20 Ιουλ 2014

Ελληνικό δικαστήριο έσωσε Κενυάτισσα από κλειτοριδεκτομή


Το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ανέστειλε την απέλαση Κενυάτισσας και των τριών παιδιών της, προκειμένου να μην υποστεί η ίδια κλειτοριδεκτομή

Το διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε την πρώτη ιστορική απόφαση για την χορήγηση διεθνούς προστασίας ​ που αφορά τη​ μη απέλαση Κενυάτισσας και των τριών παιδιών της για να μην υποστεί εκείνη κλειτοριδεκτομή και τα παιδιά της​ βασανισμό.

Η ​επίμαχη ​απ​ό​φαση είναι η πρώτη εφαρμογή του μέτρου της χορήγησης διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με την Σύμβαση της Γενεύης του 1951, που αφορά τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων των γυναικών (Female genital multilation - FGM). 

Η Κενυάτισσα ήρθε στην Ελλάδα το 2002 και υπέβαλε αίτημα διεθνούς προστασίας για τον εαυτό της και τα τρία ανήλικα παιδιά της ηλικίας 13, 5 και 3 ετών (το τελευταίο μάλιστα ήταν νόμιμο παιδί αμερικανού πολίτη). ​​Στο αίτημα της ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα της, γιατί ανήκει στη φυλή Kikuyu, που υποβάλλουν σύμφωνα με τις παραδόσεις τις γυναίκες στην πρακτική FGM. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει από την οργάνωση Mungiki που δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές της Κένυας. 

Το αιτημα της απορρίφθηκε δυο φορές απο το το περιφερειακό γραφείο ασύλου Αττικής και την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με την αιτιλογία ότι δεν προσκόμισε «αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο επικαλούμενος φόβος της λόγω του κινδύνου υποβολής στην πρακτική του FGM από την οργάνωση Mungiki μπορεί να θεωρηθεί εύλογος και θεμελιωμένος σε αντικειμενικά δεδομένα, ώστε να συνάγεται ότι υπάρχει άμεσος και ​​αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή ή τη σωματική της ακεραιότητα σε περίπτωση επιστροφής στη χώρα καταγωγής της». 

Η Κενυάτισσα προσέφυγε στην Δικαιοσύνη επικαλούμενη «ανεπανόρθωτη βλάβη που συνίσταται για την ίδια στην υποβολή σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και για καθένα από τα παιδιά της στην υποχρεωτική στρατολόγηση από εγκληματική οργάνωση (για το πρώτο), σε πιθανή αρπαγή από τις εγκληματικές οργανώσεις (για το δεύτερο) και σε κίνδυνο δίωξής του (για το τρίτο), γιατί είναι νόμιμο τέκνο της και ενός αμερικανού πολίτη».

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με πρόεδρο την πρόεδρο Εφετών Σταυρούλα Λιάγκου και εισηγήτρια την Εφέτη Σταυρούλα Μπρούστα, έκανε δεκτή προσωρινά την αίτησή της. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 20.7.14 από την The Toc στην http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/elliniko-dikastirio-eswse-kenuatissa-apo-kleitoridektomi