24 Ιουν 2014

Οι ανθρωπίστριες θέτουν το ζήτημα της αύξησης των θρησκευτικών διακρίσεων προς τον ΟΗΕ


Οι ανθρωπίστριες θέτουν το ζήτημα της αύξησης των θρησκευτικών διακρίσεων σε διεθνές επίπεδο προς τον ΟΗΕ 

Οι ανθρωπίστριες έχουν μια ισχυρή θέση για την καλλιέργεια της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, υποστηρίζοντας ότι η βία και οι διακρίσεις κατά των θρησκευτικών ομάδων επηρεάζει το 75% των κοινωνιών σε όλη τη γη και είναι στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας. Μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών σήμερα, η British Humanist Association (BHA) επιτέθηκε στην διάχυτη πολιτική, “εμείς-εναντίον-αυτών”, των κυβερνήσεων και των θρησκευτικών ομάδων σε όλη τη γη και επέκρινε τις προκύπτουσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας ασφάλειας. 

Η εκπρόσωπος της BHA απευθυνόμενη προς το Συμβούλιο, Amelia Cooper, παρουσίασε πειστικές αποδείξεις σχετικά με το πως οι διαχωρισμοί θρησκευτικών ταυτοτήτων οδηγούν συχνά σε βίαιους σεχταρισμούς τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η κα Cooper παρέθεσε πράξεις μαζικών εκτοπίσεων και ισχυρισμών «εθνοκάθαρσης» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, φανερώνουν τις επιπτώσεις της βάναυσης κυβερνητικής καταστολής στην Μουσουλμανική κοινότητα Rohingya στη Μιανμάρ και τις συγκρούσεις λόγω εντάσεων Ισλαμιστριών Σουνιτισών-Σιιτισών σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. 

Η κα. Cooper πρόσθεσε ότι η θρησκευτική μισαλλοδοξία επίσης έχει βαρύ τίμημα για τις μη πιστές, λέγονατς στο Συμβούλιο ότι «οι μη-πιστές διώκονται παγκοσμίως, σε δεκατρείς χώρες – οι οποίες είναι όλες Ισλαμικές – τιμωρείται η αθεΐα ή η αποστασία με θάνατο". Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι «η θρησκευτική μισαλλοδοξία, όχι μόνο παραβιάζει το άρθρο 18 του ΔΣΑΠΔ (Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων): αλλά είναι και το θεμέλιο άρνησης μιας μυριάδας θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Η BHA έχει καλέσει τις χώρες μέλη να εξετάσουν τον δικό τους ρόλο υποστηρίζοντας είτε παθητικά είτε ενεργητικά τις θρησκευτικές διακρίσεις και τις κάλεσε να συμμορφωθούν με την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών για την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης. 

Η British Humanist Association είναι αγγλική μη κυβερντική οργάνωση που εργάζεται για λογαριασμό των μη θρησκευόμενων ανθρώπων που προσπαθούν να ζήσουν ηθικά και ικανοποιητική ζωή στη βάση της λογικής και της ανθρωπότητας. Προωθεί το κοσμικό κράτος και την ίση μεταχείριση στην νομοθεσία και στην πολιτική για όλες, ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.6.14 και την μεταφράσαμε από την humanism.org στην https://humanism.org.uk/2014/06/23/humanists-un-raise-issue-rising-religious-discrimination-internationally/