26 Οκτ 2014

Αθυρόστομες βασίλισσες κατά της μισογυνίας


Αθυρόστομες βασίλισσες κατά του σεξισμού 

Στο βίντεο μικρές κυρίες μεταξύ 6 και 13 ετών ντύνονται βασίλισσες και εκφράζονται με πολλές «κακές» λέξεις προκειμένου να καταγγείλουν τον σεξισμό. 

Οι εμπνεύστριες της FCKH8.com του διαφημιστικού καταγγέλουν έναν κόσμο όπου οι γυναίκες πληρώνονται ακόμα 23% λιγότερο από τους άντρες για την ίδια δουλειά, και που 1 στις 5 γυναίκες πέφτει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης.

Το βίντεο ξεπέρασε τα 12 εκατομμύρια θεάτριες στο διαδίκτυο.

Όσες θέλετε να δείτε την μικρής διάρκειας ταινία πατήστε εδώ

Προτείνουμε να πατήσετε like όσες δείτε την ταινία τελικά. 

Οι πιο φιλικοί προορισμοί για τις Lbtiq, σύμφωνα με το πρακτορείο Lonely Planet


*Παρά το ότι έχουν υπάρξει επιθέσεις στη Μύκονο κ κάποιοι γκέι έχασαν τη ζωή τους. 

Οι πιο φιλικοί προορισμοί για τις Lbtiq, σύμφωνα με το πρακτορείο Lonely Planet. 

Κοπεγχάγη, Δανία Νέα Ζηλανδία

Τορόντο, Καναδάς 

Παλμ Σπρινγκς, ΗΠΑ 

Σίτγες, Ισπανία 

Βερολίνο, Γερμανία

Σκιάθος και Μύκονος, Ελλάδα 

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ 

Ρέκιαβικ, Ισλανδία 

Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη

*Η Ερεσσός της Λέσβου, όπου κάνουν διακοπές πολλές λεσβίες σχεδόν από όλη την υφήλιο κάθε καλοκαίρι κ αρκετές έχουν αποκτήσει περιουσία εκεί, δεν αναφέρεται, οπότε είτε η Ερεσσός δεν είναι φιλική είτε η καταγραφή δεν συμπεριέλαβε για άλλη μια φορά τις λεσβίες.


*Τέλος από την καταγραφή λείπει τόσο η Μαδρίτη όσο και η Ίμπιζα της Ισπανίας. Η πρωτεύουσα φιλοξενεί κάθε χρονιά μια πολυπληθή Ημέρα Υπερηφάνειας-Pride και το νησί γεμίζει από Lbtiq στη διάρκεια του καλοκαιριού.



Την είδηση την βρήκαμε στις 26.10.14 από την iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/175462/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%AC-%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1 


*Τα πλάγια γράμματα είναι δικά μας

21 Οκτ 2014

Δελτίου Τύπου, Απαντήσεις υπουργών για την λεσβοφοβική επίθεση στην Περαία Θεσσαλονίκης

Δελτίο Τύπου 
Αθήνα 21.10.2014

Στις 14 Αυγούστου 2014 δύο λεσβίες δέχτηκαν επίθεση στην Περαία Θεσσαλονίκης και οι Λεσβίες για την Ισότητα-Lesb.Equal. είχαν δημοσιεύσει Δελτίου Τύπου στις 17 Αυγούστου 2014 για αυτήν την λεσβοφοβική επίθεση.

Στη συνέχεια η Βουλεύτρια Μαρία Γιαννακάκη  κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το ότι ο
ιατροδικαστής δήλωσε πως θα τις δεχτεί από Δευτέρα 18 Αυγούστου λόγω της τριήμερης αργίας.
 
Δείτε τη απάντησαν στην Βουλή τα καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία μέσω των υπουργών:

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλειος Κικίλιας εδώ


Ο υπουργός  Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος εδώ
και ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου εδώ

Αφήνουμε στην κρίση σας τις απαντήσεις των υπουργών!



