1 Μαΐ 2014

Με την οικιακή φροντίδα ασχολείται συστηματικά μόνο το 9% των ανδρών στην Ελλάδα


Με την οικιακή φροντίδα ασχολείται συστηματικά μόνο το 9% των ανδρών στη χώρα μας, έναντι ποσοστού 78% των γυναικών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων. Στις χώρες της Ε.Ε, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 24% στους άνδρες και 77% στις γυναίκες. 

Στην Ευρώπη, οι εργαζόμενες γυναίκες που έχουν ταυτόχρονα τη φροντίδα των παιδιών και την οικιακή εργασία είναι κατά μέσο όρο 30% περισσότερες από τους εργαζόμενους άνδρες. 

Στην Ε.Ε, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες δαπανούν 26 ώρες την εβδομάδα για φροντίδα μελών της οικογένειας και οικιακή εργασία, ενώ οι άνδρες μόνο εννέα ώρες. Αντίστοιχα, τα ποσοστά και οι αριθμοί στην Ελλάδα δείχνουν πολύ περισσότερες ώρες απασχόλησης για τις γυναίκες και ελάχιστες για τους άνδρες. 

Η οικονομική κρίση πλήττει κυρίως τις γυναίκες, αφού τις εξαναγκάζει να υποστούν κακής ποιότητας θέσεις εργασίας και τις ωθεί σε ημι- απασχόληση, άτυπες μορφές εργασίας, μαύρη αγορά εργασία και στη μη αμειβόμενη, μη αναγνωρισμένη οικιακή εργασία- φροντίδα. Οι γυναίκες στην Ε.Ε. έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να εγκλωβιστούν στην ημι- απασχόληση από τους άνδρες. 

«Εγκλωβισμένες οι γυναίκες στο ρόλο της σούπερ γυναίκας, στη σημερινή συγκυρία, αναζητούν, ακόμη πιο δυναμικά από τον άνδρα, πρόσθετες πηγές εισοδήματος για να στηρίξουν το νοικοκυριό, διατηρώντας συγχρόνως εξ' ολοκλήρου την οικογενειακή και οικιακή φροντίδα. Επωμίζονται πολλά καθήκοντα, αλλά φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλύτερα στη συμφιλίωση εργασίας και οικογενειακής ζωής, σε σχέση με τους άνδρες εργαζόμενους. Αντίθετα, οι άνδρες εμφανίζονται αμετακίνητοι ως προς τις εργασιακές τους συνήθειες και νοοτροπία» τόνισε η γ.γ. Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια, στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Οικογένειας στην ΕΕ (COFACE) και του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), την Τρίτη. 


«Βιονικές γυναίκες» αλλά και κόστος στην ευρωπαϊκή οικονομία 

Η ανισότητα των δύο φύλων, όσον αφορά στην οικογενειακή και οικιακή φροντίδα, δεν αναγάγει μόνο υποχρεωτικά τη γυναίκα σε «βιονική γυναίκα» όπως επισήμανε η κ. Κόλλια. Στοιχίζει ακριβά και στην ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία, τους ρυθμούς μεγέθυνσης και ανάπτυξής της. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το ήμισυ της αύξησης του ρυθμού απασχόλησης στην Ευρώπη και το 1/4 της οικονομικής ανάπτυξης οφείλονται στη μείωση του χάσματος μεταξύ ανδρικής και γυναικείας απασχόλησης, που επιτεύχθηκε μετά το 1995. 


«Γυναίκες σε δεύτερους ρόλους, κοινωνίες σε στασιμότητα» 
Μολονότι οι γυναίκες είναι πιο μορφωμένες από τους άνδρες, με το 60% να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, ελάχιστες φθάνουν στα υψηλότερα κλιμάκια των ακαδημαϊκών θεσμών, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας. Εξακολουθούν να υπο- αντιπροσωπεύονται στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων. Αν και αλλεπάλληλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας, λιγότερο από 3% των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών διευθύνονται από γυναίκες. 

«Εγκλωβίζοντας τις γυναίκες σε δεύτερους ρόλους, οι κοινωνίες καταδικάζονται σε στασιμότητα» τόνισε η γ.γ. Ισότητας των Φύλων και πρόσθεσε: «Στερούνται πολύτιμο ταλέντο, γνώση, αναπτυξιακό δυναμικό και ζωτική ενέργεια». 


