μας και τι θα σημαίνει για αυτές. Το έχω γράψει πολλές φορές, και θα το πω και πάλι, ότι ποτέ δεν θα έρθει ένας νόμος που θα θίγει - με οποιονδήποτε τρόπο - την εξουσία της Εκκλησίας να αποφασίσει ποια θα τελεί γάμο και ποια όχι.

Ούτε θρησκευτική οργάνωση, ούτε πρόσωπο, θα πρέπει ποτέ να αναγκαστεί να τελέσει λεσβιακούς γάμους. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εγγυάται ήδη την ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων, και αυτή δεν μπορεί να παραβιαστεί. Όμως, παρά την εγγύηση αυτή, θα πρέπει επίσης να επισπευσθούν επιπλέον τα νομικά στεγανά που εισάγουν πρωτογενές δίκαιο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι αυτή η προστασία είναι ισχυρή.

[...]


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.12.12 και απόσπασμά της το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2012/12/07/maria-miller-allowing-churches-to-hold-same-sex-marriages-will-strengthen-religious-freedom/

8 Δεκ 2012

Κίνδυνος θρόμβων από τα αντισυλληπτικά

Διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια για να αντιμετωπίσουν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, συγκριτικά με γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά αλλά δεν εμφανίζουν τη συγκεκριμένη ορμονική διαταραχή, συμπεραίνει μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην Canadian Medical Association Journal.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει το 6% με 10% των γυναικών οι οποίες βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία με ορισμένες εκτιμήσεις να αγγίζουν το 15%, καθιστώντας την ως την πιο κοινή ενδοκρινική διαταραχή σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και άλλοι είναι διπλάσιοι μεταξύ των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς την πάθηση.

Συνήθως θεραπεύεται με συνδυασμό αντισυλληπτικών σκευασμάτων για εξομάλυνση του έμμηνου κύκλου, για αντιμετώπιση της ακμής και της έντονης τριχοφυίας, συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο. Ωστόσο, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.


Ερευνήτριες από τις Ην. Πολιτείες και τον Καναδά εξέτασαν 87.012 γυναίκες ηλικίας 18 έως 46 ετών. Όπως αναφέρουν στη μελέτη τις, «βρήκαμε διπλάσιο ποσοστό αύξησης του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που έπαιρναν από το στόμα αντισυλληπτικά.

Βρήκαμε, επίσης, ότι, ακόμη κι αν δεν έπαιρναν αντισυλληπτικά, ο σχετικός κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ήταν αυξημένος κατά 1,5 φορά, σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς το σύνδρομο».


Όπως συμπεραίνουν οι συγγράφισες, οι γιατρίνες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής κατά τη συνταγογράφηση αντισυλληπτικής θεραπείας σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.



Την είδηση την βρήκαμε στις 7.12.12 από την nooz.gr στην http://www.nooz.gr/woman/kindunos-8romvon-apo-ta-antisulliptika

Ενδοοικογενειακή βία εντός των λεσβιακών σχέσεων

Συμβαίνει και σε εμάς 

Η ταινία της αγγλικής ΜΚΟ Broken Rainbow απευθύνεται στην ενδοοικογενειακή βία των λεσβιακών σχέσεων 

Η ΜΚΟ κυκλοφόρησε μια ταινία μικρού μήκους για να τονίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία στις λεσβιακές σχέσεις. 


Η ταινία, που είναι παραγωγή του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου η σύμβουλος, Jennifer, της Broken Rainbow που μιλά για τα βασικά σημάδια της ενδοοικογενειακής βίας και το πως η ΜΚΟ μπορεί να βοηθήσει κάποια που είναι θύμα, καθώς επίσης αμφισβητεί την αντίληψη της κοινωνίας σχετικά με το τι στην πραγματικότητα είναι η βία κατά των γυναικών.

Η ταινία, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 3 Νοεμβρίου 2012, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας υπογράμμισης της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου.

Η ταινία και η ΜΚΟ υπογραμμίζουν τα πολύ πραγματικά προβλήματα. Μία στις τέσσερις Lbtiq μπορεί να βιώσουν ενδοοικογενειακή βία και σε μια έρευνα, σχεδόν το 20% σε Lbtiq σχέσεις είπαν ότι είχαν απειληθεί με σωματική βία.

Ακούμε πολλά για την ενδοοικογενειακή βία στις ετερό σχέσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κακοποίηση είναι εξίσου διαδεδομένη σε λεσβιακές σχέσεις.

Η κακοποίηση εντός μιας οικείας σχέσης δεν είναι φυσικό πράγμα. Το 42% από όσες πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι ήταν ταπεινώθηκαν, υποβαθμίστηκαν, προσβλήθηκαν λεκτικά ή παρενοχλήθηκαν από τη συντρόφισά τις. Εξίσου συγκλονιστικό είναι πως, το 12% είχε πιεστεί σε σεξουαλική συνεύρεση.

Το 2011 η ΜΚΟ δέχτηκε 3.000 κλήσεις από θύματα κακοποίησης εντός μιας Lbtiq σχέσης που αναζητούσαν υποστήριξη.