Για τις Lesb.Equal-Λεσβίες για την Ισότητα
Ευαγγελία Βλάμη

11 Οκτ 2014

Δεν υπάρχει κολπικός οργασμός


Δεν υπάρχει κολπικός οργασμός σύμφωνα με νέα έρευνα Η κλειτορίδα «κρατάει» τα μυστικά του γυναικείου οργασμού Η γυναικεία ανατομία είναι τέτοια που δεν τίθεται θέμα κολπικού οργασμού, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό κλινικής ανατομίας «Clinical Anatomy». 

Σύμφωνα με τις ερευνήτριες-ες του Ιταλικού Κέντρου Σεξολογίας, που δημοσίευσε την έρευνα, ακόμα και ο όρος «κολπικός» για τον οργασμό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αφού είναι λάθος. 
Οι επιστημόνισες-ες υποστηρίζουν ότι «ο κολπικός οργασμός που αναφέρουν μερικές γυναίκες, πάντα προκαλείται από τα περιβάλλοντα όργανα που πυροδοτούν το γυναικείο οργασμό» και προσθέτουν ότι ο γυναικείος οργασμός είναι μόνο κλειτοριδικός. 
Επίσης τονίζουν ότι δεν υπάρχει εσωτερικό σημείο «G» και αν υπάρχει είναι εξωτερικό και βρίσκεται στην πυελική ουρήθρα. 

Η νέα έρευνα έρχεται σχεδόν να συμπληρώσει άλλη έρευνα που κυκλοφόρησε το 2014 και ανέφερε ότι ο γυναικείος οργασμός σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη θέση και το μέγεθος της κλειτορίδας. 

Συγκεκριμένα όσο μικρότερη ήταν η κλειτορίδα και σε μεγαλύτερη απόσταση από την είσοδο του κόλπου, τόσο δυσκολότερα είχαν οργασμό (ή και καθόλου) οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα. Ταυτόχρονα ανοίγει νέο δρόμο για αρκετές γυναίκες που νόμιζουν ότι είναι ανοργασμικές και απευθύνονται σε ειδικές-ους, πιστεύοντας ότι έχουν πρόβλημα. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.10.14 από την Athens voice στην http://www.athensvoice.gr/article/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1

 Το ίδιο άρθρο στα αγγλικά θα το βρείτε εδώ καθώς και άλλα σχετικά άρθρα.

10 Οκτ 2014

Οι μαχητές της τζιχαντ εκτέλεσαν δημοσίως την Samira Salih al-Nuaimi

Οι μαχητές της τζιχαντ εκτέλεσαν δημοσίως την Samira Salih al-Nuaimi, κορυφαία δικηγορίνα και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που η τρομοκρατική οργάνωση ισχυρίστηκε ότι η Al -Nuaimi είχε εγκαταλείψει το Ισλάμ. Η Al-Nuaimi απήχθη από την Isis (επίσης γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος) στις 17 Σεπτεμβρίου, αφ' ότου η Al-Nuaimi φέρεται να επέκρινε την καταστροφή των τόπων λατρείας στη Μοσούλη από την μαχητική ομάδα, δεδομένου ότι οι τζιχαντ είχαν πάρει τον έλεγχο της πόλης, σε σχόλια που δημοσιεύσε στο Facebook. 

Ήταν τότε που απήχθη από το σπίτι της από μια ομάδα μασκοφόρων και προσπάθησαν μια δίκη σε ένα δικαστήριο Σαρίας, όπως οι ίδιοι το αποκάλεσαν, να την κατηγορήσουν για αποστασία, η οποία για τους μαχητές θεωρείται ότι είναι μια πράξη εγκατάλειψης του Ισλάμ αλλαξοπιστώντας σε άλλη θρησκεία, ή διάπραξη ενεργειών που είναι κατά της μουσουλμανικής πίστης. 
Οι μαχητές στη συνέχεια βασάνησαν την al-Nuaimi για πέντε ημέρες. Η Al-Nuaimi, η οποία, σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Κόλπο, είχε εργαστεί για τα δικαιώματα των κρατουμένων και κατά της φτώχειας, στη συνέχεια καταδικάστηκε σε "δημόσια εκτέλεση" και την σκότωσαν στις 6.10.14. Η σελίδα της στο Facebook φαίνεται να έχει αφαιρεθεί μετά το θάνατό της. 

