17 Μαΐ 2014

Ημέρα Κατά της Λεσβοφοβίας Αμφιφοβίας, 17 Μαΐου


Σε μια συνέντευξη στο Associated Press για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αμφιφοβίας Λεσβοφοβίας, ο Γενικός Γραμματέας Thorbjørn Jagland είπε πως είναι "αισιόδοξος" πως η Ευρώπη "πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση" σχετικά με τις διακρίσεις κατά των Lbtiq. 

Επαίνεσε την νίκη της Conchita Wurst στο φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ως ένδειξη της ανοχής και “ένα θετικό σημάδι" για τα δικαιώματα των Lbtiq. "Τα δικαιώματα των Lbtiq είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι ειδικά δικαιώματα", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας. 

Ο κ. Jagland εξέφρασε την ανησυχία του για την έγκριση της νομοθεσίας διακρίσεων υπό τη μορφή της απαγόρευσης της «λεσβιακής προπαγάνδας» στη Ρωσία και σε άλλες χώρες. Ο ίδιος δήλωσε στο Associated Press ότι είναι «λυπημένος» από την απαγόρευση της εκδήλωσης της Pride Conchita Wurst στη Μόσχα: "Η ελευθερία του ειρηνικού συνέρχεσθαι αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, και απευθύνω έκκληση προς τη Ρωσία να το τηρεί". 

Τόνισε επίσης ότι οι Lbtiq αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε όλη την Ευρώπη. "Πρόσφατα, το 1999, το δικατήριο μας [στην υπόθεση Smith και Grady κατά Αγγλίας (1999)], διαπίστωσε ομόφωνα ότι η απαλλαγή του στρατιωτικού προσωπικού στην Αγγλία με την αιτιολογία ότι ήταν Lbtiq ήταν μια παραβίαση του δικαιώματός τις-τους στην ιδιωτική ζωή και αυτή η σημαντική απόφαση, οδήγησε την Αγγλία να εγκρίνει έναν αναθεωρημένο κώδικα κοινωνικής συμπεριοφοράς προς το σεξουαλικό προσανατολισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, τον Ιανουάριο του 2000". 

 "Κάθε χώρα δεν κινείται με την ίδια ταχύτητα, αλλά βλέπουμε γενικά θετική τάση», είπε. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.5.14 και την μεταφράσαμε από την http://hub.coe.int/en/web/coe-portal/press/newsroom?p_p_id=newsroom&_newsroom_articleId=1887657&_newsroom_groupId=10226&_newsroom_tabs=newsroom-topnews&pager.offset=0