3 Οκτ 2014

Plan International USA: Το 35% των κοριτσιών στον κόσμο έχει υποστεί κακοποίηση

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιών στις 11 Οκτωβρίου, η οργάνωση Plan International USA δημοσιοποιεί στοιχεία που αποκαλύπτουν τις δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες ζωής που βιώνουν τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο.

511.000.000 είναι οι αναλφάβητες γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Οι γυναίκες αποτελούν πάνω από τα 2/3 των αναλφάβητων του πληθυσμού. 

Η μεροληψία κατά των κοριτσιών είναι εδραιωμένη σε εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο - λιγότερο από το 40% των χωρών παρέχουν στα κορίτσια και τα αγόρια ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. 
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι τράβηξε πρόσφατα την παγκόσμια προσοχή στην εκπαιδευτική ανισότητα, όταν έγινε στόχος των Ταλιμπάν, ως ακτιβίστρια για την εκπαίδευση των κοριτσιών, ενώ τον Απρίλιο, εκατοντάδες κορίτσια απήχθησαν από το σχολείο τους στη Νιγηρία από την εξτρεμιστική ομάδα Μπόκο Χαράμ ως δήλωση κατά της εκπαίδευσής τους. 

35% είναι το ποσοστό των γυναικών σε όλο τον κόσμο που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. 
Αυτή η βία δεν είναι μόνο μια φοβερή παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση από τους συζύγους ή και τους συντρόφους τις έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν λοιμώξεις όπως σύφιλη, χλαμύδια ή γονόρροια. 

2 δολάρια είναι το ποσό των χρημάτων με το οποίο πάνω από 1,65 δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο ζουν με κάθε μέρα. Αποτελούν τα 2/3 από τα 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο που ταξινομούνται ως "φτωχές". Κατά μέσο όρο, στις γυναίκες δεν χορηγούνται ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές από τους άνδρες.
Οταν ζουν σε συνθήκες φτώχειας, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη βία, έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, και παίζουν μικρότερο ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ηγεσία. 

1 στα 3 κορίτσια εξαναγκάζεται να παντρευτεί πριν από την ηλικία των 18 ετών στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι γάμοι κοριτσιών θεωρούνται εξαναγκασμός λόγω της μικρής ηλικίας του κοριτσιού. Πολλά κορίτσια νιώθουν τεράστια πίεση από τις οικογένειές τις και έχουν ελάχιστη επίγνωση των επιλογών τις, ενώ ένας τέτοιος πρόωρος γάμος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες: Ψυχολογικές επιπτώσεις στην εφηβεία, ανεπιθύμητος αποχωρισμός από την οικογένεια, απώλεια εκπαιδευτικών ευκαιριών και την αίσθηση ότι κάποια δεν είναι σε θέση να αρνηθεί το σεξ και την εγκυμοσύνη, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για τη μητέρα και το μωρό σε τόσο μικρή ηλικία.

800 είναι κατά προσέγγιση αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν κάθε μέρα από αποτρέψιμες αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Περισσότερα από 14.000.000 κορίτσια μεταξύ των ηλικιών 15-19 γεννούν κάθε χρόνο, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τις. Οι επιπλοκές από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σκοτώνουν περισσότερα κορίτσια 15 έως 19 ετών από ό, τι οποιαδήποτε άλλη αιτία. Η καθυστέρηση του γάμου και της εγκυμοσύνης σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να σώσει όχι μόνο τη ζωή αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρία για οικονομική και κοινωνική χειραφέτηση, καθώς επεκτείνει το χρόνο στον οποίο νεαρές γυναίκες θα μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τις ή να βρουν δουλειά. 

1.920.000 είναι ο εκτιμώμενος αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες είναι θύματα σωματεμπορίας: Ενα συντριπτικό 80% του συνόλου. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του εμπορίου γίνεται με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οργανωμένη, εγκληματική επιχείρηση στον κόσμο, παράγοντας πάνω από 31 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Μια τακτική διακίνηση περιλαμβάνει την προσέγγιση φτωχών γυναικών από τις χώρες τις με την υπόσχεση της αμειβόμενης εργασίας, μόνο για να τις απομακρύνει από τα διαβατήριά τις και να τους αναγκάσουν να εργαστούν ως πόρνες. 100:119 Η αναλογία των νεογέννητων κοριτσιών και αγοριών στην Κίνα. 

Η πρότυπη βιολογική αναλογία είναι 100: 103. Αυτή η διαφορά δείχνει την εξαφάνιση των νεογέννητων κοριτσιών στην Κίνα, ως αποτέλεσμα της γυναικοκτονίας. Γυναικοκτονία, είναι και η δολοφονία των νεαρών κοριτσιών ή και νεογέννητων κοριτσιών, που εμφανίζεται σε περιοχές της Κίνας και της Νότιας Ασίας, όπου υπάρχει μια σαφής προτίμηση για τα αγόρια. Σε αυτές τις κοινωνίες, τα κορίτσια θεωρούνται ως μια οικονομική επιβάρυνση, λόγω της αδυναμίας τις να συμβάλλουν οικονομικά στην οικογένεια, και τις δαπανηρές προίκες που συνδέονται με το γάμο τις. Εχουν θανατωθεί τουλάχιστον 100.000.000 νεογέννητων κοριτσιών από τον παγκόσμιο πληθυσμό, ως αποτέλεσμα αυτής της μορφής γυναικοκτονίας. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 3.10.14 από την iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/172726/%CF%84%CE%BF-35-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83