"Με το βασανισμό και την εκτέλεση μίας δικηγορίνας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστριας, η οποία υπερασπιζόταν κυρίως τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των συμπολιτριών της, στη Μοσούλη, η Isis συνεχίζει να πιστοποιεί την επονείδιστη φύση της, συνδυάζοντας το μίσος, το μηδενισμό και την αγριότητα, καθώς και την πλήρη περιφρόνηση της της ανθρώπινης αξιοπρέπειας", είπε σε δήλωση του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Nickolay Mladenov. 
Οι τζιχαντ κατέλαβαν τη Μοσούλη, τον Ιούνιο, εφαρμόζοντας μια σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου και σκοτώνοντας εκατοντάδες κατά τη διαδικασία αυτή. Έχει αναγκάσει θρησκευτικές μειονότητες να ασπαστούν το Ισλάμ, να πληρώνουν ειδικούς φόρους ή να πεθάνουν, και επέβαλε ένα αυστηρό κώδικα ένδυσης για τις γυναίκες στην πόλη, φτάνοντας στο σημείο να συγκαλύψει τα πρόσωπα των γυναικών μανεκέν στις βιτρίνες των καταστημάτων. 

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι στις 7.10.14, στην κοντινή πόλη της Sderat, μαχητές εισέβαλαν στο σπίτι μιας γυναίκας υποψήφιας στις τελευταίες εκλογές επαρχιακών συμβουλίων, όπου σκότωσαν την ίδια και απήγαγαν τον σύζυγό της. Την ίδια ημέρα άλλη γυναίκα πολιτικός απήχθη από το σπίτι της στην ανατολική Μοσούλη. Η οποία εξακολουθεί να αγνοείται. 


Την είδηση την  βρήκαμε στις 10.10.14 και την μεταφράσαμε από την independent.co.uk στην http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/isis-publicly-execute-leading-lawyer-and-human-rights-activist-in-iraq-9756197.html 

Στην φωτογραφία είναι η κα. Samira Salih al-Nuaimi. 

Η γυναικοκτονία ανά τον κόσμο θεωρείται παράπλευρη απώλεια σε συνθήκες πολέμου αλλά αρκετές φορές και σε συνθήκες ειρήνης.

8 Οκτ 2014

Οδηγίες προς τις δημόσιες υπαλλήλους για τις Lbtiq από την Αρχή του Συν. του Πολίτη


Οι οδηγίες που εξέδωσε η Αρχή Συνήγορος του Πολίτη στοχεύουν να καλύψουν πιθανά κενά στην πληροφόρηση των στελεχών του δημοσίου τομέα σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα στοιχεία της ταυτότητας διαφόρων κατηγοριών πολιτισών που καλούνται να εξυπηρετήσουν. 
Η κατηγοριοποίηση στηρίχθηκε στις βασικές αρχές της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων και περιλαμβάνει συγκεκριμένα τα κριτήρια της αναπηρίας, της ηλικίας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, του κοινωνικού φύλου, της φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής και τέλος των θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων. 

Σε ότι αφορά τον σεξ. προσανατολισμό οι οδηγίες αναφέρουν: 
Ως σεξουαλικός προσανατολισμός ορίζεται η συναισθηματική ή και η σεξουαλική έλξη προς το άλλο φύλο ετεροερωτική-ετεροφυλοφιλική), το ίδιο φύλο (ομοερωτική-λεσβιακή) ή και τα δύο φύλα αμφισεξουαλική). Ο σεξουαλικός προσανατολισμός, λεσβιακός-ομοερωτικός ή μη, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, δεν αποτελεί επιλογή. 
Επιπλέον δεν περιορίζεται μόνο στη σεξουαλική ζωή ενός προσώπου αλλά αφορά τη συνολική προσωπική και κοινωνική ταυτότητά της-του και συνδέεται στενά με τις προσωπικές σχέσεις που καλύπτουν την ανάγκη για αγάπη, δέσμευση και συντροφικότητα. 
Η φοβία που αντιτάσσει η κοινωνία σε πρόσωπα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, λέγεται λεσβοφοβία, αμφιφοβία, ομοφοβια, τρανσοφοβία. 