Όσες θέλετε να παρακολουθήσετε την ταινία μικρού μήκους πατήστε εδώ.

Την είδηση την βρήκαμε στις 6.12.12 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine γραμμένη από Gemma Rose στην http://www.divamag.co.uk/category/news/it-happens-to-us-too.aspx Η φωτογραφία είναι της Bijoux Bde Kant.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο αντι-Lbtiq νόμος της Ουκρανίας εμποδίζει τα ταξίδια χωρίς βίζα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι ο προτεινόμενος αντι-Lbtiq νόμος της Ουκρανίας θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές της ελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζας) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κοινοβούλιο της Ουκαρνίας άρχισε να εξετάζει το νόμο 8711 στα τέλη του 2011. Το σχέδιο νόμου θα ποινικοποιεί τη δημόσια υποστήριξη των δικαιωμάτων των Lbtiq με πρόστιμα και φυλάκιση μέχρι πέντε χρoνιές.


Ευρωβουλευτίνες επανειλημμένα εξέφρασαν ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφίσματος, πως αυτός ο νόμος θα περιόριζε ανεπίτρεπτα την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.

Ρώτησαν πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν η έγκριση του νόμου 8711 θα είναι συμβατή με την συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Ουκρανίας για την απελευθέρωση της βίζας, η οποία θα επιτρέπει στις πολίτισες της Ουκρανίας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ.

Σε απάντηση, Štefan Füle δήλωσε εξ ονόματος της Επιτροπής:
Η ΕΕ εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση και ανησυχία που το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αποφάσισε να επανέλθει στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου 8711. [...]

Η νομοθετική πρωτοβουλία - δηλαδή το νομοσχέδιο 8711 - έρχεται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των σχετικών σημείων αναφοράς της [ΕΕ-Ουκρανίας στην απελευθέρωση της βίζας] σχέδιο δράσης.

Η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Διαμεσολαβήτριας, που ανέδειξαν τις ίδιες ανησυχίες και εξέφρασαν την προσδοκία πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει περαιτέρω αν η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία λαμβάνει πλήρως υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ουκρανίας.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έκρινε πρόσφατα ότι τέτοιοι νόμοι είναι ασυμβίβαστοι με το Διεθνές Σύμφωνο Πολιτικών και Ατομικών Δικαιωμάτων που η Ουκρανία έχει επικύρωση.

Επαναλαμβάνει τη θέση της Επιτροπής ότι πολλές βουλευτίνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και η Ολλανδή Υπουργίνα Εξωτερικών, η οποία επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτή τη χρονιά, η Ολλανδία θα ασκήσει βέτο στην συμφωνία για τη βίζα αν περάσει αυτή η νομοθεσία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί του ψηφίσματος για την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.
 

Την είδηση την βρήκαμε στις 7.12.12 και την μεταφράσαμε από την lgbt-ep.eu  στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/european-commission-ukraines-bill-8711-obstacle-to-eu-ukraine-visa-agreement/

6 Δεκ 2012

Επιτρέπεται η διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης σε περιπτώσεις μετάβασης φύλου


Επιτρέπεται η διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης σε περιπτώσεις μετάβασης φύλου με χειρουργική επέμβαση, ενώ και η μεταβολή του κυρίου ονόματος θεωρείται επιτρεπτή όταν γίνεται μετάβαση φύλου, με βάση τη νομολογία. Αυτό διευκρινίζεται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή. Στο έγγραφο, όμως, επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που έχει γίνει επαναπροσδιορισμός φύλου χωρίς τη μεσολάβηση ιατρικής διαδικασίας, η αλλαγή των εγγράφων προϋποθέτει αλλαγή στον Αστικό Κώδικα.
 
Τι ισχύει όμως σήμερα για τα άτομα που έχουν κάνει μετάβαση φύλου; Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, με το Ν. 344/1976 «Περί ληξιαρχικών πράξεων», για τη διόρθωση των ληξιαρχικών πράξεων απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ενώ σφάλματα που παρεισέφρησαν κατά τη σύνταξη των ληξιαρχικών πράξεων και δεν αφορούν τον τόπο, την ημέρα, το μήνα, το έτος και την ώρα τέλεσης του γεγονότος, διορθώνονται και με άδεια του εισαγγελέα Πρωτοδικών.

«Οι μεταβολές που επέρχονται στην κατάσταση του φυσικού προσώπου, μετά τη σύνταξη των ληξιαρχικών πράξεων, εξαιτίας διαφόρων λόγων, μεταξύ των οποίων και η μετάβαση φύλου, καταχωρούνται στο περιθώριο της οικείας ληξιαρχικής πράξης (άρθρο 14 Ν. 2503/1997)», αναφέρει ο κ. Αθανασίου και προσθέτει ότι «ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις μετάβασης του φύλου με χειρουργική διορθωτική επέμβαση, επιτρέπεται η διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης».

