26 Σεπ 2013

Φιλικότερη η Αλβανία προς τις λεσβίες

Είναι αυτή η πιο φιλική προς τις λεσβίες κυβέρνηση σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων; 

Ηγέτιδες της Lbtiq κοινότητας συναντήθηκαν με τον υπουργό Veliaj "Εδώ θα βρείτε πάντα μια ανοιχτή πόρτα", είπε ο νέος υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και Νεολαίας κ. Erion Veliaj και η στενή συνεργάτιδά του που συζήτησαν σήμερα με λεσβίες ακτιβίστριες τις ευκαιρίες για το πώς θα προωθήσουν τα δικαιώματα της λεσβιακής κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε ένα ζεστό πνεύμα κατανόησης, συζητήθηκε η δυνατότητα να περιληφθούν στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης των μελών του Υπουργείου από την Lbtiq κοινότητα. 

Ο υπουργός φαίνεται να είναι ενθουσιασμένος με την ιδέα της θέσπισης αυτή, για πρώτη φορά, ένα καταφύγιο για τις Lbtiq που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ασφάλεια τις με τις οικογένειές τις, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της δημόσιας εκ-δήλωσης. 
Ο Υπουργός χαιρέτισε την πρόταση αυτή χωρίς κανένα δισταγμό και είπε ότι είναι πρόθυμος να μετατρέψει το καταφύγιο όχι μόνο ως ένα προσωρινό χώρο, αλλά ως δυνατότητα για την κοινότητα να εκπαιδεύεται και να βοηθήσει στην εξεύρεση νέων ευκαιριών απασχόλησης. 

"Είμαστε πρόθυμες-οι να συνεργαστούμε για να βρούμε τους καλύτερους τρόπους ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της κοινότητάς σας. Σε αυτό το υπουργείο θα βρίσκετε πάντα μια ανοιχτή πόρτα", δήλωσε ο υπουργός Veliaj, του οποίου το πολιτικό υπόβαθρο ξεκίνησε το 2003, όταν ξεκίνησε η πρωτοβουλία πολιτισών-ων που ονομάζεται MJAFT ! (Αρκετά), η οποία έγινε ένα πολιτικό κίνημα, με στόχο να σταματήσει η απάθεια της νεολαίας και να την ενθαρρύνει να διαμαρτυρηθεί για τα δικαιώματά της. 

Η Pinderi και ο Karaj ήταν της γνώμης ότι η Lbtiq κοινότητα θα πρέπει να εκπροσωπείται συγκεκριμένα και πολύ πιο αποτελεσματικά στη δομή του υπουργείου και να μην είναι ένα μικρό τμήμα μέσα σε ένα μεγάλο τμήμα, όπως ήταν με την παλιά κυβέρνηση (δεξιά).

Ο υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να εξετάσει αυτή την ιδέα, και είπε ακόμη ότι θα ήθελε η κοινότητα να αυτο-εκπροσωπείται στο υπουργείο και ότι αυτή η δομή θα πρέπει να οδηγείται από την ίδια την κοινότητα. 
Επίσης, συζήτησαν για τη βελτίωση της νομοθεσίας, ιδιαίτερα του οικογενειακού κώδικα, προκειμένου να συμπεριληφθεί, για πρώτη φορά στην Αλβανία, η νομική αναγνώριση της συμβίωσης. 
Ο υπουργός είναι πρόθυμος να προωθήσει σε πολιτικό επίπεδο το θέμα αυτό, έχοντας κατά νου ότι είναι επίσης ένα τμήμα του πολιτικού προγράμματος του SP, του κόμματος της πλειοψηφίας όπου σχημάτησε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας τη νέα αλβανική κυβέρνηση. 

Ο υπουργός προέτρεψε επίσης τις ακτιβίστριες να προετοιμάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με ζητήματα της Lbtiq κοινότητας για το προσωπικό του υπουργείου του οποίου ηγείται.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας, με έναν κώδικα δεοντολογίας που απαιτεί το σεβασμό της Lbtiq κοινότητας 
Οι ΜΚΟ Συμμαχία Κατά των Διακρίσεων και ProLbtiq χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στον κώδικα δεοντολογίας, την αρχή απαγορεύσεως των διακρίσεων. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, η οποία αντανακλάται στην παράγραφο 3 του παρόντος Κώδικα, "Το μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, με τις ενέργειές του δεν θα πρέπει να ευνοεί ή να κάνει διακρίσεις σε ένα συγκεκριμένο θέμα, λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικότητας, γλώσσας, ταυτότητας τρανς φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, πολιτικών θρησκευτικών ή φιλοσοφικών πεποιθήσεων, οικονομικής μορφωτικής και κοινωνικής κατάστασης, εγκυμοσύνης, διαζευγμένων γονιών, γονικής μέριμνας, ηλικίας, οικογενειακών συνθηκών ή συνθηκών γάμου, οικογενειακής κατάστασης, κατοικίας, κατάστασης υγείας, γενετικών προδιαθέσεων, αναπηρίας, του ανήκειν σε μια συγκεκριμένη ομάδα ή για οποιανδήποτε άλλη παρόμοια αιτία». 

Οι δύο παραπάνω ΜΚΟ δήλωσαν σε δελτίο Τύπου ότι "η συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας τρανς φύλου ως πιθανές αιτίες για διάκριση αποτελεί ένα ιστορικό βήμα που μια αλβανική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση". 


Την είδηση την βρήκαμε στις 20.9.13 και την μεταφράσαμε από την historia-ime.com στην http://historia-ime.com/en/english/167-is-this-the-most-lgbt-friendly-government-in-entire-balkan-region.html