Ο ΣτΠ ως φορέας προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης σύμφωνα με τον νόμο 3304/2005, επισημαίνει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός εκτός από κοινωνικό δεδομένο, αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητας του προσώπου, και προστατεύεται αυτοτελώς τόσο από την εθνική και διεθνή νομοθεσία που δεσμεύει τη χώρα, όσο και από την ίδια τη συνταγματική μας έννομη τάξη, στο πλαίσιο της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος) και του σεβασμού της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 του Συντάγματος).


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.10.14 από την synigoros.gr στην http://www.synigoros.gr/resources/toolip/doc/2014/03/07/sinigoros_2013_discrimination.pdf

4 Οκτ 2014

Τελικά υπάρχει ελπίδα


Πολλές φορές μέσα στην τάξη, δεν ξέρω τι να απαντήσω στα παιδιά. Με κοιτάνε όλο απορία, κρέμονται απ’ τα χείλη μου για να πάρουν απαντήσεις. Δασκάλα, με ρωτάνε, μα δεν ξέρεις; 

Όχι τις-τους λέω. Δεν είμαι σίγουρη. Δεν ξέρω. Αλλά θα το ψάξω. Θέλετε να ψάξουμε μαζί; Να βρούμε πηγές; Να αναζητήσουμε πληροφορίες; 

Μεγάλη η δύναμη που κρύβεται στο «δεν ξέρω». Υποδηλώνει θέληση για μάθηση. Μάλλον όχι… δεν υποδηλώνει. Το λέει ανοικτά, το διαλαλεί, το φωνάζει. Αίτημα ξεκάθαρο, αίτημα απαραίτητο, αίτημα καθοριστικό. Γιατί από ένα «δεν ξέρω», ξεκίνησαν οι μεγαλύτερες αναζητήσεις, από ένα «δεν ξέρω» προήλθαν οι ισχυρότερες ανατροπές, από ένα «δεν ξέρω» αποδομήθηκε το κυρίαρχο και αμφισβητήθηκε το παλιό κάνοντας χώρο για το νέο. 

Πρόσφατα, στο μάθημα της ιστορίας της Γ’ τάξης, έχοντας ως βασικό εργαλείο τα καινούρια και εξαιρετικά σχολικά εγχειρίδια ιστορίας τα οποία προσεγγίζουν το σημαντικό αυτό μάθημα με πολύ διαφορετική ματιά, αφού η συγγραφική τους ομάδα δεν έπεσε στην παγίδα για παράθεση έτοιμης γνώσης αλλά έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ιστορικής έρευνας, παίζαμε ένα παιχνίδι με στόχο να κατανοήσουν τη σημασία της διατύπωσης υποθέσεων και της διαδικασίας επιβεβαίωσής τις με τη βοήθεια ενδείξεων ή τεκμηρίων. Σε ένα κουτί, είχα κρύψει μερικά αντικείμενα τα οποία θα λειτουργούσαν ως ενδείξεις ώστε τα παιδιά να φτιάξουν την ταυτότητα του ατόμου στο οποίο ανήκαν. Έβγαλα λοιπόν τα κλειδιά αυτοκινήτου τα οποία ήταν το πρώτο μας στοιχείο και συμπεράναμε πως πιθανότατα να ανήκαν σε ενήλικη-ο, αφού τα παιδιά δεν επιτρέπεται να οδηγούν. Έβγαλα από το κουτί κι ένα κινητό, στοιχείο που ενίσχυσε την άποψη πως μάλλον πρόκειται για ενήλικη-ο, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να ανήκει σε ανήλικη-ο. Στη συνέχεια έβγαλα από το κουτί ένα φύλλο με αυτοκόλλητα επιβράβευσης κι έναν μαρκαδόρο για ασπροπίνακα και γι’αυτό τα παιδιά οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως μάλλον πρόκειται για δασκάλα ή δάσκαλο. Το τελευταίο αντικείμενο ήταν και το πιο καθοριστικό για την πορεία της αναζήτησης. Έβγαλα από το κουτί ένα κραγιόν. Τα παιδιά αυτομάτως γέλασαν, και όλα (πλην μίας) φώναξαν με ενθουσιασμό: «τώρα ξέρουμε και το φύλο κυρία, είναι γυναίκα γιατί μόνο οι γυναίκες φοράνε κραγιόν!» 

