8 Σεπ 2015

Σουηδία: Λίστα αναμονής για τον πρώτο Lbtiq οίκο ευγηρίας


ΟΥΡΑ ΓΙΑ «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ» 

Η λίστα αναμονής για μία θέση στον πρώτο οίκο ευγηρίας για μέλη των Lbtiq (Λεσβίες, Αμφισεξουαλικές, Τρανς) στη Σουηδία είναι μακρά, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξημένη ζήτηση στέγασης ηλικιωμένων μελών της κοινότητας στη χώρα. 

Το "Regnbagen" ή αλλιώς "Το σπίτι του Ουράνιου Τόξου" ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013. Ο χώρος δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα, σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα σε αυτό το ήσυχο προάστειο της Στοκχόλμης, το οποίο έχει θέα στο λιμάνι της πρωτεύουσας. Οι ένοικοί του, η πλειονότητα των οποίων είναι άνδρες, φιλοξενούνται στα 27 διαμερίσματα του κτιρίου που βρίσκονται στους ψηλότερους τρεις ορόφους ενός οκταώροφου συγκροτήματος και έχουν πρόσβαση σε κομμωτήριο και ρεφλεξολόγο. Υπάρχει επίσης μία μικρή κλινική και μία κοινόχρηστη ταράτσα. 

"Κάνουμε τις ίδιες δραστηριότητες, την ίδια ζωή και αγαπάμε με τον ίδιο τρόπο", δήλωσε ο ιδρυτής του οίκου ευγηρίας Κρίστερ Φάλμαν στο Ρόιτερς. "Το μόνο που διαφέρει είναι ότι μία μειονότητα ανθρώπων που είναι Lbtiq μπορούν να βρεθούν μαζί με ασφάλεια όταν γεράσουν". Η Σουηδία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τον μεγαλύτερο σεβασμό στα δικαιώματα της Lbtiq κοινότητας, σύμφωνα με την κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών που βασίζεται στους νομικούς δείκτες αναφοράς για την ισότητα των Lbtiq. Πολλές-οί όμως από τους ενοίκους του θυμούνται μία σκοτεινή περίοδο όταν υφίσταντο κοινωνικές διακρίσεις και από την ίδια τη σουηδική νομοθεσία και κάποιες-οι φοβούνταν να εκφραστούν ανοιχτά στις οικογένειες και στις συναδέλφισες-ους τις. 

Καθισμένος στην ηλιόλουστη κουζίνα του κ. Μπιορν Λούντστεντ, ενός από τους πρώτους ενοίκους του "Regnbagen", ο Φάλμαν λέει ότι του άρεσε η ιδέα δημιουργίας ενός οίκου ευγηρίας όπου ηλικιωμένες-οι Lbtiq θα μπορούσαν να αποσυρθούν σε συνθήκες ηρεμίας. "Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που έχει δεχτεί παρενοχλήσεις, έχουμε αντιμετωπιστεί ως εγκληματίες και έχουμε απορριφθεί από τον νόμο", είπε. "Το όλο ζήτημα ξεκίνησε μέσα μου: τι θα κάνω, ποιες είναι οι πιθανότητές μου ως ελεύθερου άνδρα αν δεν βρω κάποιον σύντροφο να συζήσω, πώς θα είναι τα γηρατειά μου;", δήλωσε ο Φάλμαν, ο οποίος στα 57 του είναι ο νεότερος ένοικος του γηροκομείου. 

Ο Λούντστεντ, ένας 75χρονος πρώην ιπτάμενος φροντιστής, ήταν ο πρώτος που έθεσε υποψηφιότητα όταν ο Φάλμαν ξεκίνησε να διαφημίζει τον χώρο. "Σκέφτηκα ότι ίσως αυτό μου ταιριάζει", λέει. "Ηρθα εδώ και το είδα απ΄έξω και μου φάνηκε πολύ ελκυστικό". Ο χώρος με τους λευκούς τοίχους που φιλοξενούν φωτογραφίες Lbtiq ζευγαριών να περπατούν στο δάσος, διαθέτει ένα κοινόχρηστο σαλόνι. Στον πίνακα ανακοινώσεων είναι αναρτημένο ένα διαφημιστικό φυλλάδιο για μία συναυλία του σουηδικού χορευτικού συγκροτήματος Alcazar. Οι Lbtiq συνταξιούχες-οι  λένε ότι δεν αντιμετωπίστηκαν εχθρικά από τις ενοίκους που ήδη κατοικούσαν στο κτιριακό συγκρότημα παρότι κάποιες-οι ενοχλήθηκαν που το "Regnbagen" κατέλαβε τους καλύτερους, τους πάνω ορόφους. 

Η λίστα αναμονής με περισσότερες-ους από 100 υποψήφιες-ους ενοίκους σημαίνει ότι το μέλλον για το γηροκομείο διαγράφεται ευοίωνο. "Η λίστα υπάρχει για τη δική μας ασφάλεια. Δεν μπορούσαμε να πληρώνουμε για έναν άδειο χώρο", εξηγεί ο Φάλμαν που δηλώνει περήφανος για τη δημοφιλία του "Regnbagen" προσθέτοντας ότι ο οίκος ευγηρίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για γηροκομεία αλλού. Τέτοιου είδους χώροι λειτουργούν ήδη στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά ο Φάλμαν λέει ότι κατά τη γνώμη του θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξάλειψη των προκαταλήψεων σε χώρες όπως η Ουγκάντα και η Ρωσία, όπου τα μέλη της Lbtiq κοινότητας υφίστανται διακρίσεις στην ίδια τις την οικογένεια, στον εργασιακό χώρο αλλά και από τον νόμο. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.9.15 από την iefimerida.gr, στην http://www.iefimerida.gr/news/224988/soyidia-lista-anamonis-gia-ton-proto-oiko-eygirias-gia-omofylofiloys