26 Αυγ 2013

Δικαστής είπε σε γυναίκα να αφαιρέσει την μπούργκα


Δικαστής είπε σε γυναίκα από την περιοχή Hackney να αφαιρέσει την μπούργκα 

Δικαστής αρνήθηκε να αφήσει μια μουσουλμάνα που φορούσε μια μπούργκα που κάλυπτε πλήρως το πρόσωπό της να πάρει το λόγο μέχρι ότου αποκαλύψει το πρόσωπό της. 

Η 21χρονη από το Hackney, η οποία κατηγορείται για εκφοβισμό μάρτυρα, είπε ότι δεν θα μπορούσε να αφαιρέσει τη μπούργκα μπροστά σε άνδρες, λόγω της θρησκείας της. 

Ο δικαστής Peter Murphy είπε ωστόσο, ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί δίκη με τη μπούργκα, που αποκαλύπτει μόνο τα μάτια της, γιατί η ταυτότητά της δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. 

Η γυναίκα αναμένεται να επιστρέψει στο δικαστήριο Blackfriars στις 12 Σεπτεμβρίου. 

Ο δικαστής Murphy είπε ότι η αρχή της ανοικτής δικαιοσύνης αγνοεί τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της γυναίκας, προειδοποιώντας ότι μία άλλη γυναίκα θα μπορούσε να πάει στο εδώλιο της κατηγορουμένης και να προσποιείται ότι είναι η ίδια, αν δεν δείξει το πρόσωπό της. 

«Ανοικτή δικαιοσύνη» 
Είπε: «Είναι απαραίτητο, για αυτό το δικαστήριο πρέπει να πεισθεί ότι μπορεί να αναγνωρίσει την εναγόμενη. 
"Αν και σέβομαι προφανώς το δικαίωμα να ντύνεται με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί, βεβαίως εκτός δικαστηρίου, το συμφέρον της δικαιοσύνης είναι υψίστης σημασίας. 
«Δεν μπορώ, ως δικαστής, να δεχθώ την ένσταση από μία γυναίκα ή ένα πρόσωπο της οποίας την ταυτότητα δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω". 

Η δικηγορίνα της γυναίκας, Claire Burtwistle, είπε στο δικαστήριο πως η γυναίκα δεν ήταν διατεθειμένη να χαμηλώσει τη μπούργκα της με άνδρες παρόντες στο χώρο και πρότεινε πως μια αστυνομικίνα ή δεσμοφυλάκισα θα μπορούσε να προσδιορίζει αν πράγματι είναι η εναγόμενη και να επιβεβαιώσει το δικαστήριο.

Ωστόσο, ο δικαστής Murphy απέρριψε την πρόταση και είπε:
"Θεωρώ πως είναι αρκετά θεμελιώδες πως το δικαστήριο πρέπει είναι σίγουρο για το με ποια συνδυαλλέγεται. 
"Στην αίθουσα του δικαστηρίου μου, αυτό έρχεται πρώτο. 
"Υπάρχει η αρχή της ανοικτής δικαιοσύνη και δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη θρησκεία της εναγομένης αν η αρχή αυτή θα τηρείται ή όχι". 

Δικαστής Murphy ανέβαλε την υπόθεση ώστε να υπάρξει νομική επιχειρηματολογία για το αν η εναγόμενη θα πρέπει να αφαιρέσει τη μπούργκα της. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.8.13 και την μεταφράσαμε από την bbc.co.uk στην http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-23814711