Ένα παιδί όμως διαμαρτυρήθηκε λέγοντας: «ρε παιθκιά, μπορεί να είναι γκέι και να του αρέσκει να βάλλει κοκκινάδι!» Αμέσως χαχανητά και ενστάσεις! «Κυρία, είπεν άτακτη λέξη, δεν επιτρέπεται να λέμε στην τάξη ΤΕΤΟΙΕΣ λέξεις!» 

Είμαστε στο 2014 αλλά για ακόμη μια φορά η εικόνα του γκέι εξακολουθεί να ταυτίζεται εσφαλμένα με καρικατούρες τύπου «Βαντζελή», να θεωρείται ντροπή και ύβρις η λεσβιοσύνη, ομοφυλοφιλία και τα παιδιά να απαιτούν το σταύρωμα της συμμαθήτριας-η τους που ξεστόμισε ΤΕΤΟΙΑ λέξη. 

Σεβασμό θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Εξάλειψη διακρίσεων; Ψιλά γράμματα… 

Ωραία λοιπόν, μπορεί να είναι λεσβία ή γκέι. Απαίτησα ησυχία. Για δευτερόλεπτα σκέφτηκα να το προσπεράσω… Εξάλλου σε 5 λεπτά θα κτύπαγε το κουδούνι. Ήδη μέσα στο μυαλό μου άκουγα το τηλέφωνο να κτυπάει και στην άλλη γραμμή γονείς πανέτοιμες-ους να βάλουν τη δασκαλού στη θέση της, γιατί εκείνες-οι πάντα ξέρουν καλύτερα από εμάς τις δασκαλούες

«Λεσβία, γκέι. Και τι σημαίνει αυτό;» ρώτησα. Πάλι χαχανητά και ψίθυροι, πάλι άβολα και απορημένα βλέμματα. Καμιά, κανείς δεν μίλαγε, μόνο γελούσαν και αντάλλαζαν άβολες ματιές. «Κυρία έν τζαι γίνεται λέμε ΕΤΣΙ κουβέντες», επιμένει ένα αγόρι.

«Έτο μπορεί να εν όπως την Κοντσίτα της Γιουροβίζον, που ήθελε να είναι γυναίκα», λέει ένα άλλο. «Όχι», τον διακόπτει ο παραδίπλα με πάσα βεβαιότητα, «ο παπάς μου, εξήγησεν μου. Η Κοντσίτα εκατάντησεν έτσι επειδή έπινε πολύ ποτό και γι’αυτό βλαστήσαν γένια. Άμα πίνεις πολύ ποτό, έτσι παθαίνεις!», επέμενε. 

Αποσβολωμένη κοίταγα ένα ένα τα παιδιά στα μάτια. Ξεδιπλωνόταν μπροστά στα μάτια μου η ζημιά που προκαλέσαμε στα μυαλά τους, η βλάβη που τόσο τεχνηέντως δεν αποτρέψαμε. Όλη η παθογένεια της κοινωνίας μας καρφωμένη στα μυαλουδάκια αθώων παιδιών, όλο το μίσος και η απέχθεια για το διαφορετικό να με κοιτάει κατάμματα. ‘Οχι όμως μέσα απ’ τα μάτια κολλημένων ενηλίκων μιας άλλης παρωχημένης εποχής αλλά μέσα απ’τα μάτια 8χρονων παιδιών. Τα παιδιά μας, το παρόν και το μέλλον μας, να με κοιτάνε με καταγγελτικό ύφος και να απαιτούν το άμεσο «σταύρωμα» του συμμαθητή τους που ξεστόμισε την «άταχτη», την απαγορευμένη λέξη. Και το πιο στενάχωρο; Να επιμένουν για την ορθότητα των παρανοήσεών τους. 

