8 Αυγ 2013

Σε λειτουργία 12 Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών-θυμάτων βίας

Η βία κατά των γυναικών τείνει να αποκτήσει διεθνώς διαστάσεις «επιδημίας».

Τα συγκλονιστικά στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «μιλούν» από μόνα τους: τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως είναι ή θα υπάρξει θύμα κακοποίησης. 

Η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται ραγδαία σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, καθώς στο άτομο ασκούνται τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις με πρώτο «θύμα» τις προσωπικές, συντροφικές ή ενδο-οικογενειακές σχέσεις.
Με στόχο να προλάβει κατά το δυνατόν αλλά και να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα βίας κατά των γυναικών, η Γενική Γραμματεία Ισότητας υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα. 

Από τα 15 σύγχρονα Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών-θυμάτων βίας, που έχουν προγραμματιστεί, βρίσκονται ήδη σε λειτουργία τα 12 Κέντρα. Από αυτά, τα δύο βρίσκονται στην Αθήνα και τα υπόλοιπα στις πόλεις: Λαμία, Πάτρα, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Τρίπολη, Λάρισα, Ιωάννινα, Μυτιλήνη, Κέρκυρα και Ερμούπολη Σύρου. 
Το επόμενο διάστημα θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες τα Συμβουλευτικά Κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πειραιά. 

Με την υποστήριξη ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νομικών και έμπειρου διοικητικού προσωπικού, τα Συμβουλευτικά Κέντρα προσφέρουν άμεση βοήθεια σε γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση. 

Παράλληλα, με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους υπογράφονται πρωτόκολλα συνεργασίας για παροχή συνδρομής στο έργο των Συμβουλευτικών Κέντρων και νομική στήριξη σε γυναίκες-θύματα βίας. 

Μια ειδική τηλεφωνική γραμμή, η Γραμμή SOS 1590 βρίσκεται από το 2011 σε 24ωρη λειτουργία προσφέροντας υποστήριξη και συμβουλές σε γυναίκες-θύματα βίας, 365 ημέρες το χρόνο. 

Στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας συμμετέχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία επιπλέον 25 Συμβουλευτικών Κέντρων από μεγάλους Δήμους καθώς και η λειτουργία 19 Ξενώνων Φιλοξενίας, οι οποίοι θα μπορούν να στεγάζουν κατά μέσο όρο 20 άτομα, ο καθένας. 


Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα της Γεν. Γραμ. Ισότητας στην αρχική σελίδα που υπάρχουν γενικκές πληροφορίες για τα κέντρα 

Γενικές πληροφορίες για τη βία κατά των γυναικών

Σελίδα στο facebook της Γεν. Γραμ. Ισότητας με ανακοινώσεις της ίδιας της Γραμματείας και συνδέσεις με άλλες οργανώσεις που ασχολούνται με την βία κατά των γυναικών.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.8.13 από την news.in.gr στην http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231260667#sthash.jLmYqgLF.gbpl