15 Ιουλ 2014

Τα παιδιά στις λεσβιακές οικογένειες τα καταφέρνουν μια χαρά Β'

Παρά το ότι τα παιδιά τα πηγαίνουν καλά, πολλά παιδιά βίωσαν την εμπειρία του στίγματος, η οποία συνδεόταν με χαμηλότερη βαθμολόγηση-σκορ σε μια σειρά από κλίμακες. Το στίγμα μπορεί να είναι ραφιναρισμένο, όπως είναι τα γράμματα στο σπίτι από το σχολείο που απευθύνεται προς την κυρία και τον κύριο. Ή μπορεί να είναι εμφανές και πολύ επιζήμιο, με τη μορφή του εκφοβισμού και της κακοποίησης στο σχολείο. Όσο περισσότερο το στίγμα που βιώνει η οικογένεια, τόσο μεγαλύτερος ο αντίκτυπος στην κοινωνική και συναισθηματική ευημερία των παιδιών. 

Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν και ενισχύουν την υφιστάμενη διεθνή έρευνα που έγινε με μικρότερα μεγέθη δειγμάτων. 


Είναι ενδιαφέρον, πως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις-στοιχεία ότι η δομή των λεσβιακών οικογενειών, ιδίως σε σχέση με την εργασία και τα καθήκοντα στο σπίτι, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά τα καταφέρνουν οι οικογένειες. Οι λεσβίες γονείς, για παράδειγμα, μοιράζονται πιο ισότιμα τη φροντίδα των παιδιών και τις ευθύνες των εργασιών από ότι οι ετεροφυλόφιλες οικογένειες.


Είναι απελευθερωτικό για τις γονείς να αναλαμβάνουν ρόλους που ταιριάζουν στις δεξιότητες τις, παρά να τις προκαθορίζουν με βάση τα έμφυλα στερεότυπα, όπου η μαμά είναι εκείνη που παρέχει την πρωτοβάθμια φροντίδα και ο μπαμπάς είναι αυτός που φέρνει κυρίως το ψωμί της οικογένειας. Η έρευνα μας δείχνει ότι η εγκατάλειψη αυτών των έμφυλων στερεοτύπων μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία των παιδιών.

Πολιτικοποίηση των λεσβιακών οικογενειών 

Λίγο περισσότερο από ό, τι πριν από δύο χρόνια η ομάδα “Οικογενειακές Γιατρίνες-οι” δημιούργησε πρωτοσέλιδο υποννοώντας ότι:
τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σαφή ως προς το ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια οικογένεια με τη μητέρα και τον πατέρα τα καταφέρνουν καλύτερα σε όλες τις παραμέτρους από τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς.

 
Ο ισχυρισμός αυτός υπαγορεύθηκε από μια έρευνα της Επιτροπής της Γερουσίας για την ισότητα του γάμου.Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, οι συζητήσεις σχετικά με τη θέση των παιδιών στις λεσβιακές οικογένειες συνεχίστηκαν, με αξιόλογες παρατηρήσεις που προέρχονται από πολλές γωνιές υποστηρίζοντας ότι αυτές-οι που έλκονται από το ίδιο φύλο δεν είναι σε θέση να αναθρέψουν παιδιά. 


Ο γερουσιαστής Ron Boswell ρώτησε, "ποιός θα παίρνει το αγόρι στο ποδόσφαιρο; Ποια-ος θα του λέει τι είναι σωστό, τι είναι λάθος"; 
Ο γερουσιαστής Cory Bernardi συνέκρινε την λεσβιοσύνη, ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία. Και παρόλο που η ACT προσπάθησε να νομοθετήσει για την ισότητα γάμου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακύρωσε αυτούς τους νόμους με την αιτιολογία ότι ήταν συνταγματικά άκυροι. 

Τώρα αυτή η συζήτηση συνεχίζεται. Η θέσπιση νομοθεσιών σε όλη την Αυστραλία είναι αντιφατική, με αρκετά κράτη όπως η Νέα Νότια Ουαλία και η Δυτική Αυστραλία να επιτρέπουν την παιδοθεσία από λεσβιακά ζευγάρια.

Ο γερουσιαστής Ron Boswell ρώτησε, “ποιός θα παίρνει το αγόρι στο ποδόσφαιρο; Ποιά-ος θα του λέει τι είναι σωστό, τι είναι λάθος”; "Ο γερουσιαστής Cory Bernardi συνέκρινε την λεσβιοσύνη, ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία. Και παρόλο που η ACT προσπάθησε να νομοθετήσει για την ισότητα γάμου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακύρωσε αυτούς τους νόμους με την αιτιολογία ότι ήταν συνταγματικά άκυροι.

Τώρα αυτή η συζήτηση συνεχίζεται. Η θέσπιση νομοθεσιών σε όλη την Αυστραλία είναι αντιφατική, με κράτη όπως η Νέα Νότια Ουαλία και η Δυτική Αυστραλία να επιτρέπουν την παιδοθεσία από λεσβιακά ζευγάρια. Το ζήτημα της παιδοθεσίας έχει εγερθεί στο προσκήνιο στη Βικτώρια καθώς κινούμαστε προς εκλογές. 

Το ζήτημα της παιδοθεσίας έχει εγερθεί στο προσκήνιο στη Βικτώρια καθώς κινούμαστε προς εκλογές. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει σε λεσβιακά ζευγάρια να έχουν πρόσβαση στην παιδοθεσία με αποτέλεσμα πολλές λεσβιακές οικογένειες ζουν με κάποια ανασφάλεια για τα γονικά δικαιώματα. Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα εκείνες που για χρόνια είναι ανάδοχες γονείς παιδιών ή τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσω παρένθετης μητέρας.

Στην πορεία προς εκλογές του Νοεμβρίου της Victoria, το Εργατικό Κόμμα της Victoria είναι έτοιμο να στηρίξει τη μεταρρύθμιση για την παιδοθεσία. Το Φιλελεύθερο Κόμμα δεν έχει ακόμη δεσμευτεί, αλλά έχει αφήσει τον Clem Newton-Brown να εξετάσει το ζήτημα που παλεύει να κρατήσει φιλική, προς τις λεσβίες, γκέι,την έδρα του στη Prahran. 

Καθώς προχωρούμε σε ένα νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με την καταλληλότητα των λεσβιών ως γονέων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα λόγια των πολιτικών μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις 33.000 και πλέον λεσβιακές οικογένειες στην Αυστραλία. Αλλά στην αντιμετώπιση ενός αριθμού αυτών των εμποδίων, συμπεριλαμβανομένου του στιγματισμού και των νομοθετιμένων διακρίσεων, τα παιδιά με λεσβίες γονείς φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά. 

Αντί να επικρίνουμε αυτές αγαπημένες οικογενειακές μονάδες ίσως είναι η ώρα να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από αυτές - προς όφελος όλων των παιδιών.


Βρίσκεστε στο Β' μέρος της είδησης για να βρεθείτε στο Α' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.7.14 και την μεταφράσαμε από την theconversation.com στην http://theconversation.com/kids-from-same-sex-families-fare-as-well-as-peers-or-better-28803