Περαιτέρω, όπως διευκρινίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, η μεταβολή του κύριου ονόματος θεωρείται επιτρεπτή, μόνο όταν συντρέχει εξαιρετική περίπτωση ή ιδιαίτερη ανάγκη, η οποία δικαιολογεί αυτήν την αλλαγή, η δε νομολογία επικαλείται διαφόρους λόγους, μεταξύ των οποίων εντάσσεται και η μετάβαση φύλου.
Βάσει των διορθωμένων ληξιαρχικών πράξεων γέννησης γίνεται και η διόρθωση των καταχωριθέντων στοιχείων στο Δημοτολόγιο (ως προς το όνομα, το φύλο κ.τ.λ.) από το οποίο εκδίδονται πιστοποιητικά για κάθε νόμιμη χρήση καθώς και για την έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, αναφέρει ο κ. Αθανασίου.

Επισημαίνει ωστόσο ότι ο επαναπροσδιορισμός φύλου, χωρίς τη μεσολάβηση ιατρικής διαδικασίας, προϋποθέτει την αναμόρφωση των σχετικών διατάξεων του Αστικού Κώδικα.

Στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες με νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τις διακρίσεις για λόγους ταυτότητας κοινωνικού φύλου και επιτρέπει την αλλαγή εγγράφων για τις-τους τρανς, είτε αυτά έχουν προβεί σε ιατρικό επαναπροσδιορισμό φύλου είτε όχι, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και την πραγματική ταυτότητα κοινωνικού φύλου. 

Το απόσπασμα της είδησης το βρήκαμε στην http://gr.news.yahoo.com/%CE%BC%CE%B5-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-181300260.html 

Στη φωτογραφία η Candy Darling, μια από τις προτωοπόρες τρανς που το 1970 έκανε ήδη καρίερα ως φωτομοντέλο στις Ην. Πολιτείες.

"Δυσφορία", αποφάσισε ο ΑΡΑ για τις trans

Ο Σύλλογος Ψυχιατρικής των Ην. Πολιτειών-ΑΡΑ παύει να κατατάσσει τις-τους τρανς και όσες βρίσκονται σε ασυμφωνία με το φύλο τις ως πρόσωπα που έχουν κάποια ψυχική ασθένεια 

Οι αναθεωρήσεις στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών αντανακλά παρόμοιες κινήσεις ώστε να αποχαρακτηρίσει την λεσβιακότητα ως ψυχική ασθένεια στις Ην. Πολιτείες το 1973. 

Μέχρι τώρα ο όρος «διαταραχή ταυτότητας κοινωνικού φύλου» χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρισθούν όσες-οι είναι trans και έχει χρησιμοποιηθεί ως βασικό επιχείρημα για την εκστρατεία κατά της ισότητας των δικαιωμάτων των τρανς.

Η νέα έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών θα χαρακτηρίζει τις trans ως πρόσωπα που έχουν “δυσφορία με το κοινωνικό φύλο” τις, ένας όρος για να γνωστοποιήσει την ένταση που προκαλείται από την «σημαντική ασυμφωνία μεταξύ κάποιας που βιώνει ή και εκφράζει το κοινωνικό φύλο της και το προσδιορισμένο βιολογικό φύλο της". Ο στόχος είναι, έτσι ώστε θεραπεία μπορεί να προσφέρεται χωρίς να στιγματίζει τις-τους trans ως ψυχικά διαταραγμένες.


Ο καθηγητής ψυχολογίας Frank Farley του Temple University είπε στο CBS News ότι ακόμα κι αν η αλλαγή είναι μια βελτίωση, δεν είναι πλήρης. "Σημαντικές αποφάσεις έχουν παρθεί στα δικαστήρια, στο σύστημα ψυχικής υγείας, στις ασφαλιστικές, έτσι θέλουμε να είναι απολύτως άψογες και έτσι ορισμένα από αυτά τα θέματα δεν είναι ιδιαίτερα συμπαγής επιστήμη".

Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ζητώντας να σταματήσει την ταξινόμηση των τρανς ως διανοητικά άρρωστων.

Η «διαταραχή ταυτότητας κοινωνικού φύλου» ταξινομείται σήμερα ως “ψυχική διαταραχή και διαταραχή συμπεριφοράς” στην Διεθνή Ταξινόμηση Νόσων της ΠΟΥ.
Πολλές-οι τρανς και οι νοσοκομειακές γιατρίνες-οι προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο «δυσφορία κοινωνικού φύλου». Ενώ οι αιτίες δεν είναι ακόμη γνωστές, η έρευνα έχει προτείνει γενετικές και ορμονικές αιτίες.

Η Διεθνής Ταξινόμηση Νόσων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι επί του παρόντος υπό αναθεώρηση με την επόμενη λίστα να ολοκληρώνεται μέσα στο 2015.
Μέχρι το 1990, η οργάνωση χαρακτήριζε την λεσβιακότητα ως ψυχική ασθένεια.
 
 
Την είδηση την βρήκαμε στις 4.12.12 από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2012/12/04/american-psychiatric-association-to-longer-classify-transgender-people-as-having-a-mental-illness/