«Υπάρχει κάποια άλλη άποψη; Γκέι είναι όσοι θέλουν να βάζουν κραγιόν λοιπόν;» ρωτάω με απορία. 

«Κυρία, είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα. Λεσβία είναι ένα κορίτσι που του αρέσουν τα κορίτσια και γκέι ένα αγόρι που του αρέσουν τα αγόρια! Σιγά το πράμα! Εν κακό;;;» φώναξε με σθένος ένα κορίτσι. 

Χαμογέλασα. «Τι λέτε; Πειράζει ένα κορίτσι να προτιμάει τα κορίτσια ή ένα αγόρι να προτιμάει τα αγόρια; Μας ενοχλεί αυτό; Γιατί να το θεωρούμε ντε και καλά τόσο μεγάλο κακό; Πώς αυτό μας προσβάλλει ή μας επηρεάζει; Έχει δικαίωμα μία-ένας άνθρωπος να είναι όπως επιλέγει ή όπως η φύση επέλεξε για αυτήν-όν να είναι;» 

Με κοιτάνε απορημένα. «Δεν ξέρω, δασκάλα. Δεν ξέρω…» λέει ένα αγόρι. Επιτέλους, η σιγουριά είχε αντικατασταθεί με αμφιβολία. Η βεβαιότητα με αμφισβήτηση. Το καταγγελτικό βλέμμα με απορία. Το «ξέρω» με ένα «δεν ξέρω». Η αποδόμηση, ο σπόρος της αναζήτησης ήταν εκεί. 

Το κουδούνι κτύπησε. Παρασκευή μεσημέρι, όλα τα παιδιά είχαν ήδη εξαφανιστεί από την τάξη. Έμεινα για λίγο στην αίθουσα να συμμαζέψω βιβλία και τετράδια, να τα πάρω σπίτι για διόρθωμα. Το κορίτσι με τη σθεναρή ψυχή επέστρεψε. Ήρθε κοντά μου. Με κοίταξε στα μάτια με χαμόγελο. «Δασκάλα… εγώ ξέρω. Είμαι σίγουρη πως δεν πειράζει. Και είμαι οκ». 

Τελικά υπάρχει ελπίδα. Όσο πληγωμένη κι αν νιώθω κάποιες φορές από την απαξίωση προς το επάγγελμά μου, όσο θυμωμένη κι αν αισθάνομαι κάποιες φορές λόγω της υποτίμησης για το έργο που επιτελούμε καθημερινά όλες εμείς οι μάχιμες εκπαιδευτικοί, όση απογοήτευση και αν έχω για το δύσκαμπτο και ισοπεδωτικό σύστημά μας, μέσα μου ξέρω. 

Τελικά υπάρχει ελπίδα. Και μπορούμε εμείς, να την κρατήσουμε ζωντανή, μπορούμε εμείς, να συμβάλουμε στην αλλαγή, μπορούμε εμείς να σπείρουμε ένα «δεν ξέρω». Ναι, τελικά υπάρχει ελπίδα. 

Φίλες-οι εκπαιδευτικοί, κανένα βολικό άλλοθι δεν μπορεί να μας την στερήσει. 
Στο χέρι μας είναι! 


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.10.14 από την cyprusnews.eu γραμμένη από τη Ράνια Γεωργίου στην http://cyprusnews.eu/rania-georgiou/2529249 

Η φωτογραφία είναι από παιδόπολη στην Αττική τη χρονιά 1949, της Βούλας Παπαϊωάννου

3 Οκτ 2014

Plan International USA: Το 35% των κοριτσιών στον κόσμο έχει υποστεί κακοποίηση

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιών στις 11 Οκτωβρίου, η οργάνωση Plan International USA δημοσιοποιεί στοιχεία που αποκαλύπτουν τις δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες ζωής που βιώνουν τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο.

511.000.000 είναι οι αναλφάβητες γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Οι γυναίκες αποτελούν πάνω από τα 2/3 των αναλφάβητων του πληθυσμού. 