Νέο «μοντέλο συμπεριφοράς - πολιτιστικό μοντέλο» 

Η γ.γ. Πρόνοιας και πρώην γ.γ. Ισότητας των Φύλων, Έφη Μπέκου, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, έκανε λόγο για νέο «συμπεριφορικό - πολιτιστικό μοντέλο» που αναπτύχθηκε στην κρίση και απεικονίζεται γλαφυρά στη νέα νοοτροπία που έχει αναπτυχθεί στην Ελληνίδα, η οποία σήμερα δεν δηλώνει οικιακά όταν υποχρεωτικά έχει αποσυρθεί από την αγορά εργασίας, αλλά άνεργη. Σύμφωνα με τη γ.γ. Πρόνοιας, αυτό σημαίνει ότι, πλέον, η Ελληνίδα διεκδικεί το βασικό αγαθό της εργασίας. Γι' αυτό, στο πλαίσιο των νέων πολιτικών που σχεδιάζονται για την ένταξη στην μετά κρίση αγορά εργασίας, καίριο ρόλο διαδραματίζουν τα προγράμματα εργασιακής επανένταξης των γυναικών. 

Όσον αφορά στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, η κ. Μπέκου τόνισε ότι δεν μπορούμε, πλέον, να προχωρήσουμε στην οικονομική ανάπτυξη χωρίς να συμπεριλάβουμε και το στοιχείο της κοινωνικής ανάπτυξης, που αφορά την κοινωνική ένταξη όλων των ομάδων πληθυσμού και την κοινωνική συνοχή, που θα υπηρετηθούν με υπηρεσίες συμφιλίωσης οικογενειακής ζωής- εργασιακού βίου για τα δύο φύλα και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Γι' αυτό στις νέες σχεδιαζόμενες πολιτικές πρέπει να αναδειχθούν τα αναπτυξιακά στοιχεία της κοινωνικής πολιτικής και να μπει στην άκρη η παραδοσιακή, προνοιακή αντίληψη. 

Ένα τρίτο στοιχείο, το οποίο, κατά τη γ.γ. Πρόνοιας, ολοκληρώνει τις νέες πολιτικές είναι το δημογραφικό. Όπως επισήμανε, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αναθεώρηση των οικογενειακών παροχών, με πολιτικές στήριξης από το πρώτο παιδί και όχι με πολιτικές που ευνοούν αποκλειστικά τις πολύτεκνες οικογένειες. Η ίδια σημείωσε ότι θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για το ελάχιστο, εγγυημένο εισόδημα, στο πλαίσιο στοχευμένων πολιτικών. 


Μακρή: Η κρίση έχει εντείνει τη βία κατά των γυναικών 

Η υφυπουργός Υγείας και πρώην γ.γ. Ισότητας των Φύλων, Ζέτα Μακρή, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους οικογενειακούς και εργασιακούς θεσμούς. Όπως είπε, η κρίση έχει εντείνει τη βία κατά των γυναικών, είτε πρόκειται για εργασιακή παρενόχληση, είτε για ενδο- οικογενειακή βία, είτε για εν γένει βίαιες συμπεριφορές. Κι αυτό, διότι το άγχος οδηγεί τους άνδρες σε βίαιες και ανεξέλεγκτες ενέργειες. 

Η κ. Μακρή επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης προγραμμάτων για την καταπολέμηση των στερεότυπων λόγω φύλου και τη βελτίωση του καταμερισμού οικογενειακής- επαγγελματικής ζωής. Σημείωσε ότι η πολιτεία πρέπει να ενθαρρύνει την πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας με προγράμματα κατάρτισης, μέριμνας για τα παιδιά και εφαρμογή των ισχυουσών ρυθμίσεων για τη μητρότητα και την πατρότητα.  

Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη χαμηλότερη θέση στην Ε.Ε, μετά την Πορτογαλία, στην άνιση κατανομή των ευθυνών φροντίδας του νοικοκυριού και της οικογένειας μεταξύ των δύο φύλων, όπως δείχνει ο Σύνθετος Δείκτης Ισότητας. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 29.4.14 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=428143