18 Ιουν 2014

Το Λουξεμβούργο ψήφισε την ισότητα γάμου


Το Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου στη συντριπτική του πλειοψηφία ψήφισε το νομοσχέδιο ισότητας του γάμου, με ψήφους 56-4. 
Το νομοσχέδιο εισάγει ισότητα γάμου και τη χορήγηση δικαιώματος παιδοθεσίας στα αμφισεξουαλικά ζευγάρια. 

Το Κοινοβούλιο έχει εξασφαλίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του. Σύμφωνα με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2015. 

Η Ευρωβουλεύτρια Viviane Loschetter είπε: "Οι Lbtiq πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις ετερό. "Με αυτό το νόμο, δεν πετάμε στη θάλασσα όλες τις αξίες της κοινωνίας μας. "Το μόνο που έχουμε κάνει είναι να δώσουμε ίσα δικαιώματα στις λεσβίες. Έχουμε αναγνωρίσει επισήμως ένα είδος της σχέσης που υπήρχε πάντα". 

Οι μόνοι βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο ήταν οι Gaston Gibéryen, Fernand Kartheiser και Roy Reding, το σύνολο της δεξιάς πτέρυγας το Εναλλακτικό Δημοκρατικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, και ο Aly Kaës, επαναστατούν εναντίον του Χριστιανοσοσιαλιστικού Κόμματος. 
Ο Reding δήλωσε: «Ο πιο σημαντικός θεσμός της κοινωνίας μας, ο γάμος, καταστρέφεται". 

Μια ομάδα είχε στο παρελθόν προσπαθήσει να καθυστερήσει το νομοσχέδιο του γάμου με την ενεργοποίηση ενός δημοψηφίσματος, αλλά απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές. 

Ο Ty Cobb της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε: "Συγχαίρουμε την ηγεσία του Λουξεμβούργου για τη χορήγηση στις LBTΙQ τα δικαιώματα που τις αξίζουν, και συγχαίρουμε τις Lbtiq ακτιβίστριες και τις υποστηρίκτριες που έκαναν αυτή την ιστορική ημέρα πραγματικότητα". 

Το Λουξεμβούργο θα είναι η 9η χώρα της ΕΕ που εισάγει την ισότητα του γάμου, μετά την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Σουηδία. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.6.14 και την μεταφράσαμε από την pink news στην http://www.pinknews.co.uk/2014/06/18/luxembourg-passes-equal-marriage-bill-by-56-4-landslide/