Η μεροληψία κατά των κοριτσιών είναι εδραιωμένη σε εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο - λιγότερο από το 40% των χωρών παρέχουν στα κορίτσια και τα αγόρια ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. 
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι τράβηξε πρόσφατα την παγκόσμια προσοχή στην εκπαιδευτική ανισότητα, όταν έγινε στόχος των Ταλιμπάν, ως ακτιβίστρια για την εκπαίδευση των κοριτσιών, ενώ τον Απρίλιο, εκατοντάδες κορίτσια απήχθησαν από το σχολείο τους στη Νιγηρία από την εξτρεμιστική ομάδα Μπόκο Χαράμ ως δήλωση κατά της εκπαίδευσής τους. 

35% είναι το ποσοστό των γυναικών σε όλο τον κόσμο που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. 
Αυτή η βία δεν είναι μόνο μια φοβερή παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση από τους συζύγους ή και τους συντρόφους τις έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν λοιμώξεις όπως σύφιλη, χλαμύδια ή γονόρροια. 

2 δολάρια είναι το ποσό των χρημάτων με το οποίο πάνω από 1,65 δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο ζουν με κάθε μέρα. Αποτελούν τα 2/3 από τα 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο που ταξινομούνται ως "φτωχές". Κατά μέσο όρο, στις γυναίκες δεν χορηγούνται ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές από τους άνδρες.
Οταν ζουν σε συνθήκες φτώχειας, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη βία, έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, και παίζουν μικρότερο ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ηγεσία. 

1 στα 3 κορίτσια εξαναγκάζεται να παντρευτεί πριν από την ηλικία των 18 ετών στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι γάμοι κοριτσιών θεωρούνται εξαναγκασμός λόγω της μικρής ηλικίας του κοριτσιού. Πολλά κορίτσια νιώθουν τεράστια πίεση από τις οικογένειές τις και έχουν ελάχιστη επίγνωση των επιλογών τις, ενώ ένας τέτοιος πρόωρος γάμος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες: Ψυχολογικές επιπτώσεις στην εφηβεία, ανεπιθύμητος αποχωρισμός από την οικογένεια, απώλεια εκπαιδευτικών ευκαιριών και την αίσθηση ότι κάποια δεν είναι σε θέση να αρνηθεί το σεξ και την εγκυμοσύνη, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για τη μητέρα και το μωρό σε τόσο μικρή ηλικία.

800 είναι κατά προσέγγιση αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν κάθε μέρα από αποτρέψιμες αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Περισσότερα από 14.000.000 κορίτσια μεταξύ των ηλικιών 15-19 γεννούν κάθε χρόνο, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τις. Οι επιπλοκές από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σκοτώνουν περισσότερα κορίτσια 15 έως 19 ετών από ό, τι οποιαδήποτε άλλη αιτία. Η καθυστέρηση του γάμου και της εγκυμοσύνης σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να σώσει όχι μόνο τη ζωή αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρία για οικονομική και κοινωνική χειραφέτηση, καθώς επεκτείνει το χρόνο στον οποίο νεαρές γυναίκες θα μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τις ή να βρουν δουλειά. 

1.920.000 είναι ο εκτιμώμενος αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες είναι θύματα σωματεμπορίας: Ενα συντριπτικό 80% του συνόλου. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του εμπορίου γίνεται με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οργανωμένη, εγκληματική επιχείρηση στον κόσμο, παράγοντας πάνω από 31 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Μια τακτική διακίνηση περιλαμβάνει την προσέγγιση φτωχών γυναικών από τις χώρες τις με την υπόσχεση της αμειβόμενης εργασίας, μόνο για να τις απομακρύνει από τα διαβατήριά τις και να τους αναγκάσουν να εργαστούν ως πόρνες. 100:119 Η αναλογία των νεογέννητων κοριτσιών και αγοριών στην Κίνα. 

Η πρότυπη βιολογική αναλογία είναι 100: 103. Αυτή η διαφορά δείχνει την εξαφάνιση των νεογέννητων κοριτσιών στην Κίνα, ως αποτέλεσμα της γυναικοκτονίας. Γυναικοκτονία, είναι και η δολοφονία των νεαρών κοριτσιών ή και νεογέννητων κοριτσιών, που εμφανίζεται σε περιοχές της Κίνας και της Νότιας Ασίας, όπου υπάρχει μια σαφής προτίμηση για τα αγόρια. Σε αυτές τις κοινωνίες, τα κορίτσια θεωρούνται ως μια οικονομική επιβάρυνση, λόγω της αδυναμίας τις να συμβάλλουν οικονομικά στην οικογένεια, και τις δαπανηρές προίκες που συνδέονται με το γάμο τις. Εχουν θανατωθεί τουλάχιστον 100.000.000 νεογέννητων κοριτσιών από τον παγκόσμιο πληθυσμό, ως αποτέλεσμα αυτής της μορφής γυναικοκτονίας. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 3.10.14 από την iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/172726/%CF%84%CE%BF-35-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83

2 Οκτ 2014

Εδραιώνεται ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα


Όπως σημειώνεται και από τα πρόσφατα δημογραφική στοιχεία, περίπου το 50% όσων αποφασίζουν να νυμφευθούν, παντρευτούν επιλέγουν τον πολιτικό γάμο, έναντι του θρησκευτικού, για ιδεολογικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους. 

Η εφημερίδα Έθνος σημειώνει πως η τάση είχε διαφανεί από το 2012, όταν για πρώτη φορά στη χώρα μας οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς.
Την ίδια στιγμή θεαματική άνοδο (85%) καταγράφουν και τα Σύμφωνα Συμβίωσης, αν και σε απόλυτους αριθμούς βρίσκονται ακόμη στο περιθώριο των επιλογών των νέων ζευγαριών. 

Ενώ η φυσική μεταβολή του ελληνικού πληθυσμού καταγράφει σταθερά αρνητικό πρόσημο, καθώς οι γεννήσεις μειώνονται και οι θάνατοι υπερτερούν. 

Εδραιώνεται ο πολιτικός γάμος 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πολιτικός γάμος αποτελεί μια σταθερή επιλογή για τα νέα ζευγάρια. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2013 είχαμε απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στους θρησκευτικούς και τους πολιτικούς. 

Οι πρώτοι έφτασαν στους 25.624 και οι δεύτεροι στους 25.632, ενώ το 2012 οι πολιτικοί υπερτερούσαν κατά 1.750 πράξεις. 

Σύμφωνα συμβίωσης 
Εντυπωσιακή αύξηση 85,03% σημείωσαν επίσης τα Σύμφωνα Συμβίωσης. Ενώ το 2012 υπεγράφησαν 314, το 2013 έφτασαν στα 581. Από το 2009 (πρώτο έτος εφαρμογής τους) έως πέρυσι έχουν υπογραφεί συνολικά 1.421 και η τάση είναι αυξητική. 
 «Πολλά ζευγάρια καταφεύγουν στο Σύμφωνο είτε για οικονομικούς λόγους είτε επειδή βρίσκονται μπροστά σε μια εγκυμοσύνη και δεν θέλουν να γεννηθεί το παιδί εκτός γάμου», εξηγεί ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βλαχάκης. 

Ο ίδιος περιγράφει πως σε ένα σημαντικό ποσοστό (20-25%) οι υπογράφουσες-ντες το Σύμφωνο δηλώνουν ως κατοικία τις-τους την κατοικία των γονέων τις-τους. 
Παρ' όλα αυτά σε απόλυτους αριθμούς, η επιλογή του Συμφώνου παραμένει ακόμη στο περιθώριο, αφού οι κοινωνικές προκαταλήψεις και οι «τρύπες» του θεσμού δεν βοηθούν τις νέες-ους που θέλουν να παρακάμψουν τον γάμο

Νομικοί χαρακτηρίζουν το ελληνικό Σύμφωνο ως ένα από τα πλέον αποδυναμωμένα της Ευρώπης, καθώς οι συντρόφισες-οι δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις-τους συζύγους, ενώ έχουν αποκλειστεί και τα Lbtiq ζευγάρια


Την είδηση την βρήκαμε την 1.10.14 από την iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/172377/%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF-2013-%CE%B3%CF%81%CE%AC